Készülnek a téli időszakra

Bevetésre kész hókotró. További ajánlatokra várnak | Illusztráció: Barabás-Pál Hajnalka

Zajlanak az előkészületek a megyei utak téli karbantartására. Idén új keretszerződéseket kötöttek a 2022–2024-es időszakra. Összesen 17 kistérségre bontva hirdették meg a közbeszerzési eljárást, 11 esetben már sikerült megkötni a keretszerződést, további 5 megkötése még folyamatban van. Az úttakarításért felelős cégek járműveit, a tavalyhoz hasonlóan, idén is GPS-en lehet nyomon követni.

Zajlanak az előkészületek a téli karbantartásra a megyei utakon. Idén új keretszerződéseket kötöttek a 2022–2024-es időszakra. A megye területét 17 kistérségre bontva hirdettek közbeszerzést, 11 szerződést már megkötöttek, további öt megkötése folyamatban van. A szerződések megtalálhatók Hargita Megye Tanácsa közbeszerzéseket összesítő oldalán – számolt be Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.
– Egy kistérségben, Felcsíkon saját cégünk, a Hargita Útkezelő Vállalat fogja végezni a téli karbantartást. A Viaduct Kft. végzi Alcsíkon. A Gyimesek és Kászonok kistérsége közbeszerzés alatt van. Gyergyó térségében a Kanal Construct-Serv Kft. a Libánon, Vasláb és Gyergyószárhegy között, valamint a négyes kilométerkő felé végzi a téli karbantartást. A gyergyói térségben található többi megyei útra folyamatban van a közbeszerzési eljárás. Ugyanez a cég felel a megyei utakért Udvarhely és Keresztúr teljes térségében – mondta az elnök.
Kiemelte: az előző évekhez hasonlóan, idén is majd online lehet követni a téli karbantartásért felelő cégek járműveit. A csúszásgátló anyagot a szerződő cég szerzi be. Azt tudni kell, hogy ez csúszásgátló keverék, amelynek 20-25 százaléka lehet só.
Borboly Csaba kifejtette: október 20. és november 15. között, ha az időjárás indokolja, illetve a megyei tanács kérésére avatkoznak be egyes útszakaszokon a szerződő felek. November 16. és március 15. között pedig rendszeresen, naponta akár többször is, ahogyan az időjárás és a forgalom besorolása megköveteli. Április 30-ig pedig szintén, ha indokolt, illetve a megyei tanács kérésére.
– Jól közlekedhető megyei útjaink vannak. Azonban az országutakhoz képest kevesebb a megyei utakra a költségvetés, annak ellenére, hogy szinte kétszer akkora a megyeiút-hálózat, mint az országos útügyé. Ennek ellenére biztosítjuk a biztonságos közlekedést. A biztonságos közlekedés azonban a sofőrök elővigyázatosságán is múlik. Minden téli szezonban most már rendszerré vált, hogy gyakorlatilag felhíváskampányt folytatunk a biztonságos közlekedés érdekében, főként a közösségi médiában és a közlekedési info csoportokban. Javuló trend, örülünk, hogy most már elővigyázatosabbak az emberek, és a szokásos „utász”-kérdések többségében a tévhiteket sikerült lebontanunk és elmagyaráznunk. Sikerült elérnünk, hogy a lakossággal közösen vigyázunk a megyei utakra, és számos jóhiszemű bejelentés érkezik már hozzánk, ami alapján javítani tudjuk a közlekedést, legyen szó egy kanyarról vagy éppen egy hosszabb szakaszról – mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Vlaicu Lajos

: an accessible web community