Kertésznapok Csíkmadarason

Pillanatfelvétel a tavalyi kertésznapokról. Ahol a szakma idén is találkozik

A járványkockázat ellenére, de a járványügyi szabályok betartása mellett idén sem mond le az immár sokadik éve bejáratott és hagyományossá vált kora tavaszi kétnapos kertészeti szakmai találkozóról és konferenciáról a rendezvényt szervező és eseménynek otthont adó csíkmadarasi Garden Proiect Kft.

János Ferdinánd kertészmérnök, a cég vezetője a ma délelőtt kezdődő és holnap is folytatódó szakmai előadások kapcsán nem rejtette véka alá, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az öko- és biogazdálkodásra, a zöldség- és gyümölcstermesztésben alkalmazott művelési rendszerekre, valamint megvitatják a 2021-es aktuális pályázási, támogatási lehetőségeket. Szó lesz fóliasátrak technológiájáról, építéséről, valamint öntözőberendezések telepítéséről is.
A csíkmadarasi kertészeti napok megnyitójára ma 10 órára várják azokat, akik regisztrálták magukat a cég elektronikus (www.gardenproiect.ro) felületén vagy közösségi oldalán keresztül. A mára meghívott előadók közül Balázs Márta biotechnológus a mikroszaporítással előállított növényekről, majd Csorbainé dr. Gógán Andrea a szarvasgomba-termesztés bio módszereiről beszél. A házigazda, János Ferdinánd déltől kezdődő előadásában a Ribon Natur Szövetkezetet mutatja be, majd Kónya Botond Rudolf az ICL SF organikus, szerves-ásványi műtrágyák használatát ismerteti a faiskolákban és a tájépítészetben. Az előzetes tervek alapján 13.40-től László Csongor, a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének igazgatója és Hatos György, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdásza veszi át a szót, akik a zöldségtermesztők szempontjából veszik nagyító alá az induló fiatal gazdáknak szóló pályázati kiírást. Délután Ladó Hunor, kertészmérnök a biodinamikus gazdálkodásról és az adaptációs akadályokról, Orbán Csaba, a Pro Economica Alapítvány képviseletében pedig a székelyföldi „de minimis” pályázatok számszerűsíthető eredményeiről és a nagyberuházások munkahelyteremtő erejéről tart előadást az érdeklődőknek. A nap szakmai rendezvényeit – ma és holnap is – Ferencz Lehel kertészmérnök gyümölcstermesztő és metsző tanfolyam-bemutatója zárja.
Holnap, azaz március 19-én, pénteken magbörzével indul a rendezvény. A kertbarátoknak ehhez a délelőtti alapozót Ferencz Lehel kertészmérnök Vess, ültess, gondozz, arass nevet viselő előadása biztosítja, amit délben a gyümölcsfák magfogásával folytat. A két előadás között különösen a fóliasátras és üvegházi termesztők figyelmére számítanak: Fejes Péter a fóliaházas hőmérséklet-megfigyelés és -szabályozás online lehetőségeit mutatja be, Szabó Ernő pedig a Csíki-medencében telepített fóliasátrakhoz ajánl optimális megoldásokat.
A holnapi nap délutáni eladásaiban a mezőgazdasági szövetkezetek, a tetőkertek és tájépítészeti megoldások kerülnek előtérbe, de érdekesnek ígérkezik az a kerekasztal-beszélgetés is, amin János Ferdinánd moderálásával a karácsonyfa-ültetvények székelyföldi telepítését veszik nagyító alá.
A szervezők felhívják a figyelmet, hogy a kertészeti napokon való részvétel minden érdeklődő számára ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött.

Domján Levente