Kalákázó focisták

Összefogtak a focisták a szurkolókkal, a falu lakóival és rendbe tették a sportlétesítményeket. Jó kezdet, biztató folytatás Fotó: Szőke Zoltán

Csupán néhány hónapja kezdődött el a rendszeres kalákázás Nagy­galambfalván, de a résztvevők máris sokat tettek a település csinosításáért. Átlagosan húsz önkéntes dolgozik hétvégenként, viszont olyan alkalom is akadt, amikor közel százan szorgoskodtak a szemét eltüntetése, a gaz kisöprése és a sportpályák rendbetétele érdekében.

A legelső kalákázást a polgármesteri hivatal szervezte Nagygalambfalván, néhány hónappal ezelőtt. Ekkor a település határában lévő Bánatos leányka csorgót és annak övezetét tették rendbe. Akkor mintegy száz önkéntes jelentkezett munkára. A ténykedés eredményes volt, ugyanis a forrás jelenleg bárki számára biztonságosan használható. Ezt követően az önkormányzat már csak a támogató szerepét tölti be, s a szervezést átadta az újonnan alakult galambfalvi csapatnak, amely a Galambfalva SE nevet viseli. A hivatal munkatársai támogatják a karbantartást, korszerűsítést, elsősorban biztosítják az ahhoz szükséges anyagi keretet, üzemanyaggal, festékekkel és egyéb anyagokkal járulnak hozzá a kivitelezéshez.

Szépül a pálya. Még maradt egy kis idő a bajnokságig                                                                           Fotó: Szőke Zoltán

A legutóbbi kalákán rendbe tették a focipálya és a teniszpálya övezetét. Összesen huszonöt szorgalmas résztvevő járult hozzá a lelátó, a műgyep és az öltözők kitakarításához, illetve megújításához. A focicsapat kérésére az önkormányzat bérelt egy nagy úthengert, így a pálya felületét meghengerelték. Az önkéntesek kaszát, fűnyírót, ásót és kapát vittek magukkal a terepre. A kalákázó csoport elsősorban futballistákból áll, de a közösségi munkához igénybe veszik a település teljes lakosságának segítségét. Hétvégén lefestették és lecsiszolták a kapufákat, a kerítéselemeket, de a legnagyobb erőbefektetést a fűnyírás és a gaz eltávolítása jelentette. A nézők számára biztonságossá tették a lelátót, megjavították vagy kicserélték a padsorok régi faléceit, újrafestésüket azonban későbbre halasztották.
Az sem elhanyagolható, hogy ebből az alkalomból újramérték a pályát. A pályát évek óta nem vonalazták meg, a régi vonalak teljesen eltűntek. Az újravonalazáshoz újra fel kellett mérni a pályát, egy alaprajz alapján, hogy az megfeleljen a FIFA szabványainak.
Az öltözőket szintén régen használták, így azokat is alaposan ki kellett takarítani. Utoljára 2019-ben volt a hétvégihez hasonló nagyméretű karbantartási munka a galambfalvi focipályán.

Többen csatlakoztak a kalákához. Festettek, takarítottak és építettek                                                     Fotó: Szőke Zoltán

– A mostani kaláka megszervezését leginkább az idő sürgette. Ezen a hétvégén lesz egy barátságos mérkőzés a pályán, Bögöz ellen fogunk játszani. Hamarosan kezdődnek a Románia-kupa mérkőzései, és nyakunkon van a körzeti bajnokság, amelyre a Galambfalva SE is benevezett. A csapat az 5. Ligában fog szerepelni. Ennek apropóján hirdettük meg a legutóbbi kalákát, hiszen a pálya körüli munka elvégzéséhez szükségünk volt segítségre – mondta Szőcs Mihály, a munka kezdeményezője.
Hozzátette, hogy a kalákázás gyors és hatékony, eredményeket szül olyan közösségi ügyekben, amelyeket másképp nagyon nehezen lehetne megoldani. Mint mondta, a közös munka valóban összehozza a településen élőket, hiszen gyakran olyanok is szívesen járulnak hozzá a tevékenységekhez, akik nem kedvelik a labdarúgást, s nem járnak a mérkőzésekre.
– Azt azonban belátják, hogy a sportpályák tisztán tartása és karbantartása nem feltétlenül a saját érdeküket, hanem a közösség jólétét szolgálja. Összefogással mindent meg lehet oldani, jobban lehet haladni, és szorosabban összekovácsolódni – támasztotta alá a kaláka eredményességét a csoport vezetője. – Ráadásul az együtt töltött idő felemelő, közösen véghezvinni az elképzeléseket pedig szórakoztató. A galambfalvi önkéntesek közösségi munkája jó példát mutat más települések számára is – vélekedett az ötletgazda.

Miklós Dalma

: an accessible web community