Kényelmesen is hosszabbítható

Online is lehet intézni Fotó: Vlaicu Lajos

Az Egészségbiztosító Pénztárnál új kártyaigénylés esetén hatvan napon belül kézbe kellene tudja venni a biztosított személy az új kártyáját. Azonban ez nem mindig sikerül időben, ilyenkor kártyát helyettesítő igazolást bocsátanak ki. Ezek hatvan nap után automatikusan lejárnak. A helyzet egyszerűen megoldható, mégpedig online, mondta az igazgató.

Új kártyaigénylés esetén hatvan napon belül a biztosított személy meg kellene kapja az egészségügyi kártyát. Előfordul azonban, hogy ezt nem sikerül teljesítenie a biztosítóháznak, ilyenkor kártyát helyettesítő igazolást bocsátanak ki, amelyek hatvan nap után automatikusan lejárnak. Amikor az orvosnál kiderül, az egészségbiztosító pénztárhoz küldi a pácienst, tudtuk meg Duda Tihamér-Attilától, a Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztár igazgatójától.
– Szükségtelen a távol, például a Kászonokban élőknek vagy a megye távolabbi pontjairól csak ezért beutazni Csíkszeredába. Online egyszerűen és kényelmesen meghosszabbítható az igazolás érvényességi ideje a cardsanatate@cash.ro oldalon, a formanyomtatvány kitöltésével, ahol az igénylő személy adatait kell beírni. Az elmúlt hét évben (2015-től) összesen 1190 személy igényelt kártyát – mondta az igazgató. Hozzátette: az említett időszaktól errefelé sok olyan személy van, aki nem kapta meg a mai napig a kártyáját, sőt az Egészségbiztosító Pénztár csíkszeredai székhelyén 236 000 kibocsátott kártyából 2564 kártyának nem jelentkezett a tulajdonosa, hogy átvegye. – Ezek a személyek eddig még nem vettek igénybe a biztosítópénztár állta egészségügyi ellátást, vagy külföldön tartózkodnak. A kártyát minden biztosított megkapja anélkül, hogy bármit is kellene tegyen és ellátásban is részesül.
Aki elveszíti azt, vagy ellopják, esetleg nevet cserélt, annak kártyát is kell cseréljen, körülbelül 16 lejbe kerül, házasság esetén az új adatai eljuttatása révén is megteheti. Formanyomtatvány kitöltésével igényelhető, és átutalás vagy személyes kifizetés mellett meg is kapja a kártyát.
Névváltoztatásnál is ugyanez a helyzet áll fenn. Indokolnia kell a kérést, igazolnia a névváltoztatást és a régi kártyát le kell adni. Az elvesztett és időközben megtalált kártyát meg kell semmisíteni, mert az új lesz az érvényes – hívta fel a figyelmet Duda. A kártyák lejárata miatt, amint arról korábban beszámoltunk, nem kell semmit tenni, mert a kártya érvényességi idejét a lejárat után az első orvosi ellátásnál automatikusan meghosszabbítják egészen 2027-ig – szögezte le az igazgató.

Vlaicu Lajos

: an accessible web community