Jubileum a múlt, jelen, jövő jegyében

A Modern Üzleti Tudományok Főiskolája. Ünnepi évzáró Fotó: Lázár Emese

Ballagnak a végzős hallgatók, találkoznak az öregdiákok, szabadtéri kiállításon mutatják be termékeiket a diákvállalkozók, lesz Élő könyvtár és vidám körmenet, ünnepi kuratóriumi ülés, buli, nem utolsósorban pedig a tanintézmény múltját, jelenét, jövőjét is górcső alá vevő tudományos konferencia. Hétvégén fennállásának 20. évfordulóját ünnepli a székelyudvarhelyi Magyar Termék Nagydíjas és Diákbarát Intézmény díjas székelyudvarhelyi oktatási központ.

A Modern Üzleti Tudományok Főiskolája. Ünnepi évzáró Fotó: Lázár Emese

A székelyföldi, erdélyi magyar nyelvű felső- és felnőttoktatás bizonyítottan erős bázisának, modellértékű tanintézményének számító szé­kelyudvarhelyi MÜTF Oktatási Központ alapításáról, az azóta eltelt két évtized eredményeiről, a június 22–23-i jubileumi programokról sajtótájékoztatón számolt be Szász Jenő alapító, a Székelyudvarhelyért Alapítvány elnöke, az intézményt támogató budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetője, dr. Ilyés Ferenc ügyvezető igazgató, dr. Geréb László, a REGA Régiókutató Egyesület elnöke, valamint Szabó Attila, marketing- és kommunikációs osztályvezető.

Alapítástól a nagykorúságig
–1997-ben azért jártam végig Magyarország egyetemeit, hogy találjak egy olyan partnert, akivel tudjak megállapodni abban, hogy Székelyudvarhelyen magyar nyelven, nappali tagozaton elindítsunk egy felsőoktatási képzést azzal a céllal, hogy a fiatal értelmiségieket itthon tudjuk tartani. Emlékeztetem Önöket, hogy akkor nem Fidesz-kormány volt, azt nem lehet állítani az akkori kormányról, hogy feltétlenül elkötelezett lett volna a nemzetegyesítés ügyében. Ezért az állami egyetemek irányából nem volt senki, aki impulzust adjon a kormányzat részéről, ezért nem maradt más hátra, mint egy olyan egyetemmel, főiskolával találkozni, amely városi alapítású volt, és így jött létre a kapcsolat a Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának alapító városával, Tatabányával, és Kandikó József igazgatóval, a mai rektor emeritusszal. A megállapodást még abban az évben aláírtuk. 1998 őszén elindult az oktatás a Bányai János Szakközépiskolában bérelt emeleti osztálytermekben, ahonnan 2000-ben átköltöztünk a mostani épületbe, amelyet az Illyés és az Apáczai Közalapítvány hathatós anyagi támogatásával tudtunk megvásárolni és a székelyudvarhelyi támogatói körnek köszönhetően lakhatóvá tettünk – summázta a kezdeteket Szász Jenő. Az elnök termékeny időszakként jellemezte az eltelt két évtizedet, amelyhez nemcsak a tanintézmény, de a Tomcsa Sándor Színház, a Néptáncműhely, a Székelyföldi Filharmónia, a futsal-csapat létrehívása is kötődik.
– Egy megvalósult álomnak vagyunk ma a részesei, amit szeretnénk továbbálmodni. Az intézmény átlépte a nagykorúság küszöbét, ma már több magyarországi egyetemnek vagyunk a kihelyezett képzési központja, és partnereinkkel közösen szigorú szabályrendszer szerint akkreditációt bonyolítunk le, ezáltal biztosítva az oktatás minőségét. A legfontosabb üzenet, ami önmagáért beszél, hogy ezelőtt 20 évvel felállítottunk egy intézményt, amely működik, és reményeink vannak a következő húsz esztendővel kapcsolatosan is – fogalmazott Szász, hangsúlyozva, hogy az udvarhelyi oktatási központ stratégiájának mindvégig a tudatos építkezés volt a lényege. Bejelentette továbbá, hogy a hétvégi jubileumi ünnepségnek rangot ad az is, hogy fővédnöke Balog Zoltán, aki már nem miniszterelnöki, hanem a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöki tisztségében lesz jelen, díszvendége pedig az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, György László lesz.

MÜTF-modell a múlt, jelen, jövő tükrében
Így jellemezte a felnőtt korú tanintézmény dr. Ilyés Ferenc ügyvezető igazgató, aki szerint a dinamikusra szervezett hétvége jó alkalom az együtt ünneplésre, találkozásra, régi kapcsolatok megerősítésére, újak kialakítására, és arra is, hogy, „megálljunk, s mint a serpák a hegyen, bevárjuk, hogy a lelkünk utolérjen”.
– Közel 50 hallgatónk fog a következő napokban államvizsgázni, és 72 végzősünk ballag szombaton – summázta az ügyvezető igazgató. A programból kiemelte az újdonságnak számító diákvállalkozók pénteki szabadtéri kiállítását, illetve a Felsőoktatás Székelyudvarhelyen – A MÜTF-modell helye a Kárpát-medencében című tudományos konferenciát.
– Ez a konferencia egyszerre szeretne ünnepélyes, múltidéző, jövőbe tekintő és tudományos is lenni, lehetőség megvitatni a székelyföldi, erdélyi magyar nyelvű felsőfokú oktatás helyzetét, lehetőségeit s azon belül azt, hogy a már bizonyítottan bevált MÜTF-modellnek mennyire van létjogosultsága ebben – harangozta be a június 22-i, a Városháza Szent István termében sorra kerülő rendezvény lényegét Geréb. Oktatástörténet, új oktatási trendek, felsőoktatási stratégiák, a MÜTF-modell és az intézmény következő 20 évének víziója – ezekben a témákban is értekeznek a neves meghívottak. Előadást tart, többek közt a díszvendég, György László államtitkár, dr. Péntek János akadémikus, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem nyugalmazott professzora, dr. Kandikó József, az Edutus Főiskola professor emeritusa, Róth-András Lajos, a Tudományos Könyvtár őre, dr. Tonk Márton, a Szenátus elnöke, a Sapientia – EMTE professzora, dr. Ilyés Ferenc ügyvezető igazgató. A konferencia ünnepélyes mozzanata lesz az elismerések átadása és az azt követő állófogadás.

A székelyudvarhelyi MÜTF Oktatási Központba a 20 év alatt mintegy 2100 hallgató felvételizett, és az ott szervezett, felnőtteknek, középiskolásoknak, általános iskolásoknak szóló tanfolyamok, képzések, köztük az immár Székelyföld határain túl is elérhető érettségi felkészítőknek és a népszerű vitaMAG programnak köszönhetően heti ezer tanulni vágyó lépi át a kapuját. A központ jelenleg négy magyarországi egyetemről „importál” tudást a hétvégi oktatáson részt vevő, Székelyföld minden szegletéből, de ma már annak határain túlról is érkező hallgatóinak: Edutus (volt MÜTF) Főiskola, Budapesti Gazdasági Egyetem, Pannon Egyetem, Óbudai Egyetem, illetve az országban egyedüliként kínál lehetőséget a nyomdaipari mérnöki diploma megszerzésére és a divattermék technológia szakismereteknek felsőfokú elsajátítására.

Lázár Emese

: