Videó – Jelentős támogatásokat kaptak a megyétől

Húszéves együttműködés. Beszámoltak a megyei önkormányzat támogatásairól FOTÓ: LÁSZLÓ F. CSABA

Több mint 931 ezer lejjel egészítette ki a Gyulafehérvári Caritas Hargita megyei programjainak költségvetését a Hargita megyei önkormányzat – jelentették be az intézmények elöljárói tegnapi sajtótájékoztatójukon. A sajtóeseményen elhangzott: már húsz éve működik együtt a Gyulafehérvári Caritas és Hargita Megye Tanácsa.

Összesen 931 064 lejjel egészítette ki a Gyulafehérvári Caritas Hargita megyei programjainak költségvetését Hargita Megye Tanácsa. Ennek az összegnek nagy részét több nyertes pályázat társfinanszírozása teszi ki.

Beteggondozásra költik a legtöbb pénzt
A legnagyobb összeget, összesen 540 ezer lejt a megyei tanács idén is a Gyulafehérvári Caritas Otthoni Beteggondozói Szolgálatának ítélte oda, mely a megye 66 településén, megközelítőleg kétezer személynek biztosít egészségügyi alap- és szakápolást.
– Ez egy nagyon lényeges program, ez egyértelműen bebizonyosodott tavaly. A járvány miatt a krónikus betegek kiszorultak a kórházakból, így nagy igény lett az otthoni beteggondozói szolgálatra, ezáltal pedig a felelősség is nőtt – jegyezte meg Péter György, a Gyulafehérvári Caritas Szociomedikális Ágazat igazgatója. A gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Idősek Otthona közel 274 ezer lej támogatásban részesült, amely hat személy teljes ellátásának éves költségeit fedezi.

A Caritas más tevékenységeit is támogatják
Hargita megye hat településén működik falugondnoki szolgálat, idén ezt a tevékenységet a megyei tanács több mint harmincezer lejjel támogatta, ez az összeg hozzávetőlegesen 15 százalékát teszi ki a program teljes költségvetésének. A Gyulafehérvári Caritas négy településen működtet nappali foglalkoztatóközpontot hátrányos helyzetű gyerekek számára, amely célja, hogy csökkentsék az iskolaelhagyó gyerekek számát, fejlesszék a tanulási képességeiket, illetve segítség a társadalomba való beilleszkedésüket is. Ezeknek a központoknak működését Hargita Megye Tanácsa idén több mint 22 ezer lejjel támogatta. A Szent Ágoston Nappali Foglalkoztatóközpont fogyatékkal élő fiatalok, gyerekek számára biztosít nappali fejlesztési lehetőségeket, a Korai nevelő és fogyatékkal élőket támogató program keretében lebonyolított tevékenységet pedig 54 020 lejjel támogatta a megyei tanács. A közösségi szociális szolgáltatás időseknek elnevezésű program keretében csoportos és egyéni foglalkozások mellett mozgásfejlesztéssel foglalkoznak és közösségi tevékenységeket szerveznek. A program az idősek világnapja alkalmából szerveződő ünnepségek megszervezésére kapott támogatást ötezer lej értékben. Az Önkéntes programban Hargita megyében összesen 140 önkéntes tevékenykedik, amelyet Hargita Megye Tanácsa idén 5500 lejjel támogat.
– A mai időseknek köszönhetjük mindazt, ami ma nekünk megadatik. Ezért kötelességünk őket támogatni és segíteni akkor, amikor ők már nem képesek az önellátásra – fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Szilágyi Dalma-Orsolya