Jövőbe átérő galambdúc

Folytatódik a régi székely kapuk megmentését célzó igyekezet: mint ismeretes, a Hargita megyei szintű székelykapu-program 2009-ben kezdődött, két évvel ezelőtt, 2014-ben öt régi, művészi értéket képviselő székely kaput újítottak fel, ezúttal pedig újabb kilenc megmentésére van akarat és anyagi lehetőség.

02_szekelykapu

Az örökségmentő programban egy 1909-ben épült csíkdelnei székely kapu felújítása kezdődött el még szeptember elején Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyéért Egyesület segítségével – közös pályázatuk nyomán a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt., illetve a magyar nemzetpolitikai államtitkárság támogatásával újabb hatmillió forint (mintegy 85 ezer lej) áll a megye rendelkezésére ilyen célra.
A csíkdelnei kapu galambdúcának felújításával már elkészültek a szakemberek, most a teljes kapuszerkezet restaurálása következik. Csík térségében továbbá Csík­szent­királyon egy, Csík­menaságon kettő, Csíkszent­györ­gyön egy és Csík­madarason szintén egy kaput restaurálnak, Ud­varhely térségében Ze­te­la­kán, Székely­lengyelfalván és Szé­kely­szentléleken egy-egy kapu esetében mondható el, hogy azokat a jövő generáció is szemügyre veheti. A székely kapuk megmentésére tett igyekezet 2009 tavaszáig vezethető vissza, amikor a megyei önkormányzat belépett a Kőlik hagyományőrző egyesületbe azzal a céllal, hogy megyei szintre terjeszthesse ki az azóta munkájáért Europa Nostra-nagydíjjal kitüntetett Kovács Piroska több évtizedes „kapumentő” munkáját. Szintén 2009 óta a megyei tanács restaurálási tervek elkészítését is finanszírozta műemlékvédelmi közszolgáltatásán keresztül. A székelykapu-program eredményeiről a szekelykapu.hargitamegye.ro oldalon lehet bővebben tájékozódni.

: an accessible web community