Javításra váró megyei utak közül válogatnak

Év végéig kell elkölteni az útjavításra szánt pénzt. Helyi kivitelezőket látnának szívesen

A megyei tanács szeptemberi soros ülésén terjesztik elő azt a határozatterveztet, amelyben kijelölik, hogy mely szakaszok javítására fordítják a Hargita megyének útjavítási munkálatokra kiutalt 7,34 millió lejt.

Év végéig kell elkölteni az útjavításra szánt pénzt. Helyi kivitelezőket látnának szívesen
Év végéig kell elkölteni az útjavításra szánt pénzt. Helyi kivitelezőket látnának szívesen

[dropcap]M[/dropcap]int arról korábban beszámoltunk, az idei állami költségvetés kiigazítására vonatkozó, 2015/20-as kormányrendelet értelmében pótlólagosan pénzösszegeket utaltak ki a helyi költségvetések számára megyei és községi utak munkálatainak finanszírozására. A Hargita megyét illető 7,347 millió lejt a múlt heti, kihelyezett tanácsülésén Hargita Megye Tanácsa belefoglalta költségvetésébe. Arról viszont, hogy az említett összeget mely megyei utak javítására fordítják, a szeptemberi soros ülésen terjesztenek elő határozattervezetet.
Mivel viszonylag későn, augusztus végén osztotta le a kormány a megyei tanácsoknak az utak javítását célzó összegeket, fennállhat a veszélye annak, hogy nem sikerül elvégezni és elszámolni a munkálatokat az év végéig.
– Ennek ellenére igyekszünk minél hatékonyabban felhasználni ezt a kevés pénzt is, hogy azon útszakaszok felújítása is sorra kerüljön, amelyeken a legnagyobb szükség van erre, és a tél beállta előtt végezhessünk a munkálatokkal. Ugyanakkor helyi vállalkozások jelentkezését is várjuk, hiszen így helyben maradna ez a pénz – nyilatkozta Borboly Csaba.
A megyeitanács-elnök kifejtette, olyan szakaszokról van szó, amelyeknél már több közbeszerzési eljárás lezárult, és év elejétől dolgoznak azon, hogy javítani lehessen ezeket, akár többéves szerződés keretében.
– Mindezen folyamatok áttekintése nyomán döntjük el, hogy a most kapott összegből hol fordítunk útjavításokra, és a következő hetekben tisztázzuk a kérdést, hiszen több lehetőség közül kell választani, és el szeretnénk kerülni a bürokratikus buktatókat – ismertette a döntési folyamatot.
Az említett kormányrendelet megindokolásában egyébként az szerepel, hogy az országos szinten 300 millió lejes keretösszeg elosztásának két kritériuma volt: az adott megyében lévő utak teljes hossza, valamint a megyék pénzügyi kapacitása – vagyis lényegében azok a megyék részesülhettek nagyobb összegben, amelyek pénzügyi lehetőségei igen korlátozottak. A legnagyobb értékű, 8,5 millió lejes kiutalásban Vaslui megye részesült, a legkisebb, 5,6 millió lejesben pedig Ilfov megye.

Háromszéki Eszter