Kecske Mesék Tejgazda(g)ság

Csiby-Gindele Botond és kecskéi. Gazdálkodás hobbiból Fotó: László F. Csaba

Csíkszeredában, pon­to­sa­bban Csík­tap­lo­cán él családjával egy fiatal fiú, aki tervezőgrafikusként tevékenykedik, szabadidejében pedig kecsketartással foglalkozik. Ez a kis családi gazdaság nem mindennapi, itt valamennyi kecskének neve van, a törődésért és szeretetért cserébe pedig több tejet adnak, amiből sajtot készít a fiatal.

Csiby-Gindele Botond tervezőgrafikusi diplomával tért haza az egyetemről, jelenleg szabadúszóként dolgozik és különböző megbízások teljesítésére vállalkozik. Bár ez a tevékenység mondhatnánk távol áll a gazdálkodástól, ő mégis mindennapi tevékenységét kiegészítette a kecsketartással, ami elmondása szerint nagyon passzol egymáshoz, bizonyos fajta kikapcsolódást nyújt a mindennapokban.
– Állatszeretetem gyerekkoromra vezethető vissza. Elég sokáig, 12 éves koromig tömbházlakásban éltünk, de természetesen ott is megvolt az akváriumom, tele aranyhalakkal, teknősbékával, tehát az állatok semmiképp nem hiányozhattak. Ugyebár mi heten vagyunk a családban, ezért ez a tömbházlakás egy idő után eléggé kicsi lett számunkra, ezért kiköltöztünk ide, Csíktaplocára. Természetesen a kertes ház magával hozta, hogy legyenek kutyák, tyúkok, kacsák, nyulak, ezt pedig kilenc évvel ezelőtt három kecskével gyarapítottuk. Nagyon nagy ez az udvar, és úgy voltam vele, ha már itt van, akkor használjuk ki valamire. Így hát elkezdtük a kecsketartást, viszont az volt az érdekes, hogy se nekem, se a szüleimnek nem volt semmiféle előzetes tapasztalata e téren. De természetesen hiába a többéves tapasztalat is, hisz az állattartásnál az ember minden egyes nap tanul valami új dolgot – mondta Botond.
Hozzátette, hogy sosem volt több mint négy-öt kecske otthon, hisz időközben végezte az alap- és mesterképzést. Két éve költözött haza, akkor kezdett el komolyabban foglalkozni a kecsketartással, eközben pedig elvégzett egy biogazdaképzést is. Jelenleg több mint húsz kecske van a gazdaságban, természetesen a többi haszonállat mellett.

A kecskét tartja a legokosabb haszonállatnak a fiatal gazda. Okosan gazdálkodik Fotók: László F. Csaba

Miért éppen kecske?

Minden kisebb-nagyobb gazdaság kapcsán megfogalmazódik az a kérdés, hogy miért éppen azt a tevékenységet választották, amit. A kecskékről elterjedt, hogy elég nehezen lehet egy adott területen tartani őket, hisz mindenen átugranak, mindenre fölmásznak, és amit megrághatnak, azt meg is rágnak.
– Ugyebár egy olyan részen lakunk, ahol nem igazán lehetne nagyobb testű állatot tartani, emellett pedig a kecske az egyik legsokoldalúbb haszonállat. Ellátja az embert hússal és tejjel egyaránt, ez utóbbiból különböző dolgokat lehet készíteni. A tehénhez viszonyítva sokkal több tejet ad testsúlyához képest és sokkal kevesebb takarmányt fogyaszt. Tehát sokkal gazdaságosabb a kecskék tartása. Mindemellett nagyon érdekes nézni őket, ahogyan egymással viselkednek – tette hozzá a fiatal gazdálkodó.
Az udvaron a kecskék amellett, hogy nagyon szép istállót tudhatnak a magukénak, egy teljes játszótérrel is rendelkeznek. Van egy dombjuk, egy mászókájuk, és még a vakarózásra is kialakított egy helyet Botond. Elmondása szerint a kecskék rendkívül interaktív állatok, okosak, ők az egyik legintelligensebb haszonállatok, amiket az ember tarthat.

Saját játszóterükön szórakoznak a kecskék. Formában

Részben a takarmányt is előállítják

Botondék jelenleg a szénát tudják előállítani a téli időszakra, a szemes takarmányt nem, tehát azt minden héten megvásárolják a piacon.
– Jelenleg a családommal mi magunk állítjuk elő a szálas takarmányt. Vannak kisebb földterületek, olyan is van, amit az ismerősünk adott, hogy műveljük meg. A nyarunk nagymértékben ezzel a szénafesztivállal telik. Jelenleg még nem tudjuk megtermelni magunknak a szemes takarmányt, ezért azt minden héten meg kell vásárolnunk az állatoknak – tette hozzá.

Kecske Mesék Tejgazda(g)ság

Botond kecskéire az Instagramon és Facebookon is rá lehet lelni: követni lehet a gazdaság mindennapjait, részesei lehetünk az újabb lakók világrajövetelének, és még a névadásban is szerepet kaphatunk.
– Tervezőgrafikusként dolgozok, főként logó-, arculat- és csomagolástervezéssel foglalkozok. Szerettem volna, hogy a tevékenységemnek, vagy azoknak a termékeknek, amelyeket előállítok, legyen egy brandje. Így megterveztem a logót, amit már az elkészített sajtra rá is pecsételek. Nagyon sokan tartanak rajtam kívül még kecskét, és szerettem volna valamilyen formában megkülönböztetni az én kis gazdaságomat, hogy az emberek bármikor tudják, kiről és miről is van szó – tudtuk meg Botondtól.
A kecskéknek nem akármilyen életük van ebben az udvarban, hisz amint már említettem, saját játszótérrel is rendelkeznek. Mindenkinek külön neve és egyénisége van, viszont mindannyian ugyanakkora szeretetben és törődésben részesülnek.
– Az én kecskéim nemcsak annyiból állnak, hogy rendelkeznek egy fülszámmal, ami be van jegyezve és megkaphatom az utánuk járó támogatást. Nem járnak nyáron ki más nyájjal, télen és nyáron is itt maradnak velünk, ezért is próbáljuk megteremteni számukra a tökéletes helyszínt. Mindegyiknek saját neve van, amire hallgat is. Külön laknak, mindenkit mindig elzárok etetésnél, hogy például a szemes takarmányt ne csak az élelmesek falják fel, hanem mindegyikük ugyanannyit kapjon. Úgy tartjuk, ha valaki állatot tart, akkor azt tegye etikusan. Nálunk mindegyik állat szabadon járhat, nincsenek egy sötét épületbe bezárva, tehát jó életük van. A gazdaságosság egy másik kérdés, hogy a befektetett munka mennyire térül meg. Legtöbbször nem térül meg, de így is, úgy is elsődleges szempont az állatok jólléte és boldogsága – vélekedett Botond.

Minden nap egy új élménnyel vár

– Minden nap más, néha vidámabb, néha pedig ijesztőbb. Kénytelen voltam egy rendszert felállítani. Reggel ellátom az állatokat, fejek és kiengedem, reggelizek és nekilátok a munkámnak. Ezt követi a délutáni etetés, ismét egy kis meló vagy szabadidő, és akkor az esti rendezés. De természetesen ez az ütemterv sokszor felborul az állatok javára. Vannak vészhelyzetek, amikor egy állat megpuffad és hirtelen állatorvoshoz kell vinni. Tavasszal, az ellések időszakában nem is igazán alszunk, mert van olyan kecske, amely egyszerre akár hármas vagy négyes ikreket ellik, és a komplikációk elkerülése érdekében jelen kell lennünk – mondta Botond, aki úgy véli, hogy aki állatot tart, egy percig sem unatkozik.
Természetesen hiába adatik meg minden ezeknek a kecskéknek, ebben az esetben is érvényes az a mondás, hogy a szomszéd kertje mindig zöldebb. Amikor tehették, megpróbálták átszökni a villanypásztort, a kerítést, amit a rózsabokrok és almafák sínylettek meg a leginkább.
A játszótér és a vakarózó nemcsak az állatok szórakoztatásáért van felállítva, hanem azért is, hogy ezáltal a tejhozamot is növeljék, ami a gazda elmondása szerint be is válik. Botond szerint az állat, ha jól érzi magát, nyugodt, akkor a tejet is másképp adja, ami a mennyiségben is látszik.

Vidám percek a kecskék társaságában. Hála

Nagy az érdeklődés a kecsketej iránt

A gazdaságban élő kecskéik fajtatiszta anglo-núbiai és szánentáli keverékek. Az általuk leadott tejet van, hogy értékesítik, és néha sajtot is készítenek belőle. Húsukat nem igazán kínálják, hisz minden egyes gidát ők segítenek a világra, így a feldolgozásuk az teljes mértékben ki van zárva.
– Sokan kérik a kecsketejet allergia miatt, vagy akár kisbabáknak is. Olyan is volt, akinek rákos megbetegedés miatt kellett fogyasztania, vagy épp abbahagyta a dohányzást és egy tüdőtisztító kúrát kellett végeznie – tudtuk meg.

Szilágyi Dalma-Orsolya

: an accessible web community