Jó felfedezni az itthoni helyeket

Az egyik munkatársam kiment Ausztriába a nővéréhez gyógyulni, reumás kezelésre, egy orvos megvizsgálta, utána megnézte az üdülőhelyek listáját, s azt mondta: Hargita Baden, lehet hazamenni gyógyulni – ezt mesélte minap egy turista Hargitafürdőn, ahol mi magunk is körülnéztünk. Tapasztalataink szerint a járvány jelentősen megváltoztatta az üdülőtelepülés hétköznapjait, a korábbi évekhez képest sokkal kevesebb turista jár Hargitafürdőre.

Habár a munkálatok nagy része javában zajlik a Hargitafürdőre vezető 138A jelzésű megyei úton, mégis sokkal jobb körülmények között lehet eljutni Hargitafürdőre. Az üdülőtelepülés felé vezető út azon szakaszán terítik az első aszfaltréteget, amely részén a tavaly ősszel nem tudták befejezni a burkolást. A több mint öt kilométeres szakaszon hidakat és támfalakat is építenek. Az útfelújítás nagyon sok szempontból jelentős segítség a helyi lakosoknak, hiszen amellett, hogy kevesebb idő alatt teszik meg az utat a Hármaszkeresztig, még turistacsalogató is. A korábbi években sokan a rossz út miatt nem utaztak Hargitafürdőre. Ám még így is többen látogattak az üdülőtelepülésre, mint idén. Ezt erősítette meg lapunk kérdésére Both Irén. A Csíki Fürdők által működtetett hargitafürdői mofetták kezelője elmondta, idén a vendégeik mintegy hetven százaléka Székelyudvarhelyről és környékéről érkezik, de közel annyi gödröző sincs, mint a nyár ezen szakában szokott lenni. 

– Feleannyi vendégünk sincs, mint korábban. A koronavírus betett egy kicsit. Amúgy sokkal több személyt nem is igazán tudnánk fogadni. A távolságtartási szabályok miatt kevesebben tudnak bemenni a mofettákba. Most volna a szezonja, ilyenkor rengetegen szoktak lenni, de mivelhogy nagyon sok munkahely megszűnt, az emberek nem dolgoznak, nincs pénzük, nem jönnek errefelé. Mindenki meggondolja, hogy hova tegye a pénzét. Vannak olyan visszajelzések is, hogy a vírus miatt nem mernek jönni. Pedig bent biztos, hogy nem kapják el – mondta Both Irén.

A településen barangolva egy idősebb marosvásárhelyi házaspárral találkoztunk, akik évente ellátogatnak Hargitafürdőre. 

– Tizenöt éve járunk ide, két hétre szoktunk jönni, napi két kezelés van a mofettában, kétszer két óra. Sajnos, nagyon kevesen ismerik a mofettának a jó hatását. Sokan azt hiszik, Hargitafürdőn fürdő van. Az előző évekhez képest sokkal kevesebben vannak. Itt van egy ilyen jéghideg lábáztató, ami nagyon jó a keringésnek, azt használják is a helyiek. A székely ember és a helyiek ismerik ezeket a jó dolgokat. Tavaly egy picit mintha fellendült, de tavalyelőtt, amikor este kijöttünk sétálni, tömegesen jöttek az öregek. Most nincsenek, a férjemmel ketten sétálunk – mondta Márk Katalin. 

Hozzátette: meglátása szerint a fiataloknak kell az adrenalin, a zene, kellenek a szórakozóhelyek is.

– Például csak két helyen lehet enni, ez is nagyon nagy dolog, mert eddig még ennyi sem volt. Nem tudom, hogy mi az oka, pedig épül, szépül most is a hely, és hogy az aszfaltot megcsinálták, nagyon nagy dolog, mert olyan por volt azelőtt, hogy egy autó elment, azt se tudtad, mit csinálj. Két pici üzlet van, szerintem az is kevés a mai embernek – mutatott rá a turista.

Ozon Hotel. Épül a wellnessközpont

A Vallató hideg, de egészséges

A mofetták közelében található Vallató nevű feredőhöz is ellátogattunk. Jókedvű fenyédi társaságra akadtunk. Egy férfi elmondta, szabadságukat töltik, és naponta felkeresik a környék üdülőhelyeit.

– Tegnap ismerősök mutatták meg ezt a Vallatót, bent van még egy másik forrás is, szemvíznek nevezik. Olyan források vannak, amelyekről eddig még nem hallottunk, pedig évek óta járunk.

A szemvíztől a szempirosság is helyrejön – mondta a férfi, aki megjegyezte: jó felfedezni az itthoni helyeket, és ezt egy történettel is megerősítette.

– Az egyik munkatársam kiment Ausztriába a nővéréhez gyógyulni, reumás kezelésre, és egy doktor megvizsgálta, utána megnézte az üdülőhelyek listáját, s azt mondta: Hargita Baden, lehet hazamenni gyógyulni. Aztán mondta a munkatársam, hogy hát igen, itt van, dől ránk a Hargita, és mi kint akarunk gyógyul-

ni. Úgyhogy itthon is lehet gyógyulni, csak körbe kell nézni. Ha már a Jóisten megadta ezeket a szép helyeket, akkor használjuk ki – jegyezte meg a turista.

Ezután Ferencz Imre költővel, volt kollégánkkal találkoztunk, aki éppen gombászni indult. Elmondta, minden nyáron kint lakik Hargitafürdőn, idén ő is azt tapasztalja, hogy tényleg kevesebb turista jár a településre.

– A járvány itt is érezteti a hatását, a vírust nem lehet látni, de egy-egy maszkos embert annál inkább, még karantén is volt itt. Tehát szerintem is csendesebb a hely, máskor mintha nagyobb lett volna a mozgás. A nyár ezen szakában áfonyaszedni és gombászni is szoktak járni. Az idén nagyon kevés áfonya van, hirip gombából sincs sok, de a levegő jó és pihentető itt lenni. Az ember, ha itt tölti a nyarat, akkor kellemesen elfoglalja magát ilyen-olyan apróságokkal – mondta Ferencz Imre, akitől azt is megtudtuk, a két éve elhunyt Kányádi Sándor költő házánál is igen nagy csend honol. 

Különben a Balu kalandparknál is ezt tapasztaltuk.

Új kolostort építenek a pálosoknak

Beruházások

Utunk a pálosok kápolnájához vezetett, szomszédságában egy új kolostort építenek. Jelenleg az alapozási munkálatokat végzik.

– Öt szoba lesz, és középen lesz egy kápolna, tehát úgy van tervezve, hogy az egész épület körbeveszi a kápolnát – tudtuk meg Bátor Botondtól.

A pálos szerzetes hozzátette, az új kolostorban a külföldről érkező testvéreiket is el tudják majd szállásolni. A rendház felépítését mintegy 200 millió forinttal a magyar kormány támogatja. 

Nemcsak a pálosoknál, hanem az Ozon Hotel területén is építkeznek. Márciusban egy új wellnessközpont létesítését kezdték el, amelyben többek között szauna, úszómedence, jakuzzi, benti és kinti dézsa is lesz. Itt várhatóan jövő tavaszra befejezik a munkát – tudtuk meg Ferencz Árpádtól, a szálloda recepciósától.