Jó együtt lenni Bágyban

Fotó: Kendertó Egyesület - Bágy/FB

Bemutatják a Bágyi csoda helytörténeti olvasókönyvet a hétvégi Együtt lenni jó! rendezvényen, Homoródszentmárton községben. A Kendertó Egyesület harmadik alkalommal szervez közösségi eseményt Bágyban, ez alkalommal vendégül látják Dósa Zoltán pszichológust, Dáné Szilárdot, a helytörténeti könyv szerkesztőjét, valamint egyéb izgalmas programokkal, sportvetélkedőkkel készülnek az érdeklődőknek.

Harmadik alkalommal szerveznek Együtt lenni jó! rendezvényt a Homoród­szentmárton községhez tartozó Bágyban. A szeptember 17–18. között megszervezett eseménysorozatra pszichológussal, könyvbemutatóval és sportbajnokságokkal készülnek, a cél a falu identitástudatának erősítése és a közösségépítés.
Pálfi Tünde, az eseményt szervező Kendertó Egyesület egyik alapító tagja úgy nyilatkozott, harmadik alkalommal szervezik meg a rendezvényt, hagyománya van a családi, közösségi együttlétnek a településen. A 2017-ben alakult Kendertó Egyesület mellett pénzügyi támogatói és felkarolói a rendezvénynek: Homoródszentmárton Polgármesteri Hivatala, a Bethlen Gábor Alap, Hargita Megye Tanácsa, valamint a Bágyi Vár Közbirtokosság.
A részletes program szerint a hétvégén Dósa Zoltán székelyudvarhelyi pszichológus és egyetemi tanár is megfordul Bágyban, Családi történetek mint a generációs közeledés eszközei címmel tart előadást az érdeklődőknek. A szombati nap folytatásaként a falu szülöttje, Dáné Szilárd magyar nyelv és irodalom szakos pedagógus mutatja be az általa szerkesztett friss helytörténeti olvasókönyvet
A bágyi csoda címmel. A könyv előszavát a szintén a községből származó, recsenyédi születésű Cseke Péter irodalomtörténész, újságíró írta. A kötet szerkesztője így vélekedik a híres Mikszáth-művel egybehangzó könyvcímről: „A mi bágyi csodánkról akartam beszélni. A sajátosan bágyi csodáról, csodákról. Melyek ezek? Hogy évszázadokon keresztül megmaradt, fennmaradt a település. Háborúk, pestisjárványok, ki- és elvándorlások, természeti csapások közepette. A kommunista rendszer faluromboló politikája ellenére. Lakói szabad székelyek maradtak annak dacára, hogy Székelyföld településeinek nagy része eljobbágyosodott. Református hitüket megőrizték az »unitárius tengerben« is.”
Vasárnap ünnepi istentisztelettel, a helyi színjátszó csoport előadásaival és közös mulatsággal zárják a hétvégi eseményt. Megtudtuk, a két nap során állandó programokra is benézhetnek az érdeklődők, szombaton teljes napos kerámiázásra lesz lehetőség, valamint népi gyermekjátékokra, de képzőművészeti kiállítást nyitnak és régi fényképeket is vetítenek.

Demeter Adél-Hajnalka

: an accessible web community