Játszva tanulni románul

Romántábor. Becsontosodott módszerek nélküli eredmény Fotó: Szabó Zsolt

Gyarapodott romántudással és élményekkel teli tértek haza a gyergyói gyermekek arról a táborozásról, amit Szabó Zsolt és Bencze Olga romántanárok szerveztek számukra Szovátán. A két pedagógus irányította táborok iránt egyre nagyobb az érdeklődés: a tervezett harminc gyermek helyett idén negyvenet vittek magukkal, jövőre pedig több, egyenként egyhetes tábor szervezését tűzték ki célul, már érettségi előtt álló középiskolásoknak is.

Romántábor. Becsontosodott módszerek nélküli eredmény Fotó: Szabó Zsolt
Romántábor. Becsontosodott módszerek nélküli eredmény Fotó: Szabó Zsolt

[dropcap]N[/dropcap]oha sehol nem hirdették, mégis túljelentkezés volt idén a Szabó Zsolt és Bencze Olga gyergyószentmiklósi romántanárok szervezte szovátai romántáborba. Mi több, már májusban beteltek a helyek, így voltak olyanok is, akiknek nemet kellett mondjanak a szervezők. Ráadásul idén már nemcsak gyer­gyó­szentmiklósi gyermekek voltak táborozni, hanem a környékbeli településekről is többen érkeztek.

Játék, buli és szórakozás – románul
– Már májusban kezdtek iratkozni a táborra, és egy hétvégén, amikor összeszámoltuk a kolléganővel a jelentkezőket, meglepődve tapasztaltuk, hogy negyvenen vagyunk – mondta Szabó Zsolt romántanár. Kifejtette, itt kénytelenek voltak megállni, hiszen a táborhelyként lefoglalt szálláson csupán negyven személynek tudtak fekvőhelyet biztosítani, az előzetes helyfoglalások miatt pedig idén nem tudták két turnusban megszervezni a tábort. A romántábor célkitűzése és forgatókönyve idén is ugyanaz volt, mint előző években: a román nyelvű kommunikációs készségek fejlesztése játékos, szórakoztató módon, illetve készülés az iskolai románnyelv-tanulásra, a különféle felmérőkre és vizsgákra.
– A skolasztikus módszereket idén is otthon hagytuk, helyette viszont folyamatosan románul társalogtunk a táborban adódó minden élethelyzetben. Rengeteget kirándultunk, játszottunk, buliztunk, szórakoztunk, de mindig a román nyelvet használva – részletezte a tanár.

Szülők, gyermekek egyaránt elégedettek
A szülők többsége elégedett a táborral, és jövőre is küldeni szeretné gyermekét, a résztvevők többsége pedig akar is menni romántáborba. Simon Judit, akinek kislánya már harmadszor vett részt, elmondta, hogy gyermeke sokkal könnyebben tanulja a román nyelvet az iskolában, ritkábban kér segítséget szüleitől. Bege Szidónia, akinek gyermeke először vett részt ilyen táborban, arról számolt be, hogy lánya azóta is minden étkezés előtt ragaszkodik hozzá, hogy az asztalon lévő ételek, tárgyak nevét elsorolhassa románul, amit pedig nem tud, megkérdi és megtanulja. Borsos Bernadett tizenegyedikes diák visszatérő táborozó – érdeklődésünkre elmondta, eleinte ő sem kedvelte a román nyelvet, mint az összes többi gyermek, de miután három jegyet javított románból és a nyolcadikos abszolváló vizsgát is gond nélkül, jó jeggyel zárta, már nem volt kérdéses, hogy elmegy vagy sem a táborba.
– Sokan megszóltak, hogy képes vagyok a vakációból egy hetet romántanulásra szánni, de örülök, hogy megtettem, mert filmeken ismerkedhettünk a nehezebb románleckékkel, elmagyarázták mindegyik lényegét, így nem lesz teljesen ismeretlen számomra a tizenegyedikes román tananyag – mondta a diáklány.
Szabó Zsolt a terveket illetően elmondta, jövőre föltétlenül pályázni szeretne a tábor költségeire, hogy a szerényebb anyagiakkal rendelkező családok gyermekei is részt vehessenek. Eddig ugyanis teljes mértékben a szülők állták a táborozás költségeit. Ugyanakkor több turnusban, korosztályonként csoportosítva akarják ezentúl szervezni táboraikat, sőt a tizenegyediket végzett, érettségi előtt álló diákoknak külön tábort terveznek, kimondottan a vizsgára való felkészülés céljával.

Jánossy Alíz

: an accessible web community