Hirdetés

Jegelik még a drágítást

Egyelőre még a tavalyi jegyárakon lehet korcsolyázni a megyében működő jégpályákon. Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson már adott a lehetőség, Csíkszeredában egyelőre még várni kell a közkorcsolyázásra.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 4 perc
Jegelik még a drágítást
Csíkszeredában csak oktatás zajlik. Javításra várnak Fotó: László F. Csaba

Atéli hónapokban igen­csak közkedvelt kikapcsolódási lehetőség a korcsolyázás. A hideg évszakban vidéken többnyire szabadtéri jégpályákon, városon műjégpályákon lehet hódolni e téli sportnak. A jégpályák működtetését is megnehezítik a megnövekedett energiaárak. A belépők árát még nem drágították a jégpályák üzemeltetői, de a megnövekedett költségek miatt hamarosan áremelkedés várható. 

Két jégpálya profiknak

A megyeszékhelyen két műjégpálya is üzemel, ám egyiken sem biztosított a közkorcsolyázás. A Csíkszeredai Sportklub ügykezelésébe tartozó Vákár Lajos Műjégpályán a koronavírus-járvány kezdete óta nincs közkorcsolyázás. Az elmúlt években a kikapcsolódni vágyók a Molnár Lajos Műjégpályát vehették igénybe, de műszaki meghibásodás miatt jelenleg nem biztosított a közkorcsolyázás – közölte megkeresésünkre a városháza sajtóosztálya. 
– A két fa­gyasz­tó­be­ren­de­zés közül csak az egyik működik, így egyelőre csak az edzéseknek biztosíthatunk megfelelő minőségű jeget. A berendezések szervizelése a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány feladata, amelynek még nyáron jeleztük a meghibásodást. Az alapítvány által kért beavatkozások eddig sikertelenek voltak. Amint a garanciális javítás megtörténik, a sátortetős műjégpályán való közkorcsolyázást a tavalyi nyitvatartással és jegyárakkal kívánjuk megszervezni – közölte megkeresésünkre Csíkszereda Polgármesteri Hivatala. Megjegyzik: hétfőtől péntekig 10 és 12, illetve délután 1 és 3; hétvégén 1 és 3, illetve 6 és 8 óra között lehet majd korcsolyázni. A jegyek felnőtteknek 10, gyermekeknek 6 lejbe kerülnek, a nagycsaládos kártyával rendelkezőknek 6 lejért válthatnak belépőt. 
– A jegyárakat december 31-ig nem módosítjuk, a működési költségek növekedése miatt azonban január 1-től áremelés várható – írták a tájékoztatásban.

Felcsíkon már lehet korcsolyázni

Szombaton este 7 és 9 óra között korcsolyázhat a nagyközönség a Felcsíki Műjégpályán, Csíkkarcfalván. A program a jégkorongmérkőzések függvényében változhat – tudtuk meg Kozma Ervintől, a Csíki Jégkorong Önkormányzati Fejlesztési Társulás ügyvezetőjétől. Megjegyezte: a közkorcsolyázás időpontjáról és esetleges változtatásokról a csikijegkorong.ro oldalon, illetve a Felcsíki Műjégpálya Facebook-profilon lehet tájékozódni.
Az energiaárak emelkedése miatt a belépőjegyek is drágábbak lettek: felnőtteknek 12, gyermekeknek 7 lejbe kerül a belépő. 

Alcsíkon a hideget várják

Csíkszentimrén a tartós mínuszokra várnak, hogy jeget tudjanak önteni a szabadtéri korcsolyapályán – mondta Fülöp Kinga, Csíkszentimre alpolgármestere. Alcsíkon ez lesz az egyetlen szabadtéri korcsolyapálya, ugyanis Tusnádfürdőn a megnövekedett energiaárak miatt nem tervezik üzembe helyezni a pályát – közölte Butyka Zsolt, Tusnádfürdő polgármestere.

Költséghatékonyabb látogatási idő 

Október 12-én nyílt meg a székelyudvarhelyi Városi Műjégpálya, így nemcsak a jeges edzések kezdődtek meg, hanem a közönségkorcsolyázás is biztosított. A nyitás az elmúlt évekhez hasonló időszakban történt. 
Zörgő Noémi, a városháza sajtószóvivője elmondta, a jegyárak idén nem változtak, hiszen a tavaly év végén elfogadott határozat ezt írta elő. Az 5 év alatti gyermekek így továbbra is ingyen, az 5–18 év közöttiek, illetve a nyugdíjasok alkalmanként 6 lejért, a felnőttek pedig 10 lejért korcsolyázhatnak. Tíz fő feletti csoportoknak pedig 50 százalékos kedvezmény jár 12-15 óra között. A városi műjégpályát szabadon használni hétköznap 12–14.50 között, illetve szerdán és pénteken 19–20.50 között lehetséges. Hétvégén 15–17, illetve 19–20.50 között lehet élvezni a téli sport örömeit. A nyílt pályahasználat ideje alatt korcsolyabérlés, délutánonként pedig a korcsolyaélezés is adott. 
Idén negyedik kiadásához érkezett a VSK Székelyudvarhely által szervezett és igencsak nagy népszerűségnek örvendő, a kisiskolások korcsolyaoktatását biztosító Korisuli-program. Hétköznaponként reggel 8-tól tehát a gyermekeké a pálya, délután pedig jégkorong- és műkorcsolyaedzéseket szerveznek a jégen. Hétvégén a délelőtti idősáv szintén a jégkorong számára van fenntartva. 
– A közkorcsolyázás idei programját a tapasztalatokhoz igazítottuk. Ezért kivettük azokat az idősávokat, amikor csak néhány ember használta a pályát. Ez költséghatékonyság szempontjából is nagyon fontos volt – mondta Zörgő Noémi, a városháza sajtófelelőse. Hozzátette: a szabad korcsolyázás programja után, az esti órákban bérelhető a pálya, ez is hozzájárul a költséghatékonyabb működtetéshez és a bevételek növeléséhez. 

Felújítják a gyergyói jégpályát 

A gyergyószentmiklósi fe­dett műjégpályán, ha nincs hokimeccs, vasárnaponként 18–20 óra között korcsolyázhatnak a sport kedvelői. A jegyek árát még nem változtatják egy ideig az üzemeltetők: gyermekeknek 5, felnőtteknek 8 lejbe kerül a belépő, de emelkedés várható, amint elfogadja az önkormányzat az erre benyújtott határozattervezetet. Azt követően a jegyek ára 10 és 15 lejre emelkedik – tájékoztatott Kercsó Zoltán, a gyergyószentmiklósi műjégpálya vezetője. Hozzátette: a jégpálya fenntartásával kapcsolatban nem állnak veszélyben. A jelenlegi számítások alapján a villanyáram körülbelül 22 százalékkal drágul, viszont megpróbálnak spórolni.
A jégpálya épületét hamarosan felújítják – erről már Csergő Tibor András, Gyergyószentmiklós polgármestere tájékoztatott. A felújítás egyelőre még az előkészítő szakaszban van. A 127 millió lejes beruházás kivitelezését az Országos Befektetési Társaság (CNI) végzi, várhatóan tavasszal kezdik el a munkálatokat

A gyergyói falvakban a hideget várják

Közkorcsolyázási lehetőséget biztosítanak a Gyer­gyó­-térségi falvakban is. Gyer­gyó­újfalu, Gyer­gyó­cso­ma­fal­va és Gyer­gyó­dit­ró önkormányzata jóvoltából szabadtéri pályákon lehet korcsolyázni. Mivel egyik önkormányzatnak sincs hűtőrendszere, ezért az időjárás függvényében öntik majd le a meglévő pályákat. Gyergyócsomafalván és Gyergyóditróban önkéntesek segítik a jégpálya működtetését – tájékoztattak a községek vezetői. 
Borszéken az elmúlt évektől eltérően a magas energiaárak miatt idén nem működtetnek jégpályát – tudtuk meg Mik Józseftől, a város polgármesterétől. 

Tudósított: Bíró István, Fórika Dóra, Hadnagy Éva, Vlaicu Lajos

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!