Képzés több területen

Egyre fontosabb a digitális megoldások alkalmazása

A Digitális Agrárakadémia (DAA) célja a Kárpát-medencei magyar termelők felkészítése a digitális megoldások alkalmazására. A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete fontosnak tartotta, hogy az online lehetőségek mellett személyesen is találkozhassanak a helyi gazdák a szakemberekkel, így képzési lehetőségeket biztosítottak számukra.

Magyarország Digitális Agrár­stratégiájának kiemelkedő része a Digitális Agrárakadémia. A projekt célja a Kárpát-medencei magyar termelők felkészítése a digitális megoldások alkalmazására. E tananyag segítséget nyújt ahhoz, hogy a gazdák eligazodjanak a digitális megoldások között, igyekszik rálátást biztosítani erre a területre, illetve általa könnyebben lehet kiválasztani és használni a valóban hatékony megoldásokat.
A Digitális Agrárakadémia tananyaga elkészítéséhez hozzájárult a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány, illetve a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdászai is. Ahogyan arról már korábban tudósítottunk, a DAA hivatalos weboldalán kilenc modulban 31 online ismeretterjesztő anyag érhető el. A farmmenedzsment modul tartalmazza a digitális alapismereteket, a szántóföld modul pedig a precíziós szántóföldi növénytermesztést, a talajjal és a talajerő-gazdálkodás digitális megoldásait. Az állattenyésztésről szóló modulon belül betekintést nyerhetünk a precíziós állattenyésztés általános alapismereteibe, a kertészet modulon belül a precíziós szántóföldi és üvegházi zöldségtermesztésről és gyümölcstermesztésről esik szó. Megtalálható szőlészet, borászat, erdészet, precíziós gépek, távérzékelés és digitális termelői piac modul is.
A mezőgazdaságban a hatékonyság javítása, a munkaerő pótlása céljából minél előbb alkalmazni kell a precíziós és digitális eszközöket, megoldásokat, valamint át kell térni az adatalapú döntéshozatalra. A Digitális Agrárakadémia programban a mezőgazdasági termeléssel kapcsolatban összegyűjtötték a legfontosabb tudáselemeket a digitális megoldások alkalmazásához.
Az online elérhető tananyagok mellett a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete kiemelten fontosnak tartotta a digitális és precíziós technológiák közvetlen megismerését, a szakemberekkel való találkozást. Így a Digitális Agrárakadémia a székelyföldi képzései által lehetőséget biztosít a kérdésfeltevésre, saját tapasztalatok megszerzésére is. Székelyföldön a Digitális Agrárakadémia első képzései a méhészetet, az állattenyésztést és a szántóföldi növénytermesztést érintik.
Ma 9 órától Csielka Tamás, Wladimír Ruszlán és Kerekes Sándor Csíkszeredában, a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány székhelyén tart előadást Miről árulkodik a méhek zsongása? címmel, szintén ebben az időpontban pedig Csíkszentsimonban, az 575-ös szám alatt, Szép Róbert farmján tart fejőrobot-bemutatót Parajdi Attila. Délután négytől Tusnádon, a Dako Impex Kft. székhelyén a precíziós szántóföldi gazdálkodásról fogja megosztani tapasztalatait Miklós Ervin, Varga Péter és Milics Gábor. Utóbbi előadásra pedig Gyergyóremetén is el lehet majd látogatni holnap 16 órától a polgármesteri hivatalba.

Szilágyi Dalma-Orsolya

: an accessible web community