Karomápolás

Fotó: freepik.com

Minden felelősségteljes gazdi tudja: figyelni kell kedvence külsejére. Egyik fontos dolog a karomvágás, hisz az elnőtt karmok fájdalmat okozhatnak, hosszú távon pedig ízületi gondokat is okozhatnak. A megfelelő ápolásról a székelyudvarhelyi Kodolányi Enikő kutyakozmetikust kérdeztük.

Habár ma már vannak szakemberek, akik a kedvenceink karomvágásával foglalkoznak, mégis sokan megpróbálják saját kezűleg, otthon elvégezni a műveletet. Ez azonban a legtöbb esetben rosszul végződik, hiszen ha nem megfelelő módon végezzük a vágást, akár meg is sebezhetjük az állatot, ami komoly vérzést okozhat.
A kutyának karma van, nem körme. A karom görbe, hegyes függelék, megszilárdult fehérjéből, úgynevezett szaruból (avagy keratinból) áll, ami kétrétegű. A szarurétegek alatt található a körömágy, amely különösen érzékeny szövet, erek és idegek futnak benne, sérülésük óriási fájdalommal jár a kutya számára.
– Normális esetben a megfelelő mennyiségű mozgással, a megfelelő talajon magától elkopik kutyánk karma. Ám a lakásban, a füves kertben tartott kutyusok karmai nem tudnak megfelelően kopni, ez a probléma a kisebb testsúlyú fajtáknál is fennáll. Azért ajánlatos vágni a karmokat, mert ha túlnő, fájdalmassá válik a járás, hosszú távon pedig ízületi problémák kialakulásához is vezethet. Nem utolsósorban a nagy karmok bárhova beakadhatnak, leszakadhatnak, eltörhetnek, ami kedvencünknek nagy fájdalmat okozhat, és emellett nagyon vérezhet is – mondta Kodolányi Enikő kutyakozmetikus.

Mikor és hogyan?

A karomvágás gyakorisága egyedenként változó, hisz függ az előbb említett körülményektől: mennyit és milyen talajon mozog az eb, mekkora a testsúlya, illetve milyen korú? Ha egy kutya folyamatosan karomvágásra szorul, a kutyakozmetikus általában hat–nyolc hetente javasolja a kozmetikázást. Mint mondta, inkább vágjuk vissza többször, apránként, mert minél hosszabbra hagyjuk a karmokat, annál hosszabbra nő a körömágy, így az erek a karom hosszában előretolódnak.
– Ahhoz, hogy hogyan kell helyesen vágni a kutya karmát, pontos lépéseket nem tudok meghatározni, viszont egyáltalán nem ajánlom senkinek, hogy otthon végezze ezt. Majdnem az összes kutya ellenkezik a karomvágásnál, kapkodja a lábát, könnyen megsérthető. Ha valaki mégis elég határozottnak érzi magát ehhez, akkor mindenképpen professzionális, éles, jól vágó karomvágóval fogjon hozzá, mert ha nem megfelelő a szerszám, akkor csak széttöri a karmot, ami ugyancsak fájdalmas. Világos színű karmoknál könnyebb dolgunk van, mert látni az élő részt, a piros erezett részt, és csak addig vágható. Sötét karmoknál nehéz behatárolni, hogy meddig vághatunk. Minden esetben inkább keveset vágjunk, mint sokat. Ha túl sokat vágunk, erőteljes, elhúzódó vérzést okozhatunk, sőt akár gyulladást is. Próbálkozhatunk reszelővel is, ez célravezető lehet, ám időigényes és fárasztó, és véleményem szerint a kutyák még jobban utálják ezt az eljárást. A vérzés elállítására vérzéscsillapítót lehet használni, ha otthon karomvágásra adjuk a fejünket, ezt mindenképpen szerezzük be előtte – vélekedett a kutyakozmetikus.

Amire különösen figyeljünk

A kutya elülső végtagján öt ujj van, melyből csak négy érinti a talajt. Mivel az ötödik nem tud kopni, erre különösen oda kell figyelni minden kutya esetében. A hátulsó végtag belső oldalán is megjelenhet a farkaskaromnak nevezett csökevényes ujj, amelynek semmilyen szerepe nincs, ám erre is fokozott figyelmet kell szentelni. Mindkettő begörbül, belenőhet a húsba, súlyos, gennyes gyulladást, fájdalmat okozhat. A hátsó lábakon lévő csökevényes ujjat érdemes pár naposan vagy fiatal korban eltávolítatni. Ez a fattyúkarom két fajtánál standard előírás, a beauceronnál, illetve a pireneusi hegyikutyánál.
A karomvágók ollós vagy guillotine-os elven működnek, több méretben kaphatók; az is fontos szempont, hogy a kedvencünk méretének megfelelően válasszunk.

Fotó: freepik.com

A cicák is igénylik

– Macskák esetében a benti cicák ugyancsak nem tudják megfelelően koptatni karmaikat, ezért nekik is ajánlott néha visszavágni azokat. Fontos meghatározni, hogy kinti vagy benti cicáról van-e szó, mivel a kinti macska a vadászathoz, védekezéshez és meneküléshez (például, amikor felmászik a fára) is használja a karmát, így egy kinti állat esetében nem javasolt levágni. A benti macskánál azonban a bútorok védelme érdekében szükséges lehet a karmok vágása. Ezzel megelőzhető a játék közbeni sérülés, valamint a dagasztással járó kellemetlen érzés is. Az ő esetükben a talppárna finom megnyitásával tudjuk a behúzott karmokat levágni, figyelve ugyanazokra a dolgokra, mint a kutyák esetében – tudtuk meg.

Szilágyi Dalma-Orsolya


Tudtad, hogy…?

A kutya megpróbálhatja enyhíteni fájdalmát oly módon is, hogy nyalogatja mancsait – az állandó nyalogatás miatt azonban kikophat a szőr, felpuhulhat az ujjakat borító bőr, melyen keresztül utat találnak magunknak a különféle szennyeződések, baktériumok és a gombák is. A fertőzések és a velük járó – esetenként hosszadalmas – antibiotikumos kezelés, krémmel kenegetés, mancskötözés, gallérviselés fizikailag és mentálisan is megterhelő lehet a kutya számára. Mindez egyszerűen elkerülhető a karmok rendszeres karbantartásával.

Forrás: kutyabarathelyek.hu

: an accessible web community