Jubilál a gitárfesztivál

Elkezdődött a Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál tizedik, jubileumi kiadása Marosvásárhelyen. Az augusztus 10–15. között zajló fesztivál főszervezője, a székelyudvarhelyi Beke István Ferenc azt mondja, ez a rendezvény mérföldkő: nemcsak a fellépők névsora, hanem a koncertek színessége miatt is. Megéri elutazni a fesztiválra, hiszen szombaton 20 órától a világ egyik leghíresebb gitárosa, Al Di Meola koncertezik a színház előtti téren.

[dropcap]A[/dropcap] tizedik sorozatát ünneplő zenei és kulturális esemény főként a gitárra és a klasszikus zenére fekteti a hangsúlyt, azonban számos különlegesség is felbukkan a programok között. Az első alkalommal még szerény méretű rendezvény a marosvásárhelyi Kultúrpalota kistermében kapott helyet, mára viszont a város egyik legrangosabb fesztiváljává nőtte ki magát.
Beke István Ferenc főszervező közölte, a meghívottak tíz országból érkeznek, és összesen 26 koncert lesz a fesztivál keretében, a reneszánsz dallamoktól a szimfonikus zenéig, a jazztől a minőségi rockig terjed a zenei paletta. Esténként 7 órától a Kultúrpalotában lesznek a koncertek, amelyeken magyarországi, romániai, franciaországi, nagy-britanniai, bolgár, ausztriai, amerikai, olasz előadók, együttesek lépnek színpadra. Tegnap este a fellépők Deák Endre emlékére játszottak, aki az első nagy fesztiválon még szintén fellépőként kápráztatta el a közönséget. A héten olyan művészek lépnek fel, mint Girán Péter, Thomas Csaba, a Katona ikrek, Pusztai Antal vagy a fesztivál sztárvendége, a többszörös Grammy-díjas Al Di Meola – az ő koncertjére augusztus 15-én, a fesztivál hatodik napján kerül sor, este 8-tól a színház előtti téren.
A fesztivál egyik érdekessége, hogy a szintén székelyudvarhelyi Molnár Endre (Monyo) szimfonikus rockot játszik a filharmonikusok kíséretével – közkedvelt slágereit Magyarország egyik legkeresettebb karmestere, Werner Gábor hangszerelte. Monyo a készülődő koncert kapcsán azt mondta, megtiszteltetés egy ilyen zenekarral együtt játszani.
– A koncerten kizárólag Audiotechnika felszerelést használunk: ez a piac egyik legnívósabb terméke, több millió forintba került. Minden megjelent albumunkról játszunk egy-két közismert dalt. A koncert egyik szólistája természetesen Baba, Molnár Ilona lesz – vetítette előre Monyo. A szimfonikusokkal közösen megvalósított Monyo Project-koncert pénteken 19 óra 20 perckor kezdődik.
A fontosabb eseményeket, koncerteket élőben is közvetítik a Harmonia Cordis honlapján.

Antalfi József

: an accessible web community