Két ezrelék alatt a város fertőzöttségi mutatója

Kisebb konténerkórházat alakítanak ki a fertőző részleg szomszédságában. A 15 férőhelyes létesítmény a kórházi osztályok tehermentesítését fogja szolgálni: itt helyezik el a fertőzésgyanús betegeket, így ők nem foglalnak el teljes kórtermeket addig, amíg a teszteredményre várnak. 

A városi kórház hatékonyságának, illetve kapacitásának növelése, az orvosi kezelések színvonalának emelése fontos cél, aminek elérésében együttműködik a város, a vállalkozók és az egészségügyi intézmény vezetősége – mondta Gálfi Árpád polgármester a pénteken tartott sajtótájékoztatón, amelyen több újdonságról is szó esett.

Ideiglenes megoldás

Aznap el is kezdte a konténerek felszerelését a szentegyházi vállalkozó. A projektet a Szent Pió vállalkozói kör finanszírozza, és úgy döntöttek, hogy nem megvásárolják a kisebb mobilkórház kialakításához szükséges elemeket, hanem bérlik – közölte András Lehel, a Melinda Impex vezérigazgatója, önkormányzati képviselő. A költségek egy részét pedig a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány fedezi a tavaszi gyűjtésükből megmaradt és pályázatból származó pénzzel. A konténerkórház, szállítással, felszereléssel, bérleti díjjal együtt egy évre 50 000 euró.

Tizenöt konténert állítottak fel a fül-orr-gégészet mögötti parkolóban, a fertőző osztály szomszédságában, lesz közöttük ún. vizesblokk, öt konténer folyosóként szolgál, a fennmaradó kilencben pedig összesen 15 egyszemélyes, várakozásra alkalmas kis kórtermet alakítanak ki, három fülkét pedig a személyzet használ majd. Még bizonyos engedélyek beszerzése hátravan, de várhatóan két héten belül ki is nyit a mobilkórház.

A nővérképzősök is segítenek

A Hargita Népe kérdésére, hogy kik fognak dolgozni az új létesítményben, Lukács Antal kórházigazgató azt mondta, hogy a kórházi személyzet átcsoportosításával és önkéntesek bevonásával oldják meg a teszterdeményre váró betegek ápolását. A kérdést annak fényében tettük fel, hogy a jelenlegi járványhelyzetben a kórház számára az egyik legnagyobb kihívás a személyzethiány, hiszen betegség és otthoni elkülönítés miatt elég nagy a kisesés. Lukács elmondta, hogy az asszisztensképző másod- és harmadéves tanulói önkéntesként kapcsolódnak be a kórház munkájába, ez valamelyest enyhíti a problémát.

Mindeközben lezárult a székelyudvarhelyi kórház akkreditációja, az intézmény 3-as besorolást kapott az 1-től 6-ig terjedő skálán (az egyes a legmagasabb besorolás, de ilyenre nincs példa Romániában). 

Oxigén és vérplazma

A kórház főigazgatója beszámolt arról is, hogy áprilishoz képest nagyságrendekkel megemelkedett az oxigénfogyasztás az intézményben (havi 6000 literről 22 000 literre), ezért kicserélték a korábbi tartályt egy nagyobbra, 11 ezer literesre. Majdnem 200 oxigéncsatlakozó van az intézményben, ez bőven elég a betegek ellátásához. Egyébként napok óta csökkenő tendenciát mutat a COVID-19-cel kezelt betegek száma. Rákérdeztünk a gyógyu-

lási arányra is, dr. Lőrincz Csaba orvosigazgató pontos számot nem tudott mondani, de – mint fogalmazott – a betegek jelentős része stabil állapotban távozik a kórházból, az intenzív osztályon pedig 56 százalékos az elhalálozási arány. 

Arról is hallhattunk a kórház konferenciatermében tartott sajtótájékoztatón, hogy az elmúlt időszakban az intenzív terápiás osztály sikeresen alkalmazta a plazmaátültetést a COVID-19-betegségben szenvedők kezelésére. A csíkszeredai vérközpont használja a székelyudvarhelyi vállalkozók által megvásárolt speciális, a plazmaferézishez szükséges gépeket. Jelenleg a kórház egyik labororvosa és a transzfúziós részleg egyik asszisztense képzésen vesz részt a megyei vérközpontnál, a cél az, hogy ennek alegységeként, itt, Székelyudvarhelyen is előállíthatók legyenek bizonyos vérkészítmények.

A hétvégén egyébként végre két ezrelék alá zuhant a város fertőzöttségi mutatója. – Három hét alatt sikerült ezt elérni. Köszönet a lakóknak, a kórház dolgozóinak, és kérem, viselkedjünk felelősen a továbbiakban is – mondta a pénteki esemény végén Gálfi Árpád polgármester.Asztalos Ágnes