Jubileumi Hagymafesztiválra készülnek

Különleges tárlatot állítanak össze. Szombattól egy héten át áll a bál Fotó: Kovács Hont Imre

Jubileumi rendezvénysorozat várja szeptember 8–16. között az érdeklődőket Madéfalván: a X. Nemzetközi Hagymafesztivál alkalmával igazi kultúrhétre készülnek a szervezők. Szombaton megnyitják a Magyarság Házának Mátyás király – mecénás és katona című vándorkiállítását, amely Székelyföldön elsőként a Siculicidum Kápolnában lesz megtekinthető.

Különleges tárlatot állítanak össze. Szombattól egy héten át áll a bál Fotó: Kovács Hont Imre

Ezúttal is színvonalas programok várják az érdeklődőket a X. Madéfalvi Hagymafesztiválra. Az egyhetes, jubileumi rendezvény egyik attrakciója a Mátyás király – mecénás és katona című vándorkiállítás szombati megnyitója lesz.
A Siculicidum-kápolnában már javában zajlanak az előkészületek, hiszen Merényi Zoltán és Somodi András közös, nagyszabású kompozícióit nem lehet egyik napról a másikra kiállítani. Tegnapi látogatásunkkor a súlyos fémkapukba illesztett acél és vörösréz lemezek összeállításán dolgoztak a vándorkiállítás munkatársai.
– Tíz darab rozsdamentes, egyenkként mintegy 150 kilogrammnyi installáció kiállításán dolgozunk. Ezek között vannak lézervágott lemezes alkotások (Mátyás királyt, Beatrix királynét, a Budai-várat, Kinizsi Pált és a címerből ismert hollót ábrázoló), és vannak textil alapú kompozíciók (feszített vásznon olvasható idézetek). Ez a tárlat idén tavasszal indult el Pozsonyból, és Madéfalva lesz az első székelyföldi állomása – közölte az összeállítók egyike, Karmacsi Róbert.
Miután kellőképpen „megzavartuk” a dolgozókat, Csibi József polgármestert kérdeztük a tárlat részleteiről. Megtudtuk: a Magyarság Házának vándorkiállítása október 5-ig naponta 8–20 óra között lesz látogatható.
– Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Hagymafesztivál keretében ilyen színvonalas eseménynek ad otthont Madéfalva. Úgy látom, hogy a fesztivál nagyban hozzájárult a helyi közösség kulturális életének fejlesztéséhez – nyilatkozta Csibi József, aki szerint tíz év után elérte célját a fesztivál.
A szervezők számos programmal készülnek: lesznek gyermekfoglalkozások, koncertek, filmvetítések – köztük a Valami Amerika 3. erdélyi premierje –, színházi előadás, főzőverseny, és nem mellesleg átadják a felújított művelődési központot is. Utóbbi mintegy 500 ezer eurós beruházás, amelynek köszönhetően új hang- és fénytechnikával felszerelt, modern kultúrotthonnal gazdagodott a település.
– Felújítottuk a színpadot, a levegőcserélő rendszert, a konyhát, az öltözőket, és tulajdonképpen mindent, amire szükség volt. A fesztiválnak számos programja a kultúrotthonban zajlik majd, mivel szeretnénk bemutatni a funkcionalitását – szögezte le a polgármester.
A hagymás ételek főzőversenyére – amelynek moderátora a Székely Konyha kiadványunk főszerkesztője, Jánossy Alíz lesz – továbbra is várják a jelentkezőket a madefalva@yahoo.com e-mail-címre. Csibi József szerint az idei rendezvény célja Madéfalva kultúrközösségként való bemutatása.

Keresztes Bea