2022. október 3, hétfő.
Hirdetés : an accessible web community

Jéggyalut vásároltak

Jókor jött a támogatás

 

Hargita megye önkormányzatának támogatásával sikerült egy jéggyalut vásárolni Csík­karc­falvára, így az idény eleji gondok egy része megoldódott a felcsíki műjégpályán. A létesítmény menedzsere szerint hamarosan újabb gyerektoborzásra készülnek.

 

Alehető legjobbkor sikerült jéggyalut vásárolnia a csíkkarcfalvi műjégpályát működtető önkormányzati társulásnak, a régi, 35 éves gép az elmúlt idény végén teljesen lerobbant. A felcsíki műjégpálya működésének így egyik legégetőbb gondja megoldódott, ám a létesítmény menedzsere szerint beruházásra is szükség lesz hamarosan.
A felcsíkiak számára új – ám valójában négyéves – jéggyalu megvásárlását Hargita megye önkormányzata támogatta. A tanács ugyanis tagja annak az önkormányzati társulásnak, amely a műjégpályát működteti, az éves tagsági díjat pedig beruházásra vagy fejlesztésre költhetik el. – Svédországban a Karesz Sport talált rá erre a jéggyalura, mi meg kihasználtuk, hogy aránylag olcsón juthatunk hozzá – mondta Nagy Attila Ferenc. A pályamenedzser elmondta, az IceCat típusú, teljesen elektromos jéggyalut 12 ezer euróért vásárolták meg. – Újonnan 60-70 ezer euróba kerül egy ilyen gép – tette hozzá Nagy.
– Ha arra gondolunk, hogy négy éve milyen volt a helyzet a csíkkarcfalvi műjégpálya körül, és milyen most, akkor bátran kijelenthetem, lehetetlen helyzetből csodát tett a pályamenedzser – mondta Borboly Csaba tegnap, a jéggyalu átadásakor. A megyei tanácselnök hozzátette, a csíkkarcfalvi műjégpálya példa arra, hogy ha van egy jól képzett csapat, akkor mindent fel lehet építeni, mindent meg lehet valósítani. Nagy Attila Ferenc kifejtette, egy jéggyalugarázst szeretnének építeni, valamint egy ülepítőt, így a gyalulást követően megmaradó jeget újra vízzé alakítanák, ezt felmelegítve pedig újra lehetne használni a „rolbában”.
Borboly kiemelte, szeretné, ha az önkormányzati társulás tagdíját megemelnék, így a felcsíki műjégpálya működtetése biztosabb lenne. – A megye 50, a felcsíki önkormányzatok 20-20 ezer lejt fizetnek tagsági díjként, ezt mindenképpen emelni kellene. Akár százszázalékkal is, amennyiben az önkormányzatok bírják a terhet – mondta a megyei tanácselnök.

FelcsikRolba_2015szep7_3 (1)
A megyei önkormányzat támogatásával vásárolt “rolba” (Fotó: Erős Zoltán)

Hamarosan toborzás
Augusztus 3-tól folyamatosan telt ház van a felcsíki műjégpályán, a csíkkarcfalvi létesítményben volt először jég országos szinten az idén nyáron. Azóta néhány tábort már szerveztek, több csapat is itt kezdte meg jeges edzéseit. – A Román Jégkorong Szövetség három válogatottnak – U16, U18 és U20 – tartott nyári összetartást, szerveztek egy kapustábort és egy edzőképzőt. Itt készült a Steaua összes csapata, a gyerekektől a felnőttekig, de itt edzett a Sepsiszentgyörgyi KirályPingvinek U12-es, valamint egy marosvásárhelyi gyerekcsapat is. Természetesen az SK Felcsík hokisai, műkorcsolyázói és rövidpályás gyorskorcsolyázói számára is itt indult a jeges szezon – mondta Nagy Attila Ferenc.
A menedzser ugyanakkor közölte, a Steaua felnőttcsapata Csík­karcfalván rendezi a román bajnoki meccseit, noha a felek között még nincs szerződés, de napok kérdése, hogy aláírják az iratot.
– Nem szeretnénk, ha ugyanaz megtörténne, mint tavaly az elődöntő és a döntő során. Akkor egyik pillanatról a másikra a jegyárak megváltoztak, preferenciálisan engedték be a lelátókra a nézőket, ez pedig a pályánkra rossz fényt vet. Új feltételekkel szerződünk, tárgyalunk, és remélem, hogy hamarosan alá is írjuk a megállapodást – mondta Nagy.
Az SK Felcsík hokisai idén is a legjobbak között akarnak lenni. Tavaly a gárda megnyerte az U12-es Jégkorong Erdély Ligát (THL), ami gyakorlatilag az országos bajnokság volt. Idén az U8-as és az U10-es csapat indul az immár nemzetközivé vált THL-ben, az U12-es és U14-es korosztályú hokisok a THL mellett a magyar bajnokságban is szerepelnek, míg az U16-os korosztályban a csapat az ISK Gyergyószentmiklóssal közösen indul a román bajnokságban. – Hét hokisunk van az U16-os korosztályban, idén a gyer­gyóiakkal szerepelnek, jövőre viszont különálló csapatunk lesz – mondta a menedzser.
A Pierre de Coubertin-projekt keretén belül – amelyet a sportminisztérium finanszíroz – a Román Jégkorong Szövetség által létrehozott „Tanulj meg hokizni” programban részt vesz az SK Felcsík is. Az iskolai év kezdését követően jégkorongedzők járják majd végig a felcsíki iskolákat, és gyerekeket toboroznak, megtanítják korcsolyázni, ezt követően pedig választhatnak sportágat. – Az elmúlt évek során is több gyerek került be az U8-as és U10-es csapatba a toborzásokat követően – mondta Nagy Attila Ferenc. Hozzátette, ilyen létesítmény mellett, amilyen a csíkkarcfalvi, kötelességüknek tartják, hogy minden felcsíki gyereket megtanítsanak korcsolyázni.

Kopacz Gyula

TOVÁBBI CIKKEK:

Anyagi kárral járó közúti baleset a Nyikómentén

Két autó ütközött hétfő délelőtt Székelyszentléleken, a közúti balesetet anyagi kárral megúszták az érintettek, igaz egyikük később ápolást kért és a kórházba szállították –...

Dőltek a bábuk a Septimiában

Az esélyegyenlőség jegyében fo­gyatékkal élők számára rendezett ingyenes bowlingversenyt a székelyudvarhelyi Septimia Sport Klub. A kétnapos eseményen három megyéből közel hetvenen vettek részt. Közel 70...

Továbbra is pont nélkül

Esélye sem volt a pontszerzésre a VSK Székelyudvarhelynek a Bölények Ligája hatodik játéknapjának Suceaván rendezett bajnokiján, a hazaiak eddigi legjobb formájukat hozták, rendesen megszórták...

Legfrissebb