Károlyi Márta előtt tisztelgett Székelyudvarhely

Károlyi Márta

Az amerikai sajtó által a női torna keretében a világ legbefolyásosabb szakemberének tartott Károlyi Márta – Nadia Comăneci, Teodora Ungureanu, Emilia Eberle, Mary Lou Retton, Kristie Phillips, Kerri Strug és még sok más olimpiai bajnok edzője – vehette át idén Székelyudvarhely kulcsát. A Szent István-napi rendezvénysorozat egyik kiemelkedő momentuma, amikor a város híres és áldásos munkát végző szülötteit köszönti.

[box type=”shadow” ]Károlyi Márta – Nadia Comăneci, Teodora Ungureanu, Emilia Eberle, Mary Lou Retton, Kristie Phillips, Kerri Strug és még sok más olimpiai bajnok edzője – Székelyudvarhelyen született 1942-ben. Középiskolai tanulmányait is itt végezte a Tamási Áron Gimnázium jogelődjében, majd Kolozsváron és Bukarestben tanult. Testnevelő tanári karrierjét a Zsil-völgyében kezdte, akkor kötött házasságot Károlyi Bélával. A Romániai Torna Szövetség felajánlására Oneşti-re kerül az edzőpáros, ahol 1966-ban óvodákban, elemi iskolákban végzett tehetségkutatás eredményeként megalakul a tornacsapat magja, köztük Nadia Comăneci-csel. Hamarosan beköszöntenek a nemzetközi sikerek, az 1976-os montreali olimpián már történelmet írt a román csapat: 3 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzérmet szerzett tehetséges tanítványuk, és a tornaversenyek történetében először jutalmazták tízesekkel Nadia Comăneci gyakorlatait. 1977-ben Dévára költözik a Károlyi edzőpáros, ahol irányításukkal új tornafelkészítő központ létesült. Folytatódik a nemzeközi sikerek sora, majd 1981-ben egy nemzetközi turné alkalmával az Egyesült Államokban maradnak. Nehéz kezdet után újra a tornasporthoz vezetnek útjaik, 1983-ban már saját tornaklubot működtetnek Houston (Texas) városában. 1996-ban Károlyi Bélát és Károlyi Mártát megválasztották az amerikai női tornacsapat olimpiai edzőjének. Houstontól 100 kilométerre saját tornászfelkészítő központot hoztak létre, ez az Egyesült Államokban az egyetlen hivatalosan elismert, a női tornászok felkészítését szolgáló magán olimpiai központ. Jelenleg Károlyi Márta az amerikai tornászcsapat edzője, ő az amerikai női tornasport fő irányítója. Károlyi Márta férjével együttműködve két országot, Romániát, majd később az Egyesült Államokat emelte az olimpiák élvonalába. Kilenc olimpiai, tizenhat világ- és tizenhat európai bajnoknak voltak edzői, de rengeteg amerikai szövetségi érem is fűződik munkájukhoz. [/box]

[dropcap]A[/dropcap] rossz idő megzavarta az augusztus 20-i ünneplést: a szabadtérre hirdetett ünnepség helyszínét nem sokkal a kezdet előtt módosították a szervezők, így csütörtökön késő este a Márton Áron tér helyett a Városháza Szent István-termében tartották meg a rendezvényt. Sokan maradtak a téren, a polgármesteri hivatal épületének belső udvara is megtelt, a díszterem befogadóképessége ugyanis véges.

Az új kenyér megáldásával kezdődött a városünnep, a történelmi egyházak képviselői végezték a szolgálatot. Majd a város kulcsának ünnepélyes átadása következett. Az udvarhelyi Szent István-napi ünnepségek kiemelkedő momentuma ez, szimbolikus főhajtás olyan személyiségek előtt, akik sokat tettek a városért, vagy életükkel, munkásságukkal öregbítették Székelyudvarhely hírnevét itthon és a világban.

Több időt fog itthon tölteni Károlyi Márta
Idén a világhírű tornászedző, Károlyi Márta vehette át Bunta Levente polgármestertől a szépen megmunkált városkulcsot, mely Lázár Imre harangöntő műhelyéből került ki.
Károlyi Márta meghatottan vette át csütörtökön este a város kulcsát. Bár életében rengeteg elismerést kapott, ez a kulcs mégis több azoknál, az aranyérmek mellé fogja tenni – jelentette ki a világhírű tornászedző. Elmondta, hogy a 2016-os olimpia után befejezi karrierjét, és többet fog itthon tartózkodni. Idősek számára torna- és fitneszprogramot dolgoz ki, egyfajta ajándékként a városnak, amely olyan személyiséget faragott belőle, aki a kommunista éra Romániájában, de az Egyesült Államokban is megállta helyét.
A város kulcsának átadását ünnepi műsor követte, majd kint a téren a tűzijáték. Teljesen megtelt a Márton Áron tér, még a környező utcákban is álltak emberek, hogy megcsodálják a mintegy tízperces fényparádét.
Pénteken kulturális programokkal folytatódott a Szent István-napi ünnepségsorozat. Megnyílott az Erdélyi Ónművesség (XVII–XIX. század) Funkció és Ikonográfia című kiállítás a Haáz Rezső Múzeumban, este pedig szabadtéri táncházat tartottak a Városháza előtti téren.

A gyermekeket a hideg sem zavarta
Az időjárás – főleg esténként – hűvös, szeles volt, és ez rányomta bélyegét a szabadtéri rendezvényekre. A gyermekeknek viszont kedveztek a feltételek, szombaton és vasárnap délelőtt is volt néhány kellemes napos óra, így a színes programoknak volt közönsége, akárcsak a Városháza előtti kézműves kirakodóvásárnak. Bohócok, zsonglőrök, bábosok, néptáncosok varázsolták el a kicsiket, gyermekkoncertek emelték a hangulatot, és nagy sikernek örvendett a központi parkban felállított Fényírda-sátor is: háttérben a Városházával rengetegen lefotóztatták magukat.

Koncert, sport, virágok
Sportesemények is szerepeltek a városünnep kínálatában, két labdarúgótorna is zajlott a városi strand melletti vadonatúj műfüves pályán, összesen 15 csapat részvételével.
Szombaton este népszerűnek bizonyult a Bojtorján együttes fellépése is, az újra összeállt legendás csapat természetesen elénekelte – a közönséggel együtt – a régi nagy dalokat, felcsendültek a 14 múltam éppen vagy a Ha én szél lehetnék kezdetű nóták is.
Időközben a Szent István-terem előtt kiállították az idei Virágos Székelyudvarhely program során készült képeket, és vasárnap délután nyertest is hirdettek. A program részeként közel négyszáz egyéni jelentkező otthona, tizenegy közösségi tér, valamint több cég és intézmény szépült meg a Városházától kapott virágtövektől. Egyéni kategóriában Biás Csilla erkélye bizonyult a legszebbnek, a közösségi terek között pedig az egyik Cipészek utcai tömbház előtti tér vitte el a pálmát. Példaértékűként emelték ki a szervezők Murăşan Ştefan nevét, aki egyéni jelentkezőként köztérre ültetett virágokat. Mindkét kategóriában az első három legszebb virágos alkotás részesült elismerésben, az első helyezett 1000 lej, a második 500 lej, a harmadik pedig 300 lej értékű virágutalványt kapott.
Szép hagyományként vasárnap délután a Városháza dísztermében köszöntötték azokat, akik idén arany-, ezüst- vagy gyémántlakodalmat ünnepelnek.
Délután fellépett még az Udvarhely Néptáncműhely Örömtánc című műsorával, majd a Titán együttes játszott, a szászrégeni csapatot, főleg énekesét, Szabó Elődöt sokan szeretik Székely­udvarhelyen is.
A Csíki Jazzfesztivál ajándékaként a Romániában első ízben koncertező magyarországi Random Trip az udvarhelyiek­nek is felejthetetlen perceket szerzett. Utánuk a Transylvania Rock Band lépett színpadra, végül az Attila Fiai Társulat és Varga Miklós koncertje zárta a négynapos ünnepséget.
A Szent István-napi rendezvénysorozatot a polgármesteri hivatal szervezte a művelődési intézményekkel együttműködésben.

Asztalos Ágnes