2022. szeptember 26, hétfő.
Hirdetés : an accessible web community

Jó szereplésre készülnek

Elkezdődött tegnap az idei román ralibajnokság utolsó előtti versenye, amely holnap ér véget. A Iaşi Ralin a benevezők több mint fele a 9-es géposztályban harcol majd, de itt mutatkozik be a Dacia Sandero versenyautó is. A csíkszeredai Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre a jó szereplésben bízik, de egy dobogós hely a céljuk.

14_iasi-rali
Utolsó előtti állomásához érkezett az idei román ralibajnokság, tegnap a szuperszpeciállal elkezdődött a Iaşi Rali. Ma négy, holnap újabb négy szelektívet kell teljesítsen a mezőny, amelynek több mint fele a 9-es géposztályban harcol. A moldvai viadalon egy győzelem esetén Simone Tempestini megszerezheti a bajnoki címet, de itt mutatkozik be hivatalosan a tízszeres román bajnok George Grigorescu és a Mach1 által kifejlesztett Dacia Sandero 0,9 TCe versenygép is. A csíkszeredai páros a Logan-kupában harcol, a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre alkotta kettős remek szereplésben bízik, ám egy dobogós helyet céloztak meg a szoros mezőnyben.
A verseny tegnap este Iaşi központjában a szuperszpeciállal vette kezdetét, a szakasz lapzártánk után zárult. Érdekesség, hogy a szelektív rajthelyeiért sorsot húztak a pilóták, így nem erősorrendben teljesítették a mezőny tagjai a szakaszat. Ma két szelektív lesz, amelyet két alkalommal teljesítenek a pilóták, holnap két másik gyorson ugyancsak két-két alkalommal megy végig a mezőny.
– Nem sok változás van a tavalyi pályákhoz képest Iaşi-ban, igaz, a szervezők szerettek volna újítani. Ám ez végül nem sikerült, a szombati két Dobrovăţ szakaszt tíz kilométerrel rövidítette meg a szövetség szakbizottsága. Ennek fő oka, hogy a szelektív egy részét frissen aszfaltozták, ez pedig eléggé veszélyes lenne murva abroncsokkal teljesíteni, nagy ugyanis a csúszásveszély – mondta lapunknak Cseh Vajk Imre. A csíki navigátor derűlátó, úgy érzi, hogy a 9-es géposztályban és a Logan-kupában érdekelt pilóták között kemény harc lesz, ennek ellenére elérhetőnek tartja a dobogós hely elérését. – Fontos volna legalább a harmadik hely, hiszen az utolsó futamon így az év végi dobogó is meglehet – tette hozzá Cseh.
– A pályák minősége kiváló, a szakaszokon már tavaly is mentünk, így ezek nem ismeretlenek számunkra. Nagyon tempós minden szelektív, vannak rejtett, hirtelen kanyarok, a féktáv az, amire nagyon ügyelnünk kell – mondta Teslovan Adrian. A csíki pilóta hozzátette, az autóval minden rendben van, a Dacia Logan felkészülésével, mint mindig, ezúttal is remek munkát végzett a Colina Motorsport. – Ahogy autósport-berkekben mondani szokták, megyünk ezerrel, s majd a végén meglátjuk, mire volt ez elegendő. Természetesen a dobogó a célunk, és nemcsak itt, hanem a bajnokság végén is – nyilatkozta lapunknak Teslovan.

Pályák, résztvevők
A viadal Iaşi központjában kezdődött el tegnap este. A mezőny ma délelőtt a 14,85 kilométeres Ciocaboca és a 24 kilométeres Mădârjac szakaszokon megy végig, majd a Iaşi-ban kialakított gyűjtő és szervizpark-látogatás után mindkét gyorsot még egye-egy alkalommal teljesítik délután a versenyzők. Szombaton is két szelektív vár a mezőnyre, amelyet szintén két-két alkalommal kell teljesítsenek a pilóták: a 8,45 kilométeres Păun és a lerövidített, így mindössze 13 kilométeres Dobrovăţ szerepel a kiírásban.
A viadalra 45 páros nevezett előzetesen, és meglepő, hogy az iratkozók több mint fele a 9-es géposztályban versenyzik majd. A 26 9-es géposztályba tartozó autó közül 8 Suzuki Swift Sport, 17 Dacia Logan és egy Dacia Sandero. A daciások közül mindössze hét páros versenyzik majd a Logan-kupában.
Keleti Edwin már a Szeben Ralitól autót cserélt, Iaşi-ban is egy Mitsubishi Lancer EVO 10-zel áll rajthoz, a Ford Fiesta R5 pedig egyelőre pihen. Ám az M-Sport által kifejlesztett Fiesta R5-ösökből nem lesz hiány, a Tempestini család – Marco és Simone – mellett Bogdan Marişca és Badea Sorin is Forddal indul. Hat versenyző harcol a 3-as géposztályban, közülük négyen esélyesek a bajnoki címre, amely biztosan az utolsó futamon fog eldőlni.
Az eddigi hatból öt ralit nyerő Simone Tempestini egy újabb siker esetén bajnoki címet ünnepelhet, akárcsak a Napoca Rally Academy is a csapatok között. Egyedül az 5-ös géposztály, ahol már Raul Badiu bajnok, a 3-as, a 9-es és a 11-es géposztályban, a Logan- és a Suzuki-kupában pedig biztosan nem lesz bajnokavatás Iaşi-ban.
A bajnokság egyébként az október 9–10-én sorra kerülő Hargita Ralival zárul.

Kopacz Gyula

TOVÁBBI CIKKEK:

Lehet szavazni Szalai góljára

Ritkán látható gólt lőtt Szalai Ádám a német válogatottnak a Nemzetek Ligájában. A sarkazós találat esztétikai szempontból olyan kifogástalanra sikerült, hogy az Európai Labdarúgó-szövetségnek...

Enyhén nőtt a költségvetési hiány

Az első hét hónapban jegyzett 1,94 százalékról 2,4 százalékra nőtt augusztus végére a GDP-arányos költségvetési hiány – tájékoztatott hétfőn a Pénzügyminisztérium. Az Agerpres hírügynökség által...

A Csíki Játékszín előadása

A rablómese folytatódik, sajnos a városka lakói számára roppant kellemetlen hírrel: Torzonborz kiszabadult a fogságából. Ráadásul az Üstöllési őrmestertől ellopott egyenruhában járja a környéket....

Legfrissebb

Lehet szavazni Szalai góljára

A Csíki Játékszín előadása

Hangverseny a Zengő Térben

Pályázati felhívás tanulóknak