Kárenyhítést kérhetnek a vállalatok

Munkaero-foglalkoztató ügynökség. Az elérheto állami támogatásokról tájékoztattak FOTÓ: SZILÁGYI DALMA-ORSOLYA

Többek közt a járvány okozta veszteségeik pótlására igényelhetnek támogatást munkaadók és munkavállalók az Országos Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökségtől (ANOFM)– hangzott el tegnap Aktuális ANOFM támogatások munkaadóknak címmel Csíkszeredában megtartott előadáson. A rendezvényt Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége és a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség közösen szervezték, az előadást kerekasztal beszélgetés követte.

Aktuális ANOFM (Országos Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség) támogatások munkaadóknak címen tartott előadást, illetve kerekasztal beszélgetést tegnap a Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége és a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség. Jánó Edit, a Hargita Megye Munkaerő Elhelyező Ügynökség osztályvezetője előadásában összefoglalta, hogy milyen támogatásokat igényelhetnek a munkaadók és munkavállalók az ANOFM-től. Az előadást követően Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének munkatársai gyakorlatias tippekkel igyekeztek segítséget nyújtani az előadáson résztvevő vállalkozóknak a támogatások igényléséhez. Az előadáson elhangzott a megyei munkaerő-elhelyező ügynökség számos szolgáltatást kínál munkaadóknak és munkavállalóknak egyaránt. Többek közt információval és szakmai tanácsadással látják el az érdeklődőket, továbbá állásközvetítéssel, szakmai képzésekkel is foglalkoznak. Tájékoztatást nyújtanak a koronavírus járvány ideje alatt biztosított támogatásokról valamint foglalkoztatottság mértékét növelő támogatásokról is.

Kárenyhítésre is lehet pályázni

Jánó Edit több olyan támogatási lehetőségről számolt be, amelyet munkaadók, illetve munkavállalók is igényelhetnek. Kedvezményeket kapnak  azok a munkaadók, akik olyan munkavállalólkat alkalmaznak, akik a világjárvány miatt elrendelt sürgősségi és rendkívüli állapot ideje alatt vesztették el állásukat. Az újra alkalmazottak fizetésének ötven százalékát igényelhetik vissza az államtól a munkaadók.

A technikai munkanélküliséget azok az iparágak vehetik igénybe, ahol még mindig érvényben vannak a járványügyi korlátozások.

Csökkentett munkaidő (német nyelvből átvett szakszóval Kurzarbeit) állami támogatást akkor vehetnek igénybe a vállalkozások, ha nincs elég bevételük ahhoz, hogy a személyzetüket teljes munkaidőben foglalkoztassák. Ebben az esetben ha a cég csökkenti munkavállalói munkaidejét és ezzel együtt a fizetését is,  akkor alkalmazottai fizetésének a legalább húsz  százalékát kell kifizetnie munkaadónak, a bérköltségek maradék nyolcvan százalékára pedig támogatást kérhet az államtól.

Támogatást igényelhetnek azok a munkaadók is akik meghatározott időre – legfeljebb három hónapig – alkalmaznak munkavállalókat Esetükben a bérköltségük  41,5 százalékát igényelhetik támogatásként az államtól. Ez az összeg nem lehet több, mint az átlagos bruttó bér 41,5 százaléka.

Társadalmi célokat szolgáló támogatások

Ezenkívül olyan támogatásokat is igénybe vehetnek igényben a vállalkozók, amelyek a foglalkoztatottság növelését célozzák. Ehhez olyan 16-24 év közötti fiatalokat kell alkalmazniuk, akik nem dolgoznak és nincsenek és nem járnak iskolába vagy egyetemre, vagy  a 45 éven felüli ,vagy fogyatékkal élő munkavállalókat kell alkalmaznak.

Az oktatási intézmények végzőseit végleges munkaszerződéssel alkalmazó munkáltatók 12 hónapos időszakra, minden frissen végzett diák után 2250 lejes havi támogatásban részesülnek. A fogyatékkal élő frissen végzett fiatal esetében pedig 18 hónapig jár ugyanez az összeg.

Jánó Edit még elmondta: a 2020/147-es sürgősségi kormányrendelet alapján a tanév végéig a 12 év alatti gyerekek szülei – fogyatékkal élők esetében 26 év a korhatár – fizetett szabadnapra jogosultak, hogy felügyeljék gyermeküket, amennyiben szünetel a személyes jelenlétet igénylő oktatás.

Szilágyi Dalma-Orsolya