Kenyér- és templomünnep Gyergyószentmiklóson

A szerző fevétele

Megáldották az új kenyeret és a Szent István templom felszentelésének 13-ik évfordulóját is megünnepelték augusztus 20-án Gyergyószentmiklóson. A Bucsin-negyedi templom és tér volt az ünnepség helyszíne.

Tizenhárom éve szentelték fel Gyergyószentmiklós alszegi lakóinak a Szent István templomot. A Bucsin-negyedben helyet kapott istenháza azóta jelentős szerepet kapott a közösségépítésben, hiszen körülötte a városban egyedülálló közösségi tér is alakult. Az államalapítás ünnepén Szent István és az új kenyér előtt tisztelegtek a templomban.

– A templomépítés az Istenbe vetett hitünk megerősítése. Nemzetünk, mivoltunk a kereszténységre épült, államalapító királyunk ennek egyik alappillére – mondta Keresztes Zoltán, a Szent István templom plébánosa, valamint megköszönte az újonnan kinevezett Dávid György főesperesnek, hogy időt szakított az ünnepségen való részvételre.

– Milyen jó lenne, ha nemcsak kőből épült templomaink lennének, hanem a hála énekéből épültek is, ahol megtisztul a lelkünk  – mondta el az újonnan kinevezett főesperes a szentmisén.

Az ünnepi hálaadás után a templom előtt került sor az új kenyér megáldására.

– A templom egy tanú, amit 13 éve szenteltek fel. A templom és a körülötte levő tér közösségünket építi – mondta Angi Zoltán, Gyergyószentmiklós városmenedzsere, arra utalva, hogy a Bucsin-negyedi templom köré valódi, élhető közösségi tér alakult, minden év- és napszakban élet van itt: az idősek a padokon beszélgetnek, a kisebb és nagyobb gyerekek is ott töltik a szabadidejüket labdázással, kerékpározásal, szánkózással.

Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a kenyér, akárcsak a templom, olyan része életünknek, amelynek fontossága a szükségben mutatkozik meg leghamarabb. Ennek alátámasztásaként, szokott módon a megáldott kenyérből minden résztvevő vehetett, ami megmaradt, azt a szeretetkonyhán étkezőknek ajánlották fel.

Barabás-Pál Hajnalka