Van két-három javaslat az SIIJ körüli patthelyzet feloldására

Illusztráció Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes

Nem sikerült feloldani az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket vizsgáló ügyészség (SIIJ) felszámolása körüli patthelyzetet a koalícióban, de terítéken van „két-három kompromisszumos javaslat”, amelyeket elemezni fognak a kormánypártok a következő időszakbanjelentette ki kedd este Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A miniszterelnök-helyettes a koalíció vezetőinek találkozója után elmondta, az egyik javaslat szerint a bírák és ügyészek bűncselekményeinek kivizsgálása a Legfőbb Ügyészségre hárulna az SIIJ megszűnése után. Erre vonatkozóan egy módosító indítványt is benyújtott korábban az RMDSZ a szenátusban.

– Ha a módosító indítványunkat elfogadják, akkor egy darabig maradna ez a rendszer, azaz a bírák és ügyészek bűncselekményeit a Legfőbb Ügyészség vizsgálná ki. (…) Ha méltányosnak mondható idő elteltével kiderül, hogy ez a rendszer nem működik, akkor lehet rajta árnyalni a következő időszakban parlamenti napirendre kerülő igazságügyi törvények és más jogszabályok révén – mondta Kelemen Hunor.

A politikus közlése szerint az RMDSZ másik javaslata az, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vizsgálja ki a bírák és ügyészek bűncselekményeit, egyetlen bűncselekmény, a hivatali visszaélés kivételével.

Vagyis hivatali visszaélés gyanúja esetén ne a DNA indítson eljárást a bírák és ügyészek ellen – tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

Az RMDSZ harmadik javaslata az, hogy a bírák és ügyészek bűncselekményeinek kivizsgálása legyen a Legfőbb Ügyészség hatásköre, de ha az eljárás során a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) vagy a DNA kompetenciáiba tartozó bűncselekmények gyanúja merül fel, akkor ezeket az utóbbi két szakosodott ügyészség valamelyike vizsgálja ki.

Ám a Legfőbb Ügyészség indítja el a vizsgálatot az ügyben – mutatott rá a politikus.

Kelemen elmondta, az RMDSZ jónak látta volna, ha ezen a héten a szenátus rendkívüli ülésszakot tart az SIIJ ügyében.

Szeretnénk végre lezárni ezt az ügyet, mert arról nincs vita a koalícióban, hogy az SIIJ-t fel kell számolni – jelentette ki a miniszterelnök-helyettes.

HN-információ/Agerpres