Június 11-ig fogadják a mintákat

Oroszhegyi szilvapálinka. Csíkban is nevezhetnek FOTÓ: DOMJÁN LEVENTE

Első csíkszeredai nemzetközi párlat- és pálinkaverseny szervezésére készül a székelyföldi falugazdász-hálózatot működtető Székely Gazdaszervezetek Egyesülete. A júniusra tervezett rendezvény az Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny Erdély – Csíkszereda, 2021 nevet viseli – derül ki az egyesület lapunkhoz eljuttatott tájékoztatójából. A verseny elsődleges célja a kulturált párlat- és pálinkafogyasztás népszerűsítése, különös figyelemmel az évszázados hagyományokra és a jelenkor minőségi követelményeire.
„Szeretnénk, hogy a verseny Kárpát-medencei nevezői olyan részletes visszajelzést kapjanak az általuk nevezett minták érzékszervi tulajdonságairól, amelyet a bírálatban kiemelt nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező minősítők készítenek el. További feladatunknak érezzük az üzleti kategória marketingeszközökkel való támogatását, kereskedelmi lehetőségeinek növelését, valamint az egyéni kategóriában a minőségi előállítás szándékának erősítését. A verseny szakmaiságát a Pálinka Nemzeti Tanács vigyázza felül, a szervezésben részt vesznek Csíkszereda város és Hargita megye intézményei, valamint sok más szakmai szervezet és cég” – olvasható közleményükben.
A szervezők jelen állás szerint június 11-ig fogadják a versenyre jelentkezők párlat- és pálinka mintáit, az elbírálást június 18–20. között, a díjátadót pedig a tervek alapján július 1–3. között tartanák.