Kacatgyűjtő napok jönnek

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc

Közeleg a fekete péntek. A fogyasztói társadalom Nagy Napja. Így, nagybetűvel, mert sokaknak ünnep a november negyedik péntekje. Ezt is, mint minden hasonló, túlfogyasztásra ösztönző marhaságot, a tengerentúlról vettük át.
Bevallom, tizenévvel ezelőtt még hajlandó voltam hajnalban felkelni s a számítógép elé ülni a Nagy Napon. Nehogy lemaradjak valamiről, nehogy más vásárolja meg azt, ami pontfix most kell nekem. Azaz azt hittem, hogy kell. Most, legalább egy évtizeddel később, rendesen idegesítenek a Black Friday-akciók. Főleg, ha még javában tombol a nyár, s olyankor kezdik el hirdetni – láttam már ilyet is.
Igyekszem tudatosan vásárolni, ha nem is banira, de nagyjából követem, mi mennyi, nemcsak az élelmiszerek esetében, de úgy általában. Lehet szakmai ártalom, de azt is figyelem, ami igazából nem érint, nem érdekel. Emiatt elég hamar megértettem: a Black Friday nálunk hamar átalakult „mindeneladható” péntekké, s többnyire azt a réteget célozzák vele, amely mindent „bevesz”. Mert nem lesz olcsóbb a cipő attól, ha magasabb eredeti árat tesznek ki a cédulára.
A bútorok előállítása sem lesz olcsóbb egyik napról a másikra, hogy kedvezőbben adhatná el a gyártó. S ne is beszéljünk az elektonikai árucikkekről, telefonokról, laptopokról… Valahogy úgy vagyunk kódolva, hogy mégis bevesszük a csalit, a legnagyobb tudatosság mellett is. Valószínűleg erre is számítanak azok, akiknek pont ilyenkor van „árufölöslegjük”.
Olvasom, a szakértők rekordösszegű költekezésre számítanak idén, hiszen a lakosság fél a további drágulásoktól, s igyekszik mindent a lehető legolcsóbban beszerezni, tartalékolni, ha már a pénze értéke egyre fogy. S arra készülnek a kereskedők is, hogy nagy söprést tartanak a raktárakban.
Én csak arra intek mindenkit, jól gondolja meg, mire csap le fekete pénteken, s mennyiért. Nehogy később kelljen megbánni, visszaváltani, esetleg hónapok múlva kidobni a nagy vásárlási hajrában megszerzett holmikat. Mert biztos vagyok benne, hogy most is többnyire fölösleges, nélkülözhető dolgok fognak legnagyobb arányban elkelni, s ezek gyorsan kacattá válnak.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!