2021. június 22, kedd.
Hirdetéscustom_html_banner1

Jósolt a mesterséges intelligencia

A magyarok csoportjában szereplő francia, német, portugál hármas mindegyike benne van az első öt olyan csapat között, amely a legesélyesebb a pénteken kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság megnyerésére.

Ki nyeri a pénteken kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságot? Ez a kérdés tartja lázban a futball szerelemeseit az előttünk álló egy hónapban, a Stats Perform adatelemző cég is jelentkezett a maga jóslatával, mit is várhatunk a június 11-én rajtoló tornától. A theanalyst.com oldalon publikált cikkben a végső győzelemre mutatkozó esély (%) alapján rangsorolták az Eb-mezőny 24 válogatottját.
A szimulációs modell a torna mind az 51 mérkőzésének eredményét megjósolta, olyan faktorokat figyelembe véve, mint a válogatottak Stats Perform-értékelése, a távoli és közeli múlt mérkőzéseinek eredményei, a fogadóirodák oddsai, valamint az ellenfelek és a döntőig vezető út nehézségi foka. A meccsek kimenetelét 40 ezer alkalommal szimulálták mesterséges intelligencia segítségével.
A francia válogatott áll a lista első helyén, Didier Deschamps válogatottjának 20,5%-os esélyt jósolnak arra, hogy július 11-én ők emelik magasba a Henri Delaunay-kupát a Wembleyben. Ha ez valóban megtörténne, a franciák szövetségi kapitánya lenne az első, aki játékosként és edzőként is megnyeri a világbajnokságot és az Európa-bajnokságot. A franciáknak emellett 46,8% esélyt jósolnak, hogy megnyerik a halálcsoportnak becézett F-jelű négyest, amelyben még a címvédő portugál, a német és a magyar válogatott kapott helyet.
Visszatérve az első listára: az öt végső győzelemre legesélyesebb válogatottból három a magyarok csoportjában szerepel, tehát majdnem 50% az esélye annak, hogy 2016 után ismét a magyarok csoportjából kerül ki az Európa-bajnok.
A listán második helyen álló belgáké a torna legidősebb átlagéletkorú válogatottja, a mostani az aranygeneráció utolsó előtti esélye egy igazán nagy dobásra. Csak a francia és a belga válogatott tudott eljutni az elődöntőig a három legutóbbi nagy torna (vb 2014, Eb 2016, vb 2018) mindegyikén, vaskos meglepetés lenne, ha ezúttal egyik sem jutna a legjobb négybe.
A Real Madrid játékosairól lemondó spanyol válogatott harmadik helye némiképp meglepő, az mondjuk kevésbé, hogy megelőzik azt a német válogatottat, amelyet nem is olyan rég 6–0-ra győztek le. Az utolsó tornáján dirigáló Joachim Löw szövetségi kapitány együttesét a portugálok követik.
Az Eb-k történetében a címvédés eddig csak Spanyolországnak sikerült (2008, 2012), egy olyan időszakban, amikor látványosan dominálták a világ futballját. A Stats Perform közel 10% esélyt jósol arra, hogy ismét címvédést látunk, ami nem sok, de ne feledjük, Portugáliának elképesztően mély és minőségi kerete van, megfejelve az Eb-k történetének legeredményesebb játékosával, Cristiano Ronaldóval.
A lista igazán meglepő eleme, hogy a legértékesebb kerettel rendelkező angolokat még Olaszország (7,6%), Hollandia (5,9%), sőt Dánia (5,4%) is megelőzi. Ez a jóslat teljesen szembemegy a fogadóirodák várakozásával, a bukmékerek egyhangúan az egyik legesélyesebb válogatottnak tartják Gareth Southgate együttesét, a franciák mögött a második legkevesebb pénzt az angolok végső sikere fizeti.
A Stats Perform a döntőig vezető várhatóan rendkívül nehéz úttal indokolja az angolok meglepően alacsony esélyét a végső győzelemre. Csoportgyőzelmük esetén az F csoport második helyezettjével találkoznak, valószínűsíthetően a francia, portugál, német trió valamelyikével, ha a második helyen végeznek, a spanyolokkal kerülhetnek szembe. A szimuláció során a 8 között a spanyol, német és francia válogatott jött ki lehetséges ellenfélként leggyakrabban, míg az elődöntőben a belga, olasz vagy a holland.
Tegyük hozzá, a szimuláció vélhetően azt nem számolta bele, hogy az angolok szinte az összes Eb-mérkőzésüket a londoni Wembley-ben játszhatják majd.
És azért ne menjünk el szó nélkül az Eb-re a második leghosszabb veretlenségi sorozattal érkező magyar válogatott mellett sem, a Stats Perform 0,1% esélyt jósol Marco Rossi együttesének a végső győzelemre.

HN-összeállítás

Kapcsolódó cikkek:

Megnyílt a hazájukból elüldözött németek dokumentációs központja Berlinben

Évtizedes viták és előkészületek után hétfőn hivatalosan megnyitották Berlinben a második világháború után a hazájukból elüldözött németek történetét feldolgozó dokumentációs központot és múzeumot.   A második...

Szijjártó Péter: Európának meg kell védenie a nemzeti kisebbségeket és a vallásgyakorlás szabadságát

Európának meg kell védenie a nemzeti kisebbségeket és a vallásgyakorlás szabadságát, ugyanis a nemzeti közösségek sokhelyütt nehéz helyzetbe kerültek és támadás alatt állnak a...

Lukács Antal pere: Házi őrizet helyett hatósági felügyelet

Megszüntette a házi őrizetet és hatósági felügyelet alá helyezte a Brassói Ítélőtábla Lukács Antal és Bálint Enikő vádlottakat. Az intézkedés 60 napig érvényes. Ez...

Legfrissebb