Kapcsolódó alkotások

Több mint negyven képzőművészeti alkotás született a gyergyó­szárhegyi Interetnikai Kollokviumon, a közel kéthetes tábor záró kiállítását szombat délután tartották. A szervező Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ vezetői és a részt vevő képzőművészek is a művésztelep hangulatát emelték ki, azt, hogy jó társaságban a munka is élvezetesebb. Az elkészült anyag nagy része az intézmény birtokában marad, és hamarosan vándortárlatokon lesz látható.

[dropcap]A[/dropcap] tábor célja, hogy erősítse a Kárpát-medencében élő képzőművészek közötti kapcsolatteremtést vagy a kapcsolatok fenntartását, ugyanakkor azt is szeretnénk, hogy Szárhegy a hagyományos technikákkal dolgozó kelet-közép-európai alkotók fontos találkozóhelye legyen – jelezte a helyi kultúrotthon Cika-termében tartott táborzáró kiállításon Ferencz Zoltán, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ művészeti vezetője.
Amint arról már korábban beszámoltunk, a tábor 35-40 éves képzőművészek részvételével zajlott: Csillag István, Csillag Imola, Fülöp József és László Hajnalka Csíkszeredából, Lovadi Kinga
Nagyváradról, Hosszú Zoltán Sep­siszentgyörgyről, Török Ferenc Szé­kelyudvarhelyről, Koncsag Ádám Gyergyószentmiklósról, Asztalos Zsolt, Imre Mariann és Székely Gábor Budapestről, míg Kovács Ince Miskolcról érkezett. A táborban készült alkotások java része festmény, azonban akadtak igencsak szokatlan megvalósítások is: Asztalos Zsolt például a Biblia lapjaiba csomagolt olyan hagyományos munkaeszközöket, mint a gereblye vagy a kapa.
– Egy szobrász ismerősöm egyszer biztonsági okokból papírba csomagolta be az eszközeit, ezt gondoltam tovább – jegyezte meg a budapesti képzőművész, mondván, a hit szorosan kapcsolódik a kultúránkhoz, ez inspirálta.
Csillag István és Csillag Imola másodszor vett részt a táborban, elmondásuk szerint idén sem csalódtak a szervezőkben.
– Minden körülmény adott volt ahhoz, hogy szabadon dolgozzunk – fogalmazott lapunknak Csillag István.
A Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ igazgatója, Czimbalmos Attila az idei tábor színvonalára hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva: ha ezután is ilyen művésztelepek lesznek, akkor pozitívan lehet a jövőbe tekinteni.
Az elkészült alkotások java része az intézmény birtokában marad, később akár több helyen is kiállítanák majd ezeket.
– Olyan anyag marad itt, amelyet büszkén vihetünk az ország bármelyik rangos galériájába – mondták a szervezők.

Kertész László