Jubileum a zene évében

Nagyobb térbe, árnyékosabb helyre költözik a Siculus. Nagy múltú fesztivál Fotó: Asztalos Ágnes

A városi parkba költözik át Székelyudvarhely egyik legegyedibb zenei rendezvénye, amely a tehetségkutató jellegén túl ismert fellépőkkel is kényezteti az érdeklődőket. Fellép a No Sugar, a tavalyelőtti nyertes, A Csajod zenekar, Magyarországról pedig eljön a KIES együttes és Oláh Ibolya.

A Siculust a múlt rendszerből mentették át, amely üde színfolt volt a hazai rendezvények sorában az alkotói szabadságot, a fiatalos lázadást közel sem bátorító 1970-es években, egészen addig, amíg be nem tiltották. Mindössze négy kiadást ért meg anno, de az általa elindított könnyűzenei mozgalom továbbgyűrűzött Erdélyben: fontossá vált saját szerzeményeket magyarul előadni. Jóval később, 1990-ben volt egy sikertelen „újjáélesztési” kísérlet, majd 2018-ban végre tényleg sikerült életet lehelni a nagy múltú könnyűzenei programba, annyira, hogy a hétvégén összességében már a tizedik kiadásával jelentkezik, és három napon át szól a Siculus fesztivál.
Erdély egyik legnagyobb múltú zenei vetélkedője érdekes programokkal és sztárfellépőkkel várja látogatóit augusztus 12–14. között – számoltak be tegnap a rendezők és támogatók az új helyszínen, a városi park filagóriájában. Bartalis Izabella, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont vezetője a fesztivál tehetségkutató jellegét hangsúlyozta, hiszen a fellépési lehetőségen túl a kezdő zenekarok a szakmai zsűri tagjaitól olyan impulzusokat, meglátásokat kapnak, amelyek mentén eredményesebben építkezhetnek tovább. Pozitív példaként a gyergyószentmiklósi Négyes Street zenekart említette meg, amely 2018-ban fődíjat nyert, és azóta komoly ismertséget szerzett magának. Bíró Barna Botond, a megyei önkormányzat alelnöke szerint a fesztivál néhány napjára Erdély könnyűzenei fővárosává válik Székelyudvarhely.
– Ez fontos számunkra, még akkor is, amikor az önkormányzatokra anyagiak szempontjából nehéz idők járnak. A kulturális rendezvények támogatásához továbbra is ragaszkodunk, mert identitásunk részét képezik – fogalmazott az alelnök. Udvarhely új alpolgármestere, Ölvedi Zsolt pedig azt emelte ki, hogy a jubiláló fesztivál milyen jól illeszkedik az idei tematikus esztendőhöz, a Zene évéhez.
A 2018 óta a fesztivál fiatalos lendületéért, látásmódjáért az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) felel társszervezőként, mégiscsak ők tudják a legjobban, hogyan kell szólni a fiatalokhoz. Nekik köszönhető a dinamikus, barátságos, otthonos térrendezés a fesztiválok ideje alatt, remélik, hogy az új helyszínen is sikerül a korábbi szintet hozni – mondta Tornai Szilárd, a szervezet elnöke. Kiegészítő programokat is beépítettek, lesz például drogprevenciós előadás és egy olyan workshop is, amely arról szól, hogyan kell előadóként stúdiózásra felkészülni. Vízi Imre zenész vezetésével a Művelődési Házban rögtönzött stúdiót rendeznek be, ahol a részt vevő zenekarok hasznos műhelytitkokat sajátíthatnak el. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával sikerült megjelentetni egy CD-t is a 2018–2021-es fesztiválok legjobb dalaiból, ezt is bemutatják a rendezvény első napján, pénteken, másnap, szombaton pedig Zilahi Csaba rádiós újságíró Erdélyi magyaRock 1970–2010 című könyvét is. Ez utóbbit a könyv egyik szereplőjének, a székelyudvarhelyi Shadows együttesnek a koncertje követi.
Az idei fesztiválra július közepéig tizenkét zenekar jelentkezett, a szakmai zsűri tizenegyet juttatott tovább, ezek a következők: Vadász, Szakács Erika, HóHányók, 8Light Minutes, Rius & Band, DreamFlow, DissOrder, Majd kiderül zenekar, Arzenál, Disperzit és az Álljunk meg! együttes. Van köztük temesvári, brassói, kolozsvári, marosvásárhelyi is, és kettő közülük székelyudvarhelyi, aminek külön örülnek a szervezők. Műfajilag a poptól a heavy metalig terjed a skála – tudtuk meg, ahogy azt is, hogy mindig vannak visszatérők is a benevező zenekarok között. A fesztivál mindhárom napján délutánonként lépnek fel az együttesek, a zsűrizés vasárnap délután lesz, azt követően, 19 óra körül rajtol a díjátadó gála. A színpad ezután a nyertes zenekaré, amely majd Oláh Ibolyának adja át a mikrofont.
A sajtótájékoztatón elmondták azt is, hogy a fesztivál nagydíja 1000 eurós stúdiózási lehetőség, és több 500 euró értékű díjat is kiosztanak, ugyanakkor más fesztiválokon, rendezvényeken való bemutatkozási lehetőség is jár a legjobbaknak. A közönségdíj idén az Európa hátsó udvara nevet viseli, utalva az 1990-es helyi győztes csapatra. Ezt a jutalmat a Facebookon leadott szavazatok alapján adják át. A szakmai zsűri elnöke idén is Zilahi Csaba, tiszteletbeli elnökök Boros Zoltán zeneszerző, televíziós szerkesztő és Demeter Szilárd zenész, író, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, a tagok pedig Balázs Imre József költő, Orosz-Pál Levente, a Transylvanium énekese, Virányi Attila, a Metropol frontembere és Szakadáti Mátyás zenész.

Asztalos Ágnes

: an accessible web community