Kelemen Hunor: helyre kell állítani a kormánykoalíciót

Kelemen Hunor Fotó: RMDSZ

Stabilitásra van szükség az országban, ezért az RMDSZ a jelenlegi kormánykoalíció helyreállítását tartja a legjobb megoldásnak, de erre leghamarabb október ötödike után kerülhet sor, mert akkorra érnek véget a koalíciós pártok – a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az USR PLUS pártszövetség – tisztújító kongresszusai – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a szövetség marosszentgyörgyi kongresszusán tartott sajtótájékoztatóján.

Hozzáfűzte: kisebbségi kormány működtetését is el tudja képzelni, de három év hosszú idő, és túl kiszolgáltatott lenne a kormányzat. Ezért szeretnék inkább a 2020 decemberében létrejött kormánykoalíciót helyreállítani.

A szövetségi elnök a Szívügyünk a család címmel megtartott kongresszus kapcsán elmondta: örömmel tölti el, hogy szinte valamennyi meghívottjuk eljött az RMDSZ rendezvényére. A romániai és a magyarországi politikai elit tagjai egyaránt képviseltették magukat. Akik nem tudtak személyesen eljönni, azok videóüzenetet küldtek, vagy írásban mentették ki magukat. Utóbbiak közt volt Dan Barna, az USR PLUS elnöke, aki személyes okok miatt nem tudott eljönni.

Az energiaárak növekedésére kell a legsürgősebben megoldást találni

Kelemen Hunor ugyanakkor az RMDSZ-nek az utolsó kongresszusa óta eltelt időszakát, illetve a kormányzásuk nyolc és fél hónapját is értékelte. Kifejtette: több hosszú távú, azaz több választási cikluson átívelő projektet indítottak el. Kelemen ugyanakkor az RMDSZ miniszerelnök-helyetteseként elmondta: a következő egy-két hétben sürgős kormányintézkedésekre van szükség. Kifejtette: mindenekelőtt az energiaár növekedésére kell megoldást találniuk.

– Ne legyen senki, aki nem tudja kifizetni a számláit. Az államnak kompenzálnia kell az áremelkedéseket magánszemélyek és cégek esetében is – jelentette ki Kelemen Hunor. Hozzáfűzte: a cégeket sem lehet magukra hagyni, mert ha az energiaár-növekedést beépítik termékeik, szolgáltatásaik árába, akkor az inflációhoz vezet, attól csökken a vásárlóerő, és végső soron mindenki rosszul jár.

Hangsúlyozta: tévhit, hogy nem lehet hatóságilag felső határt szabni az energiaáraknak, mert az Európai Bizottság azt nem engedi. Erre igenis van mód, igaz, korlátozott ideig, például jövő tavaszig. Spanyolország és Olaszország már élt is a lehetőséggel – mutatott a szövetségi elnök.

A gyermekvállalás ösztönzését sem lehet halasztani

Kelemen Hunor ugyanakkor elmondta: a demográfiai problémára is azonnali megoldást kell találni. A jelenlegi családtámogató programok mellett további, a gyermekvállalást ösztönző intézkedésekre van szükség.

 

Kiss Előd-Gergely, Marosszentgyörgy