Kamaszkorból felnőttkorba – újraértelmezett előadás

Tracy Letts: A jegyzőkönyv olvasópróbája. Premier októberben | Fotó: Csíki Játékszín

Újra lehet bérletet váltani, sőt lesz szabadbérlet is a Csíki Játékszín új évadában. A társulat kortárs drámákkal és klasszikusokkal is készül, műfajilag változatos és vidám repertoárral várják a színház kedvelőit, ugyanakkor több sikeres előadás is műsoron marad, amely már szeptemberben megtekinthető. Az új évad műsoráról és a társulat terveiről Veress Albert, a Csíki Játékszín igazgatója, Vladimir Anton művészeti vezető és Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere számolt be a sajtónak.

Sok újdonsággal és a régi, jól bevált bérletrendszer visszavezetésével kezdődik az új évad a Csíki Játékszínben. Mint Veress Albert mondta, a múlt évadot a világjárvány kellős közepén indították, és már zajlott a háború, amikor befejezték. Ennek ellenére tíz bemutatót hoztak létre, 132 előadást tartottak, megszervezték az Unscene fesztivál második kiadását, és a társulattal együtt tevékenykedett román, magyar, kolumbiai, argentin és amerikai egyesült államokbeli rendező és alkotó is. Több helyi fiatal színész is dolgozott az előadásokon, bővült a társulat, és elindítottak két diákszínjátszó csoportot is.
‒ Úgy érezzük, hogy ez a színes felhozatal kezd összhangba kerülni a város kulturális stratégiájával. Vidám és színes évadot szerettünk volna összeállítani a nézőknek – mondta elöljáróban a színház igazgatója.

Ismét lesznek bérletek

A közönség kérésére a társulat vezetősége úgy döntött, hogy ebben az évadban ismét lesznek felnőtt- és ifjúsági bérletek, amelyek négy nagyszínpadi előadásra érvényesek, és a szokásos módon meghatározott napokra és órákra szólnak majd. Marad a Bánk bán, a Tiborc-, a Liliomfi-, a Don Juan-, a Rómeó és Júlia-, a Prospero- és a Hamlet-bérlet, de ha van rá igény, akkor újabbakat vezetnek be, így nem kell aggódniuk azoknak a nézőknek, akiknek a régi bérletét nem hirdetik meg. Tízféle mesebérlet is lesz a gyermekeknek, amelyek a régi rendszer szerint fognak működni, tehát három előadás tekinthető meg velük.
Újdonság, hogy idén lesz szabadbérlet, amely öt szabadon választott előadásra szól. Lehet nagyszínpadi, kamaratermi vagy alternatív helyszínen játszott előadás, ráadásul a régi, műsoron maradt előadások is megtekinthetők ezzel a bérlettel. A szabadbérletes nézőknek az előadás előtt egy héttel telefonon helyet kell foglalniuk. Ugyanakkor jegyeket is lehet venni, az igazgató elmondása szerint fenntartanak helyeket a bérletes előadásokon is. A régi bérletes nézőket értesítik, hogy a helyeiket fenntartják október 1-ig, tehát ha valaki szeretné a helyét megtartani, akkor október 1-ig jeleznie kell, mert e dátumtól felszabadítják azokat. A bérleteket október 15-ig árusítják, de egyelőre csak feliratkozni lehet a jegypénztárban vagy telefonon a 0748–168506-os számon. A bérlet- és jegyárak változatlanok.
‒ A Luceafărul-bérletet is szeretnénk újraéleszteni, de egyelőre programnak neveznénk el, nem biztos, hogy bérlet lesz belőle. Négy román nyelvű előadást szeretnénk ebben az évben, de igyekszünk román nyelvű feliratot biztosítani a saját előadásainkhoz – tette hozzá.
Az igazgató megjegyezte, hogy a társulat szívesen lát bármilyen támogatást. Ezt a színház pártfogói többféle módon tehetik meg: támogatói kártya megvásárlásával, amelynek összege 500 lej; mecénásjegy vásárlásával, amely 50 lej értékű, egyszeri támogatás; illetve cégek is támogathatják a színházat.

Fotó: Csíki Játékszín

Nagyszínpadi bemutatók

Ebben az évadban négy új nagyszínpadi előadás tekinthető meg: A jegyzőköny, Hegedűs a háztetőn, Veszett fejsze és vendégelőadásként a Száll a kakukk fészkére című dráma kerül műsorra.
A jegyzőkönyv című vígjáték amerikai kortárs mű, Tracy Letts írta 2017-ben, és ez lesz a darab romániai ősbemutatója – tudtuk meg az igazgatótól. A Csíki Játékszín nagyszínpadán Barabás Árpád rendezésében látható október végétől, a díszletet Szűcs‒Olcsáry Gellért, a jelmezeket Gábor Zsófi tervezi. A Hegedűs a háztetőn című musicalt szilveszterkor fogják bemutatni Erwin Șimșensohn rendezésében.
‒ Az egyik jele, amikor egy színház átlép a kamaszkorból a felnőttkorba, az, amikor elkezd visszanyúlni olyan nagy szövegekhez, amelyeket már játszott, és újraértelmezi azokat, más irányból közelíti meg. Így tértünk vissza erre a darabra, ami az egyik legsikeresebb előadása volt a Csíki Játékszínnek tizenhat évvel ezelőtt – mutatott rá Veress Albert.
Hozzátette, hogy a darabnak rendkívül nagy aktualitása van, ugyanis Kijevtől nem messze, 2015-ben adományokból épült egy falu, amelyet a musicalből inspirálódva Anatevkának neveztek el. A települést a kelet-ukrajnai harcok elől menekülő zsidó családoknak hozták létre. Az igazgató elmondása szerint a szövegen kívül minden más lesz a mostani előadásban, mint a tizenhat évvel ezelőttiben. Tréfásan hozzáfűzte, hogy erre Fülöp Zoltán színész áldását adta, hiszen annak idején ő játszotta a főszereplőt, Tevjét, a tejesembert. A musical díszletét Carmencita Brojboiu tervezi, a Kolozsvári Állami Magyar Színház munkatársa. A Veszett fejsze című világsikerű vígjátékot januárban fogják bemutatni a Jászai Mari-díjas és Érdemes művész díjas Mohácsi János rendezésében, aki először dolgozik együtt a Csíki Játékszínnel.
‒ Egy társulatról szól, amely nagyon össze szeretne hozni egy előadást, de sehogy sem sikerül a nagy káoszban. Ezáltal önmagunkat is parodizáljuk, és egész biztos, hogy a nézőknek ez lesz a kedvenc előadásuk. Ugyanakkor óriási megtiszteltetés számunkra, hogy Mohácsi János elvállalta a felkérésünket – tette hozzá.
A negyedik nagyszínpadi előadás a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház vendégelőadása lesz, Vladimir Anton rendezésében a Száll a kakukk fészkére című dráma.

Fotó: Csíki Játékszín

Kamaratermi és gyermekelőadások, lakásszínház és kocsmaszínház

Két kamaratermi előadás is lesz az új évadban: Donald Marguiles Pillanatfelvétel című, 2017-ben írt színdarabját Vladimir Anton rendezésében láthatja a közönség, illetve Bordás Attila koreográfus rendezésében is készül egy kamaratermi előadás.
Továbbá ebben az évadban három gyermekelőadást tűztek műsorra: Budaházi Attila rendezésében szeptemberben látható lesz a Torzonborz újabb gaztettei című előadás, a Tomcsa Sándor Színház vendégelőadásaként a Nyolckor a bárkán című darab és a Figura Stúdió a Minden egér szereti a sajtot című gyerekdarabot mutatja be.
Mint az igazgató közölte, az előző évadban kipróbálták, hogy milyen az, ha kivisznek egy előadást a színházból, így idén is lesznek előadások a színházon kívül. Dálnoky Csilla rendezésében a Kartonpapa lakásszínházi előadást adják elő, de lesz kocsmaszínház is Tóth Árpád rendezésében, illetve Vladimir Anton is készül rendezni egy darabot alternatív helyszínen. Mindezen kívül osztálytermi előadásokra is készülnek, amelyeken Kányádi Szilárd és Orbók Áron színészek dolgoznak.

Fotó: Csíki Játékszín

Újdonságok, tervek

Az igazgató elmondása szerint a színház is kapcsolódik a Petőfi-emlékévhez, és alkotói pályázatot hirdetnek meg Kortársunk, Petőfi címmel. Olyan drámákat várnak az alkotóktól, amelyek fiatal és friss megközelítései a Petőfi-életműnek. A pályázatot hamarosan hivatalosan is meghirdetik, és a tervek szerint a beérkezett pályaművekből készülő előadást áprilisban mutatnák be. Ugyanakkor a társulat vezetőinek további tervei közé tartozik a harmadik Unscene fesztivál megszervezése is, amely 2023 májusában zajlik majd Csíkszeredában.
Újraélesztik a Lurkó fesztivált is, amely idén két részben zajlik: szeptember 24–28. között a tinédzsereknek, és november 2–5. között a kisebb gyermekeknek lesznek előadások, amelyeket a Böjte Csaba-féle gyermekotthonban élő árvák is megtekinthetnek. Veress Albert közölte, hogy szeretnék, ha a fesztivál kinőné a színházat, és más intézmények segítségével egész éves program lenne.
Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere rámutatott, hogy a Csíki Játékszín nyit az újdonságokra, és amellett, hogy a társulat foglalkozik az aktualitásokkal, a régi értékeket és jól bevált szokásokat is megtartja, és mindemellett igényesen dolgozik.
‒ Amióta Vladimir Antonnal együtt vezetjük a színházat, azóta az egyik évben Covid volt, a másikban háború, és előttünk a gazdasági válság. Olyan jó lenne, ha végre lenne egy normális évünk! – tette hozzá végül az igazgató.

Péter Ágnes

: an accessible web community