Járvány okozta változások

Mielőtt ez a koronás valami elindult világhódító útjára, teljesen más életet élt a férfitársadalom többsége. Ám a közel harmincnapos bezártság sokunkat megváltoztatott: amit a járvány előtt nem szívesen tettünk, azt most örömmel tennénk. De nem mindig lehet.
A „Vidd le a szemetet, drágám!” felszólításra a férfiak többsége a járvány előtt füle botját sem mozdította, hanem szürcsölve esti italát, tovább nézte a késő délutáni focimeccset vagy az esti híradót. Most meg negyedóránként nézi meg, hogy telt-e meg az a fránya szemetes, hogy végre legyen ok, ami miatt kis időt sétálhat a szabad levegőn. A „Nem hozol egy doboz tejet?” kérdés szintén süket fülekre talált még jó hónapja, ma pedig a teremtés koronája ötpercenként nyitogatja a hűtőszekrény ajtaját, nem fogyott-e el valami, amiért kiugorhatna a sarki boltig legalább. Egyre kevesebbszer hangzik el a családban a „Hová mész megint?”, ez inkább a „Hová mennél, ha lehetne?” kérdésre változott.
Már nem hangzik el a „Már megint focimeccset nézel?!” sem kérdésként, sem felkiáltásként – mert annak a találkozónak, amit mostanság a tévé közvetít, az eredménye már a lexikonokban is szerepel, olyan régen játszották, ahogyan a „Mi történt a tegnapi epizódban?” sincs újdonság, mert az ismétlést is kétszer nézte meg már a család. Szerencsére nincs tél, mert akkor a Reszkessetek, betörők! lenne napirenden a tévékben, amit immár harminc éve nézhetünk karácsony tájékán, így kora tavasszal viszont Dennis, a komisz a sztárfilm 27 éve, amit a húsvéti ünnepek alatt sugároznak a magyar tévécsatornák.
A gyerekek élete is megváltozott, eddig azt hallották a tanároktól, ha lehet, otthon ne tévézz, ne számítógépezz, ne telefonozz, a szülők szintén ezt zengték, s inkább olvasásra biztatták a csemetéket. Most viszont folyamatosan azt hallják, hogy tedd le azt a könyvet, s nézd meg a telefont, milyen lecke jött, mert hallottam a ház másik felében is, hogy jelzett a telefonod, lépj be a postaládádba, s onnan a virtuális tanterembe, mert nekem is jelzett a gugli, hogy új feladatod érkezett.
S hogy a hölgyek élete mennyire változott meg a járvány alatt? Nos, annyi biztos, hogy ők is másképp élik meg a bezártságot, mint a szabadságot, de erről hadd írjon egy kolléganő, ne én.

Kopacz Gyula