Jól zárják az évet

Megoldott az év végére a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság helyzete. A tartalékalapból nemrégen kapott összegből az intézmény rendezni tudja elmaradt kifizetéseit. Első körben az állam felé a kötelezettségeket fizetik ki, majd az elmaradt vakációs jegyeket az alkalmazottak számára – tudtuk meg Elekes Zoltántól, az igazgatóság vezetőjétől.


Közel 2,3 millió lejes pénzkiutalást kapott az intézmény, az összeg elegendő lesz arra, hogy normális körülmények között zárni tudják az évet.

– Először is rendezzük az elmaradásunkat a bérek után fizetendő hozzájárulások terén. Az alkalmazottaknak nem tudtunk vakációs jegyeket adni, így ezeket is kifizetjük – mondta az igazgató.

Hozzátette: ezt követi a szociális rendszerből kilépő gyerekek támogatása, illetve ha lesz rá lehetőség, akkor élelmet és ruházati cikkeket vásárolnak. Elekes Zoltán úgy vélte: a kiegészített költségvetéssel jól tudják zárni az évet, hisz nincsenek megoldhatatlan gondok.

– Így az év vége felé közeledve nem is lenne másra időnk. Természetesen vannak hosszú távú tervek a jövőre nézve. Nehéz volt ez az esztendő, mivel túl az anyagiakon, amiről gyakran beszéltünk, a vírus okozta helyzettel is meg kellett birkózni – fűzte hozzá az intézményvezető.

Mint mondta, a szociális rendszerben működő bentlakásos intézmények kritikus helyzetben voltak, sok alkalmazottnak kellett beköltözni az intézmények valamelyikébe, hátrahagyva családját. Volt, aki a húsvéti és a karácsonyi ünnepeket is otthonától távol töltötte. Ezen felül az eszközök beszerzése és finanszírozása is sok nehézséget okozott. A megszokott rend felborult, akárcsak a közvetlen kapcsolattartás, az anyagi gondok mellett pedig a bezártsággal is számolni kellett, hangsúlyozta az igazgató.

– Nem tudtuk megszervezni szokásos rendezvényeinket, mint a táborokat vagy különböző projektjeinket. A Tehetségnap például online zajlott az idén. Reménykedünk, hogy a járványhelyzet enyhül a továbbiakban, és visszatérhetünk a normális kerékvágásba – fejtette ki Elekes Zoltán. 

Az intézményvezető hangsúlyozta, szükség van a közvetlen kommunikációra, illetve arra is, hogy a gyermekek visszatérjenek az iskolákba.

Az igazgató ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a gyermekvédelmi rendszer finanszírozását az országos költségvetésből kiutalt összegek révén lehetne biztosítani.

– Szeretnénk hosszú távra tervezni, és nem a túlélésre koncentrálni. Ezúton is köszönöm a kollégáimnak a kitartásukat és a sok áldozatot, amit hoztak ezekben a zavaros és nehéz időkben – zárta beszámolóját az intézményvezető.

 

A megyei tanács rendkívüli ülése

Mintegy 2,3 millió lejjel támogatja Hargita Megye Tanácsa az alintézményeként működő Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságot – többek között erről is döntöttek a megyei tanács képviselői a tegnap délelőtt tartott rendkívüli online tanácsülésen. Ugyanakkor elfogadták Hajdu Gábor parlamenti képviselő, immár volt megyei tanácsos lemondását is. Borboly Csaba megye­elnök Székelykeresztúr határából, a 134A jelzésű megyei útról csatlakozott az üléshez. Elmondta, keresik a lehetőségeket az említett út mielőbbi felújítására. Reményei szerint már tavasszal elkezdhetik az útjavítást. „Az egyik leghangsúlyosabb tevékenységünk a jövő évben az oltás lesz. Szeretnénk rásegíteni arra, hogy a megyében minél hamarább kialakuljon a megfelelő arányú átoltás, hogy a különböző megszorító intézkedéseket minél hamarább magunk mögött tudhassuk” – mondta még a megyeelnök.Szöveg: Biró István, Fotó: ?????