Kemény Győző: A dalaink ma is élnek

Több mint 25 év szünet után újra együtt zenél a legendás Bojtorján együttes – ebben a felállásban a hosszú szünetet követően Székelyudvarhelyen lépnek fel először. Az augusztus 22-i, közel kétórás koncertjükön felcsendülnek a legismertebb slágereik, többek közt az Összetartozunk, a Vigyázz magadra, fiam vagy a Csavargódal. Kemény Győzővel, a Boj­torján együttes vezetőjével beszélgettünk.

bojtorjan

– Minek hatására alakult újra 25 év után az egykori zenekar?

– November 30-án Budapesten a Művészetek Palotájában lesz egy élő koncertünk. Ezt megelőzően ez az egy, a székelyudvarhelyi koncertünk van műsoron. Mivel zenei producerként is dolgozom, az egykori zenekarral való együtt zenélések kísértésének kicsit ellenálltam. Tavaly januárban jött egy szikra: sokat járok Erdélybe, itt figyeltem meg, hogy kedvelik a zenekart, a régi dalokat tartalmazó régi lemezek majdnem mindenkinél megvannak. A dalok mintha túlélték volna a zenekart. Ezt megfigyelve mondtam, hogy ha össze tudjuk hozni, akkor legyen egy nagyméretű koncert. Még mindig élünk, relatív egészségesek vagyunk, így színpadra állunk.

– A korai Bojtorján zenéjét a country műfajba sorolták be. Erre mennyire fogékonyak manapság?

– Nem annyira népszerű ez a zene. A Bojtorján nem kimondottan volt country-zenekar, csak használtuk a műfajra jellemző hangszereket. Mi egy kreatív alkotó zenekar voltunk, nem a nagy sztárok dalait próbáltuk kevésbé jól eljátszani. A dalok pedig megjárták a slágerlisták csúcsát, még a mai napig is élnek, nem mentek feledésbe.

– Tapasztalt zenészként hogyan látja a jelenlegi magyar zenei piacot?

– Ma a fiatalok tehetségkutató versenyeken tűnnek fel. Nem látok kreatív alkotó energiát, csak mások utánzását. Felfuttatnak tényleg tehetséges fiatalokat, majd ha a kereskedelmi tévék elérték velük a céljukat, magukra hagyják őket. Kevesen tudják olyan jól kamatoztatni sikerüket, mint például Rúzsa Magdi. Ma Amerikában is arra mennek, hogy a dal nagy siker legyen, a dalszerzésre kevesebbet figyelnek. Emiatt elvész a dalszerzés szépsége. Ez régen úgy történt, hogy megírtak egy dalt, aztán a közönség eldöntötte, tetszik-e vagy sem. Erre példa az Összetartozunk. Azt látom, hogy az elektronikus zene, a lemezlovasok után kezd újra igény lenni az élő zene varázsára.

– Mire számíthat a székely­udvarhelyi közönség?

– A legismertebb dalainkra. Március óta próbálunk, ötszólamú vokál lesz a koncerten.

– Az említett két koncert után is együtt marad a Bojtorján?

– Szóba jött, de nem döntöttünk. Véleményem szerint, ha lesz egy-két nagyobb fellépési lehetőség, nem fogunk ellenállni.

Antalfi József

: an accessible web community