Július végéig várhatóan folyamatosan csökken a vízszint a tározókban

A zeteváraljai gát | Fotó: id. Csedő Attila

A központosított vízellátó hálózatra csatlakozott fogyasztók számára még elegendő a romániai víztartalék, de csökkenőben van – közölte kedden az Agerpres hírügynökséggel a Román Vízügyi Igazgatóság (ANAR).

Jelenleg 18 megye összesen 274 településén korlátozott a felszíni hálózatból történő vízellátás, további 384 településen a kutakból történő fogyasztást kellett korlátozni.

A vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint az ország negyven fő víztározó tavában július végéig csökken a víz szintje, de elegendő lesz a központosított vízellátó hálózatra csatlakozott fogyasztók számára. Mindazonáltal a lakosságot felelősségteljes és észszerű vízfogyasztásra kérik, vagyis arra, hogy „amennyire lehet, spóroljanak vele”. Ennek egyik módja, ha ott, ahol erre lehetőség van, a háztartási tevékenységekre más forrásokból származó vizet használnak (akár esővizet), hogy mindenkinek jusson ivóvíz.

Az ország negyven fő víztározó tavában jelenleg 3,27 milliárd köbméter víz van (a július 5-én mért 3,45 milliárdhoz képest). A negyven tó telítettsége 75,40 százalékos, míg július 5-én még 82 százalékos volt. Az ANAR becslése szerint ez az érték július végéig csökken 70 százalék alá.

A Duna hozama 1950 köbméter másodpercenként, ami a sokévi júliusi átlag (5350 köbméter/s) 35 százaléka. Ez a hozam július végére 1900 köbméter/s-ra csökken az országos hidrológiai és vízgazdálkodási intézet becslései szerint.

Jelenleg 274 településen korlátozott a felszíni hálózatból történő vízellátás, Arad, Bihar, Hunyad, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galac, Suceava, Neamţ, Bákó, Vrancea, Ilfov, Argeş, Giurgiu, Dâmboviţa, Ialomiţa, Dolj és Gorj megyében.

A kutakból történő fogyasztást az öntözések miatt kellett korlátozni 384 településen, Hunyad, Szilágy, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galac, Bákó, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj megyében.

Agerpres

: an accessible web community