Jövőre elérheti a százezret az áramtermelő fogyasztók száma

Nem lehetetlen, hogy jövőre elérje a százezret az áramtermelő fogyasztók, azaz prosumerek száma Romániában – jelentette ki pénteken Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke egy szakmai konferencián.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 2 perc
Jövőre elérheti a százezret az áramtermelő fogyasztók száma
Illusztráció Fotó: Danilo Rossetti, Pixabay

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint  az ANRE alelnöke azt mondta, idén megduplázódott a romániai áramtermelő fogyasztók száma, de még mindig messze elmarad az ágazat valós lehetőségeitől.

Nagy-Bege Zoltán a magyarországi szintet említette példaként: a szomszédos országban ugyanis a hatóságok októberben bejelentették, hogy minden közcélú hálózatra való csatlakozási kérelmet jóváhagynak, amit a prosumerek november elseje előtt nyújtottak be. Maguk is meglepődtek, amikor húsz nap alatt 20 000 kérelem érkezett.

– Magyarországról van szó, egy olyan országról, amelynek feleakkora a lakossága, mint Romániának – nyomatékosította az ANRE alelnöke.

Hozzátette, meggyőződése, hogy Románia sokkal nagyobb potenciállal bír ezen a téren, mint Magyarország.

– Megkockáztatom azt a becslést, hogy 2023-ban az áramtermelő fogyasztók száma hat számjegyű lesz, vagyis 100 000-nél nagyobb. Ez nem lehetetlen – fogalmazott Nagy-Bege Zoltán, aki szerint a legnagyobb kihívást a prosumerek közcélú hálózatra való csatlakoztatása fogja jelenteni.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!

Hirdetés