Képzés kézműveseknek

Bútorfestő munka közben Fotó: Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont honlapja

Hetedszer hirdeti meg a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont a Népi motívumok mai használatban témájú kézművesképzését, amelyet Székelyudvarhelyen tartanak az ősz folyamán. Gyakorlott kézművesek jelentkezését várják.

Amegyei önkormányzat al­in­tézményeként működő szé­kely­udvarhelyi székhelyű kulturális intézmény a programot első alkalommal 2015 nyarán szervezte meg, és négy helyszínen állították ki a kisebb lakótér berendezésére alkalmas népi ihletésű kézműves alkotásokat. A következő években gyermekvilág, ünnep, konyha, parasztház és környezete témakörökben hirdették meg a képzést. Tavaly a templomok festett kazettás mennyezete állt fókuszban, bútorfestőket vártak a képzésre, akik a felsőboldogfalvi templom számára készítettek új festett kazettákat.
A korábbi évekhez hasonlóan idén is Bartos Tünde bútorfestő fogja vezetni a szeptember és november közötti időszakban zajló tanfolyamot, és a tavalyi képzéshez hasonlóan ez is közösségi célt szolgál majd.
Salló Szilárd programfelelőstől megtudtuk, hogy az idei tematika, koncepció még a kidolgozás fázisában van, a képzést viszont meghirdették, hogy legyen bőven idő a jelentkezésre.
– Gyakorlott kézműveseket, népművészeket várunk, bármilyen szakterületről, olyanokat, akik eddigi tapasztalataikat hasznosítva nyitottak az ízléses, újszerű kézműves termékek létrehozására – mondta.
A tanfolyam ideje alatt a kézművesek az alkotómunka mellett ötleteket kapnak a népi motívumok mai használatának továbbgondolására. A motívumokhoz való hozzáférést egy szakmai tanulmányút megszervezésével biztosítják, tájházakat, néprajzi gyűjteményeket keresnek fel. Az elkészült tárgyakból ezúttal is összeállítanak majd egy kiállítást.
Az érdeklődők augusztus 19-ig a 0266–214440-es telefonszámon vagy az office@hagyomany.ro e-mail-címen jelezhetik részvételi szándékukat. A helyek száma korlátozott, ezért túljelentkezés esetén az érdeklődők egy-egy, a projekt céljainak megfelelő pályamunkát kell bemutassanak, a szervezők az alapján választják ki a résztvevőket augusztus végéig.

Asztalos Ágnes

: an accessible web community