2021. június 17, csütörtök.
Hirdetéscustom_html_banner1

Javítják a meghibásodást

Elindították, majd le is állították a fagyasztóberendezést a gyergyószentmiklósi műjégpályán a múlt hétvégén. A hirtelen leállítás oka egy csőrepedés és az ebből kiszivárgó hűtőfolyadék volt. A hibát elhárították a napokban, tegnap már légtelenítettek, előreláthatóan a jövő héten újra elkezdik a jég fagyasztását.

A tervekkel ellentétben nincs még jég a gyergyószentmiklósi műjégpályán
A tervekkel ellentétben nincs még jég a gyergyószentmiklósi műjégpályán

[dropcap]A[/dropcap]ugusztus elejére tervezték a hűtőberendezés elindítását a gyergyószentmiklósi műjégpályán, ez a múlt hétvégén meg is történt, ám csak néhány óráig működtek a jégkészítő gépek, ugyanis egy meghibásodás miatt le kellett állítani. Egy cső megrepedt, előzetes becslések szerint mintegy kétszáz liter hűtőfolyadék kifolyt a rendszerből. Pedig a hétre több csapat – közöttük egy ploiești-i és egy miskolci – is edzőtábort szervezett a Békény-parti városban, sőt a napokban egy kapustábor is szerepelt a pálya beosztásában.
– A jégkészítés első fázisában, a forgatópumpa elindításakor észleltünk csorgást a jéggyalu bejárata alatt – jegyezte meg Kastal András, a műjégpálya adminisztrátora. Elmondása szerint azonnal értesítették az új rendszert kivitelező cég szakembereit, akik kiürítették a vezetékekből a hűtőfolyadékot, majd később visszajuttatták azt a rendszerbe. Kastal kiemelte: a szóbeszéddel ellentétben nem csőszakadásról, csupán egy kisebb repedésről van szó. – Jelenleg a légtelenítés zajlik, ezért várat magára a jégkészítés újbóli elindítása – mondta az adminisztrátor.
– Sokkal nagyobb károk is keletkezhettek volna, de szerencsére itt voltak a szakemberek, akik időben észlelték a meghibásodást – mondta Siklódi Piroska, a gyergyószentmiklósi műjégpálya ügyvezetője. Mint mondta, ha mindez a beton alatt történik, akkor nagy bajban lennének. A felújított és az év elején átadott műjégpályán a munkálatokat végző cég munkatársai elmondták: egyelőre nem tudják, hogy mi okozhatta a meghibásodást, véleményük szerint az is közrejátszhatott a történtekben, hogy a munkálatokkor túlságosan hidegben hegesztették a vezetékeket.
Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke – aki a gyergyószentmiklósi műjégpályán eszközölt beruházásokért is felelt – tegnap a helyszínen tájékozódott a javítási munkálatokról. – Egyelőre feltételezések, találgatások vannak, hogy mi okozta a csőrepedést. Úgy tájékoztattak, hogy egy illesztésnél történt a repedés, de már megforrasztották a hibás részt, zajlik a légtelenítés, ezt követően majd újra feltöltik a rendszert hűtőfolyadékkal. Azt ígérték a szakemberek, hogy a jövő hét folyamán újra elindítják a fagyasztógépeket, tehát hamarosan lesz jég a pályán – mondta a megyei önkormányzat alelnöke.

Gond a csapatoknak is
Sándor-Székely Ottó, a Gyergyószentmiklósi Progym menedzsere lapunknak megjegyezte: igencsak belekavart a klub és az ISK csapatainak a felkészülésébe a meghibásodás, hiszen mindenki a jeges edzések elkezdését várta.
– Kiosztottuk a felszereléseket, fejben mindenki a jeges szezonra készült, azonban másképp alakultak a dolgok – jegyezte meg a menedzser, hozzátéve: a csapat folytatja a szárazedzéseket, és remélik, hogy minél hamarabb jégre léphetnek.
A hétre egyébként az Olimpia Ploiești U12-es csapata iszámára edzőtáborozást terveztek a gyer­gyó­szentmiklósi műjégpályán. – Útban voltunk Gyergyó­szentmiklós felé húsz gyerekkel és majdnem ugyanannyi szülővel, amikor telefonon értesítettek, baj van a pályán. Pedig a felkészülés mellett néhány edzőmérkőzés is le volt beszélve, amelyekre a gyergyói műjégpályán került volna sor – mondta lapunknak Florin Tanase, az Olimpia vezetője.
Lapunk úgy tudja, egy miskolci csapat is a hétre tervezett edzőtáborozást a gyergyószentmiklósi műjégpályán, illetve a hétvégén egy kapustábor is itt zajlott volna.

Új székek a lelátón
A Gyergyószentmiklósi Városi Sportklub vezetője, Siklódi Piroska pozitív dolgokról is beszámolt: a helyi önkormányzat támogatásával 837 új széket helyeznek el a lelátón a szezonkezdésig, ennek felét már fel is szerelték. Szintén a helyi önkormányzat támogatta a csarnok főbejáratának ajtócseréjét, a további tervek között pedig az illemhelyek és több öltöző felújítása is szerepel. Új beléptető rendszere is lesz a csarnoknak, amelynek megvalósításához szintén az önkormányzat biztosít anyagi hátteret. – A székekre azért volt szükség, mert másképp csak 600 személy lehetne jelen az itt zajló eseményeken – jegyezte meg Siklódi Piroska, hozzáfűzve: az új ülőhelyek elhelyezésével, teljes kapacitással működhet majd a csarnok.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

Ezer alá csökkent a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma

Romániában ezer alá csökkent szerdán a kórházi kezelésre szoruló, és kétszáz alá az intenzív terápián ápolt koronavírusos fertőzöttek száma. Az Stratégiai Kommunikációs Csoport jelentése szerint...

Videó – Székelyföld Magazin 2021. június 16.

A közel száz tagú Csíkszentsimoni Ifjúsági Koncertfúvós zenekar munkáját mutatjuk be Önöknek, továbbá szó lesz a csíkszentsimoni sportcsarnok és a Csíkkozmást érintő turisztikai tervekről...

Menesztette a parlament a nép ügyvédjét

Formálisan is felmentette a parlament szerdán Renate Webert az ombudsmani tisztségből, miután előző nap tevékenységi beszámolója elutasításával megvonta tőle a bizalmat. A Nép ügyvédjének is...

Legfrissebb