Július 5-ig pályázhatnak a biotermelők

Gazdaságonként 845, illetve 1180 lej nagyságú „de minimis” típusú támogatást vehetnek igénybe a következő egy hónapban azok a Hargita megyei ökogazdálkodók, akik az ágazat számára felajánlott külön-támogatást tavaly ősszel nem kérelmezték. Az a száz gazda viszont, aki tavaly novemberben sikertelenül pályázott, ezúttal nem jelentkezhet. A biotermelők támogatási kérelmeit az APIA csíkszeredai központjában legkésőbb július 5-ig fogadják.

Tehénfogat falun. Segítség a biogazdaságoknak Fotó: Domján Levente
Tehénfogat falun. Segítség a biogazdaságoknak Fotó: Domján Levente

Domján Levente
domjan.levente@hargitanepe.ro

Július 5-i határidővel újabb „de minimis” támogatásigénylési időszakot nyitott a mező­gazdasági minisztérium azon bio­termelők számára, akik tavaly október-november fordulóján nem éltek az ágazat számára elkülönített kompenzációs minimis-támogatási lehetőséggel. Az újabb, a tavalyival azonos szabályok és követelmények szerint zajló „de minimis” igénylési fordulót az április végén elfogadott 2015/219-es számú kormányhatározat teszi lehetővé. A biotermelők minimis-támogatási kérelmeiket a következő egy hónap távlatában a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség megyei központjához nyújthatják be. A gazdaságonként felajánlott támogatást – a művelt terület nagysága szerint – a szaktárca 845, illetve 1180 lejben határozta meg.
A nagyobbik, 1180 lejes támogatási összeget érdekes módon a kisebb, 30 ár és az 5 hektár közötti területnagyságon ökológiai gazdálkodást folytató termelők igényelhetik, míg a 845 lejes támogatásra az 5,1 és 20 hektár közötti területet művelő biotermelők jogosultak.
Hargita megyéből a pénzügyi különsegítséget a támogatásra jogosult ökogazdálkodók közül tavaly alig 160 termelő vette igénybe, ám az őstermelői bizonyítványok időközbeni váltása miatt a támogatást közülük mégiscsak 53-an kaphatták meg. A tavaly emiatt pórul járt több mint száz biotermelőnek viszont rossz hír, hogy hiába nem részesültek támogatásban, ezúttal a minimis-segítségre nem is pályázhatnak: akinek ugyanis a tavaly ősszel benyújtott támogatásigénylési kérelmét a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) elutasította, az most nem is próbálkozhat. A megismételt minimis-támogatásigénylési lehetőséggel így gyakorlatilag nagyon kevesen, Hargita megyéből ezúttal alig negyven-ötven ökogazdálkodó élhet – tájékoztatta lapunkat Haschi András, az APIA Hargita megyei igazgatója.
A Hargita megyében bejegyzett, átállás alatt és az elismert ellenőrző-tanúsító cégekkel szerződéses viszonyban álló biotermelők száma ugyanakkor az utóbbi esz­tendőkben évről évre apad. A 2012-ben nyilvántartott 322 főhöz képest 2013-ban 276-an, biotermelői tanúsítórendszerben pedig tavalyra már csak 249-en maradtak Hargita megyében.