Jövőre is lesz üzemanyagár-támogatás

Három évvel, 2023-ig meghosszabbította az év végén lejáró hazai mezőgazdasági gázolajár-támogatási programot a kormány, egyúttal – az április–június között elszámolt üzemanyag-mennyiséget figyelembe véve – közel 177 millió lejjel megtoldva, 806 millió lejre növelték a program idei finanszírozására szánt keretösszeget.

Tovább folytatják a programot, így a következő három esztendőben is elérhető marad a gépesített mezőgazdasági munkálatokhoz felhasznált üzemanyag-mennyiségek utáni ártámogatás – derül ki a december 11-i kormányülésen elfogadott határozatból. A jogszabállyal gyakorlatilag a 2014-ben elfogadott 1174-es számú kormányhatározatot módosítják, mégpedig oly módon, hogy az év végén lejáró, 2014–2020 közötti gázolajár-támogatási program a hazai állami költségvetésből a következő három évben, egészen 2023. december 31-ig finanszírozható legyen.

A december 11-i kormányülésen ugyanakkor az idénre járó gázolajár-támogatási keretösszeg növeléséről is döntés született: a jövedéki adó utólagos visszatérítéséből a mezőgazdasági minisztérium az idénre tervezetthez képest 176,743 millió lejjel többet költhet az üzemanyag-számláikat elszámoló gazdálkodók támogatására. A program finanszírozási keretösszege így az eddig elkülönített 629,908 millió lejről 806,651 millió lejre gyarapodott. Ám a gázolajár-támogatásra szánt pénzösszeg idénre így sem lesz elegendő: jól jelzi ezt, hogy a kiegészítésből a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség valójában csak az idei második negyedévre, azaz a 2020. április 1. és június 30. közötti időszakra elszámolt üzemanyag-mennyiség után járó támogatást tudja kifizetni, azaz az összegből az idei harmadik és negyedik negyedévre esedékes gázolajár-támogatás folyósítására már nem futja. A programnak országos szinten 

17 540 kedvezményezettje van, ebből ötszázan Hargita megyében gazdálkodnak.

Azok a gazdálkodók viszont, akik a mezőgazdasági gázolajár-támogatásra jövőre is számot tartanak, igényüket a napokban – legkésőbb év végéig – a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség megyei központjához benyújtott előzetes jóváhagyási kérelem formájában is jelezniük kell.

A gabonát és az olajos növényeket termesztő gazdák adott esztendőn belül hektáronként legtöbb 78 liter, a burgonyatermelők hektáronként 150 liter, a cukorrépa-termelők hektáronként 139 liter, míg a silótakarmány-termesztők hektáronként legtöbb 130 liter motorinára igényelhetik az utólagos árkompenzációt. A természetes gyepterületek és kaszálóterületek gépi művelésére hektáronként 30 liter üzemanyag számolható el. Az állattartók esetében az egy év alatt elszámolható gázolajmennyiség nagyságát számosállatszámhoz (UVM) kötik. Ennek megfelelően a szarvasmarha-tenyésztők számosállatonként 56 litert, a szárnyastartók 39 litert, a juh- és kecsketenyésztők 6,75 litert, míg a sertéstartók a program keretében számosállatonként 6 liter üzemanyagot számolhatnak el. A méhészek esetében a szaktárca a literenkénti 1,5 lejes üzemanyagár-támogatást méhcsaládonként 18 liter gázolajra kalkulálja.Domján Levente