Jeles alcsíkiak

Gergely András és Daczó Katalin. A közös munka eredményét mutatták be FOTÓ: BIRTALAN SÁNDOR

Csíkszentmártonban is bemutatták pénteken Daczó Katalin Jeles alcsíkiak című kötetét a községi könyvtár előadótermében. A szerzővel Gergely András, az Alcsík Kistérség Fejlesztési Társulás elnöke beszélgetett.

Gergely András szerint a kötet a feledésből emeli ki a térség jelentős személyiségeit, hiánypótló munka, és az élettörténetek példaként is szolgálhatnak a mai fiatalok számára:
‒ Igenis lehet a saját településünkért, régiónkért önzetlenül sokat, nemeset és szépet tenni – mondta.
Hozzátette: 2017-ben Daczó Katalin által felkutatott adatokkal és fényképekkel díszítették a kistérségi asztali naptárt, ekkor született meg az ötlet, hogy bővebben mutassák be Alcsík nagyjait. A nemrég megjelent kötet a sorozat első része, betűrend szerint A‒D-ig sorakoztatja fel az utóbbi két évszázadban született jeles alcsíkiakat.
A könyv az Alcsík Kisterség Fejlesztési Társulás megbízásából készült, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ támogatásával.
Daczó Katalin elmondta: sokat „gyerekeskedett” Csíkszentmártonban, hiszen ott született, és gyerekkorában nyarait ott töltötte. Mint mondta, régi vágya volt egy csíki életrajzi lexikont összeállítani, így amikor az Alcsík Kisterség Fejlesztési Társulás részéről Gergely András felkérte őt erre a munkára, akkor örömmel vállalta el. Hozzátette, a további kötetek összeállításához szívesen fogadnak javaslatokat, ugyanis sokan megkeresik a szerzőt ajánlásokkal, információkkal, amelyek segítenek a kutatásban. Megköszönte a közreműködést Gergely Andrásnak, hiszen az összeállításban, a személyek válogatásában sokat segített, de Pál Zoltán, a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola igazgatója is támasza volt az adatgyűjtésben, illetve a csíkszentmártoni Hajdú Gábor is, aki a szerző nagybátyja. Mint mondta, a csíkszentmártoni dr. Albert Margit is sokat segített, akinek az édesapja is szerepel a kötetben.
A szerző bemutatta azokat a csíkszentmártoni jeles személyeket, akik szerepelnek a könyvben: úgy véli, figyelemre méltó, hogy mindössze három nő szerepel a könyvben, amelyből kettő csíkszentmártoni. Emellett Daczó Katalin olyan élettörténeteket is kiemelt, amelyek számára különlegesek. A következő kötetről Daczó Katalin elmondta: a jelenlegi tervek alapján betűrend szerint E‒J-ig sorakoznak majd a jeles személyek. Mint mondta, az ideiglenes névsor még változhat.
Végül Daczó Katalin két olyan csíkszentmártoni szerzőtől olvasott fel szövegeket, akik szerepelnek a könyvben: Dobay Olgának egy versét hallhatták a jelenlévők, akiről kiderült, hogy zenetörténész volt, illetve költőként és újságíróként dolgozott. A másik szöveg Albert István számvevőségi tanácsos, újságíró, novellista karcolata volt.
‒ Albert István az egyik kedvenc újságíróm. Magam is újságíró lévén, mindig figyelem, hogyan írtak elődeink, és Albert István úgy írt, hogy ötven év múlva is érdemes elolvasni – mondta Daczó Katalin.
A könyvbemutatón nemcsak a kötetet mutatták be, hanem néhány, majdnem feledésbe merült személyiség életútját is.

Péter Ágnes