Izgalmas programokkal várják a hegy szerelmeseit

0
216

A Madarasi-Hargita menedékházának adminisztrálását a Hargita Outdoor csapata vette át, akik hatalmas lendülettel és fantasztikus tervekkel rukkoltak elő, ugyanakkor számtalan újdonsággal, szabadidős tevékenységekkel várják a hegy szerelmeseit nemcsak a téli szezonban.

Bíró Tímea Mihály Lóránt kollégájával közösen vette át a Madarasi Menedékház adminisztrálását. A sokak számára igen kedves emlékeket idéző épület kapuit november 27-én nyitották meg a nagyközönség előtt.

– Mindketten síoktatók vagyunk, ezért elég sok időt töltöttünk eddig is a Hargitán. Az ötlet abból fakadt, hogy mindig gond volt a szállással, ezért eldöntöttük, hogy bérbe vesszük a menedékházat és kiszélesítjük tevékenységünket. Én itt nőttem fel a Hargitán, és amikor meghallottuk ezt a lehetőséget, hogy üzemeltetőt keresnek, megragadtuk az alkalmat. Télen a síoktatás mellett sí- és hótalpas túrákat szervezünk, nyáron pedig elektromos biciklis túrákat. A Hargita Outdoornak is kiváló székhelye lett, ahová meghívhatjuk azokat a turistákat, akik vevők az ilyesfajta sportokra. Nálunk még gyerekcipőben jár a sítúrázás, sokan nem is hallottak erről, és szeretnénk ezt minél szélesebb körben népszerűsíteni. Rövid és hosszabb túráinkat a fizikai erőnléthez igazítjuk. Négy sí- és két snowboard (hódeszka) oktatónk várja a gyerekeket, vagy akár felnőtteket – mondta el kérdésünkre Bíró Tímea.

A téli szezon a kevés hó ellenére már beindult, az elmúlt hét­végén is telt házzal működött a menedékház. A csapat vendéglőt és bárt is működtet ötven férőhellyel, a felújított szobákban harminc főt tudnak elszállásolni két-három-négy ágyas szobákban, külön fürdőszobával.

A hosszú téli estékre programokat is szeretnének szervezni: filmvetítésben, különféle társasjátékokban gondolkodnak.

A Hargita Outdoort egy csapat lelkes természetbarát sportoló alapította, akik otthonosan mozognak a Hargita Régió hegyein, ismerik annak állat- és növényvilágát. Küldetésük Európa egyik legnagyobb érintetlen erdőségének – közös természeti örökségünknek – bringázás, síelés vagy sétálás közben történő környezettudatos bemutatása. Biciklis, bakancsos, síléces vagy hótalpas túráik során varázslatos tájakon át kalauzolják a vendégeket, miközben a helyi élővilággal is megismertetik őket. Céljuk a régió környezettudatos módon történő bemutatása, elektromos kerékpáron, túrasível, hótalppal vagy gyalogtúra közben, anélkül, hogy az erdőt és annak lakóit zavarnánk. Túravezetőik a környéken nőttek fel, jártasak a hegyen, jól ismerik az erdőket, mezőket, helyi szokásokat. Ajánlataik között olyan túrák találhatók, melyeket tapasztalataik és helyismereteik alapján állítanak össze, ugyanakkor alkalmazkodnak a csoport igényei­hez. A szükséges felszerelést ők biztosítják, a túrázónak csak az évszaknak megfelelő, réteges öltözetről kell gondoskodnia. A túrákról a hargitaoutdoor.com honlapon szerezhetnek bővebb információt.