Játékos környezetismeret

Vonzó tanórák a Hangyasuliban FOTÓ: HANGYASULI FACEBOOK-OLDALA

A Zöld SzékelyFöld Egyesület által működtetett Hangyasuli januártól már saját szervezésű környezetvédelemmel kapcsolatos programokat szervez, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek Csíkszeredában. Jövő héttől pedig elkezdődik a vakációs természetbúvár program, ami az általános iskolák felső tagozatos diákjait célozza meg.

Az elmúlt tizenhat év során a Zöld SzékelyFöld Egyesület programjainak jelentős része kapcsolódott valamilyen formában a környezeti neveléshez. A 2010-es évben pedig felvetődött annak a szükségessége, hogy a sok apró nevelési kezdeményezést kapcsolják össze egységes programmá, mert a kis programok eredményei lassanként elvesztek, feledésbe merültek. Így jött létre a Hangyasuli, ahol kisebb-nagyobb programok keretében környezetvédelmi nevelésben részesülhetnek az érdeklődők.
Amellett, hogy a Hangyasuli munkatársai különböző programokat, rendezvényeket szerveznek, többféle szakmai tananyagot is készítenek, amelyeket a pedagógusok is nagyon sok esetben használnak fel az iskolákban. A hangyasuli.ro oldalon rengeteg naprakész információt lehet találni a Hangyasuli tevékenységéről, illetve mára már közel háromezer oldalnyi ingyenesen letölthető tananyaghoz is hozzáférnek az érdeklődők.
A sok program mellett idén nyílt meg a Hangyasuli tanterme: az óvodásoktól, az iskolásokon át a felnőttekig minden korcsoportot nyitott ajtókkal vár Csík környékének zöld tanterme. Az oktatótermet a jelenlegi helyzetben elsősorban családok számára ajánlják, akik változatos foglalkozások során kipróbálhatják a Hangyasuli közel 100 féle környezeti nevelési játékát, tananyagát. Az oktatóterem alkalmas a csapatmunkára, a közös alkotásra, a felszabadult játékra, ugyanakkor a környezetvédelem rejtelmeiben, a természet csodáiban való elmélyülésre is.
Ha az idő engedi, akár hetente is szervezhetnek egy környezetvédelmi programot, ami mind a növényvilággal, mind az állatvilággal foglalkozik. Népszerűnek bizonyult a Fázzunk elnevezésű sorozat, amelyben a hangsúly a fákon van, de természetesen a túrák alatt más természeti értékekkel is megismerkednek a jelenlévők.
– A csíkszeredai központi parkban szoktunk foglalkozásokat szervezni a gyerekeknek. Célunk, hogy az emberek megismerjék azt a harminc különböző fafajtát, ami ott él. Mivel csak azután tudjuk őket védeni és tisztelni, miután megismertük őket – jegyezte meg Csonta László, az egyesület elnöke.
Hétvégi túrákat is szerveznek kisgyerekes családoknak, ahol Csíkszereda környékét, természeti csodáit fedezik fel együtt, miközben játékos feladatokat is megoldanak.
A Hangyasuli munkatársai igyekeznek minden héten valami újat kitalálni a gyerekek számára, hogy változatos feladatokon és túrákon keresztül ismerkedjenek meg környezetükkel. Jövő héten kezdődne el a vakációs természetbúvár program, amely 5–8. osztályos gyerekeknek szól. A programon belül napi 6–7 órát sétálnának a természetben, miközben igyekeznek játékos feladatok segítségével megismerni a környezetüket.
A folyamatosan megújuló programokról, illetve a túrákra való jelentkezésről a Hangyasuli Facebook-oldaláról és honlapjáról lehet értesülni.

Szilágyi Dalma-Orsolya