Izgalmas filmeket vetítenek ingyen a hétvégén

A Lavina Egyesület idén újra megrendezi a Doklavina filmesteket. A vírushelyzet a személyes jelenlétet nem teszi lehetővé, így a székelyudvarhelyi és székelykeresztúri mozikból az online térbe költöznek a vetítések. Öröm az ürömben, hogy ebben a formában egész Románia területén ingyenesen elérhetővé válnak az izgalmas, nemzetközi sikereket elért, fesztiváldíjas dokumentumfilmek.


Idén két női alkotó filmjét vetítik le az érdeklődőknek – tájékoztatta lapunkat Simó Ibolya szervező. November 27-én, pénteken délután 5 órától 29-e éjfélig elérhető lesz Zurbó Dorottya a Monostor gyermekei című filmje, november 28-án, szombaton szintén 5 órától 29-e éjfélig Szabó Réka A létezés eufóriája című alkotását tekintheti meg a közönség. A filmek ingyenes linkjeit a Doklavina Facebook-oldalán teszik közzé a szervezők. A filmekről, szereplőkről, alkotási folyamatról, és a filmekben megjelenő témákról idén is az alkotókkal való beszélgetéseken tudhatnak meg többet a nézők. A beszélgetések felvételei szintén a Doklavina Facebook-oldalára kerülnek fel (https://www.facebook.com/doklavina).

A létezés eufóriája című film a Tünet Együttes Sóvirág című előadásának próbafolyamatait köve­ti végig. Az előadás főszereplője Fahidi Éva, 90 éves holokauszt-túlélő, aki a darabban önmagát alakítja. Éva húsz­évesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból, ahol 49 családtagját ölték meg, köztük anyját, apját és kishúgát. 90 évesen felkérést kap, hogy életében először lépjen színpadra, és szerepeljen egy róla szóló táncszínházi előadásban. Réka, a rendező egy duettet képzel el egy fiatal, nemzetközileg elismert táncosnővel, Emesével. A darabban Éva és Emese életét, kettejük testét szeretné párbeszédbe hozni. Három nő, három hónap – határátlépések sorozata. Éva életének kulcspillanatai színházi jelenetekké sűrűsödnek, miközben a három nő között váratlan erejű kapcsolat szövődik. A film számos más elismerés mellett elnyerte a Locarno Nemzetközi Filmfesztivál nagydíját, a 25. Szarajevói Filmfesztivál Emberi jogi díját és a 16. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál Közönségdíját is. (Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=W8cCmZp4Yuw)

A monostor gyermekei című do­ku­mentumfilm egy intim család­történet, amely a világ egyik legelzártabb országában játszódik, Bhu­tán­ban. Az apró királyság földrajzi és politikai elszigeteltsége miatt csak az elmúlt pár évtizedben kezdett modernizálódni, ahol előbb engedélyezte a király a televíziót és az internetet (1999-ben), mint a demokráciát (2008-ban). A film egy kivételes család történetén keresztül enged betekintést a bhutáni hétköznapokba. Gyembó (17) és húga, Tashi (15) átlagos tinédzserek, akik szabadidejükben fociznak vagy a Facebookon lógnak. Kis himalájai falujukban édesapjuk, Tenzin a felelős a helyi buddhista monostor őrzéséért. A tisztség apáról fiúra száll, így Tenzin okkal reméli, hogy hamarosan ő is fiának adhatja tovább a szent feladatot. Eközben lánya, Tashi, profifocista-karrierről álmodik, és egyre nyíltabban fejezi ki fiús identitását. Egy olyan bhutáni család érzékeny portréja tárul elénk a filmben, ahol a generációk közötti szakadékhoz csak a családtagok egymás iránti szeretete mérhető. És bár a Bruttó Nemzeti Boldogság Index magas Bhutánban, sajnos még itt sem lehet minden álomból valóság. A film, melynek világpremierje az IDFA-n (Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) volt, majd megjárta a világ számos fesztiválját, elnyerte más díjak mellett a Zsigmond Vilmos Film Festival és a Film Festival della Lessinia Legjobb Dokumentumfilm Díját is. (Trailer: https://vimeo.com/242363851).Nagyálmos Ildikó