Járható hidak Almáson és Újfaluban

Még rengeteg munka lesz vele, de már lehet közlekedni a homoródújfalusi hídon

Ideiglenesen nyitották meg a kiszélesített homoródalmási hidat a forgalom előtt annak érdekében, hogy tehermentesítsék a szűk utcát, amelybe a felújítás idejére terelték az autókat. Igaz, jelenleg az út közepén egy villanyoszlop áll, de a jövő hét folyamán áthelyezik.

[dropcap]A[/dropcap] nyár elejétől a 132-es jelzésű megyei úton végzett felújítási munkálatok miatt a homoródalmásiak körülbelül két kilométeres kerülőre kényszerültek, amíg a hidat újjáépítették. Ebben az időszakban a forgalmat egy szűk utcába terelték. Ezt az állapotot szerették volna megszüntetni, amikor a feltöltött, de még nem aszfaltozott hidat ideiglenesen megnyitották a forgalom előtt – tudtuk meg Rigó Mihály polgármestertől. Hozzátette: a korábbi híd szélességét megduplázták, így egy villanyoszlop az út közepére került, de a jövő hét folyamán azt át fogják helyezni az út szélére. Az így az út hossztengelye mentén ágaskodó oszlopról készült – kommentár nélküli – fotó egyébként felkerült az internetre, és azt számos Hargita megyei felhasználó meg is osztotta.
Szombat óta a homoródújfalusi hídon is át lehet hajtani – mondta el megkeresésünkre Cseke Miklós oklándi polgármester. A felújítás ideje alatt a falut kikerülők csupán 500-600 méterrel kellett hosszabb utat megtegyenek földúton, viszont a faluban lakók két kilométeres kerülőre kényszerültek a mezei begyűjtések ideje alatt. Éppen ezért volt olyan gazda, aki a siló betakarítását a híd megnyitása utánra időzítette. Emellett naponta 150-200 tehén haladt az említett útszakaszon, amelyek a vízen átkelve alig tudtak kimászni a partra, és a falubeliek is nehezen tudták a csarnokba vinni a tejet kétkerekű kézi szekereikkel – sorolta a felújítás alatt tapasztalt nehézségeket a polgármester. Most, hogy elkészültek a híd feltöltésével, megnyitották a forgalom előtt, bár még sok munka van hátra: le kell aszfaltozni a hidat és két útkereszteződést, illetve kopóréteget kell húzni az útra.
A felújítási munkálatok három év kényszerszünet után idén tavasszal indultak újra a Szentegyháza–Lövéte–Homoródalmás–Ok­lánd–­megyehatár közötti, 132-es jelzésű megyei úton. Az Európai Unió által finanszírozott, a megyei önkormányzat által lebonyolított projekt kilenc híd és valamivel több, mint 4 kilométer út aszfaltozását, illetve padkák, korlátok kialakítását, a forgalombiztonsági táblák felszerelését tartalmazza, és november végéig kell elkészülnie.

[box type=”shadow” ]Aszfaltoznak Lázárfalván Hargita Megye Tanácsa a karbantartási munkálatok keretében idén közbeszerzésre bocsátott egy két évre szóló kiírást aszfaltszőnyegek terítésére. A megyei utak feljavítását célzó munkálat tulajdonképpen kátyúzást, a gödrök betömését feltételezi, amely után átlagosan 2 cm vastagságú aszfaltréteg kerül a meglévő régi aszfaltréteg egyenetlenségeinek a kitöltésére, és egy rétegben ugyanabból az anyagból terítik a 4 cm koptatóréteget – közölte tegnap Incze Csongor, a megyei tanács alelnöke Lázárfalván. A csíki térségben Lázárfalván ezen a településen kezdték el az aszfaltréteg leterítését – közölte a megyei tanács sajtóosztálya. – A keretszerződés értéke több mint 10 500 000 lej, amely 40 km egybefüggő aszfaltszőnyeg elkészítésére elegendő. Idén 20-21 kilométernyi útszakasz javítását tervezzük. Lázárfalván 1,474 kilométeres szakaszt javítunk, egészen a település bejáratáig. A szerződés értéke ebben az esetben közel 350 000 lej – tájékoztatott Incze. Egyelőre csak a két falu között javítják az úttestet, mivel a házak között nemrég végeztek más jellegű munkálatokat, ami miatt még friss a terep, és nem tanácsos ráteríteni az aszfaltréteget. De Borboly Csaba megyeitanács-elnök szerint jövőre folytatják az útjavítást. – A székelyföldi faluturizmus mintaképe volt Lázárfalva, az itt élők margarétás panziókba fektettek be, a településen működik a népi fürdő. A Szent Anna-tó közelsége miatt is kiemelt figyelmet szentel a megyei tanács a településnek, de csakis a helyiek igényei alapján végzünk fejlesztéseket, amelyeket, bízom benne, folytatni tudunk – hangsúlyozta Borboly. Csík térségében a következő szakaszokon végeznek munkálatokat a fent említett programból: 113B jelzésű út, Lázárfalva: 1,474 km; 123-as út, Szentsimon–Szentmárton: 3,028 km; Szentmárton központja: 1,676 km; 123B jelzésű út, Bánkfalva: 0,322 km; 125-ös út, Karcfalva–Jenőfalva: 2 km. Gyergyó térségében: 174A jelzésű út, Bélbor: 4 km; 126-os út, Gyergyóújfalu: 0,750 km. Udvarhelyszéken: 131-es jelzésű út, Kénosi-tető: 3,616 km; 137-es út, Nagygalambfalva–Kisgalambfalva között: 1,008 km; 138-as út, Fenyéd: 0,425 km; Zeteváraljai gát: 1,725 km; 134A jelzésű út, Szenterzsébet: 2,920 km. Jelenleg a Kénosi-tetőn is dolgoznak. Incze Csongor alelnök kitért a nyári karbantartási munkálatok Csík-térségbeli helyzetére is. Mint közölte, augusztus 31-én lesz borítékbontás az ismét kiírt közbeszerzésen, korábban ugyanis formai hibák miatt meg kellett ismételni az eljárást. 2014-ben az első kiírásra nem volt jelentkező, a második kiírásra sikerült szerződést kötni a nyertes Prahova megyei céggel, az azonban nem tudta teljesíteni a szerződésben vállaltakat, idén a dokumentum aláírására meg sem jelent, ezért áprilisban felbontották a szerződést.[/box]

: an accessible web community