Ismét régi színeiben pompázhat a mennyezet

Csaknem 350 évvel ezelőtt, 1668-ban készült az énlaki unitárius templom festett famennyezete, amelynek kazettái egy vaspántokkal való megerősítésen kívül érintetlenek. A színeiben megkopott mennyezet, amennyiben a nemrégiben benyújtott pályázat sikeresnek bizonyul, megújulhat a következő években.

Jelentős munka elkezdéséről döntenek Énlakán. Örökbe vett település
Jelentős munka elkezdéséről döntenek Énlakán. Örökbe vett település

Daczó Katalin
daczo.katalin@hargitanepe.ro
Már évek óta napirenden szerepel a festett kazetták felújítása – nyilatkozta lapunknak Nagy-Mátéfi Tímea énlaki unitárius lelkész, hozzátéve, hogy a munkálatokat az unitárius püspökség kezdeményezte. Mint mondta, hatalmas horderejű, évekig tartó munka lesz a kazetták restaurálása.

Egyedi feliratok
A munkálatok előkészítése miatt tavaly már eltávolították a mennyezet egyik, három kazettát tartalmazó tábláját kutatás és tervezés céljával, és ennek alapján állapították meg, hogy melyek a legfőbb károsodások és mi a teendő.
– A faanyag, a fahordozó és a rajta levő festés egyaránt károsodott. Rovar- és gombakárosodás, valamint többszöri beázás érte a mennyezetet, és a festékek elveszítették eredeti színvilágukat. Ezen próbálunk segíteni – közölte Mihály Ferenc restaurátor.
Az énlaki templom a szívbemarkoló történetén kívül – amely szerint az épület elődjét a benne menedéket kereső emberekkel együtt égették fel a tatárok – az Orbán Balázs által felfedezett, 1668-as keltezésű rovásírásos feliratáról különösen híres.
– A rovásírásos felirat nagyon fontos, de azonkívül is sok érdekes feliratot tartalmaz a mennyezet – jegyezte meg Mihály Ferenc. – Minuszkulás feliratai vannak, amelyek nem jellemzőek a protestáns templomok famennyezeteire. Ezt olyan ember festette, Muzsnai György, aki igencsak jártas volt az írás-olvasásban. Ornamentikáját tekintve, festése a delnei mennyezethez áll a legközelebb. Egy kazetta kivételével, amely Ádámot és Évát ábrázolja a paradicsomi almafával, valamennyi kazettán lendületes vonalvezetésű virágdíszítést láthatunk. Manapság a kazettáknak csak a rajzolatát lehet csodálni, mert az eredeti színei megváltoztak, elvesztek.

Tatarozás – hosszú idő óta először
Az énlaki templom 88 festett kazettája 1668-ban, a jóval korábbi templom tatárdúlás utáni helyreállítása alkalmával készült. Azóta semmiféle újítási vagy konzerválási munkát nem végeztek rajta, azon kívül, hogy néhány évtizeddel ezelőtt vaspántokkal felhúzatták a meggyengült mennyezetet. Úgy tűnik, idén, illetve a jövő év első felében, a festett kazetták felének restaurálására meglesz a pénzalap.
– A Teleki László Alapítványtól kaptunk ígéretet a finanszírozásra – tájékoztatott Mihály Ferenc –, s reméljük, hogy a kazetták fele egy év – másfél év alatt újjászülethet. Aprólékos, időigényes munkát igényel a helyreállítás.
A papilak is megújul
A kis településen nemcsak a templom mennyezete, hanem az unitárius lelkészi lak is megújul a közeljövőben – tudtuk meg Nagy-Mátéfi Tímea lelkésznőtől, aki tavaly óta a gyülekezet vezetője. Ez utóbbi munkálathoz Hargita Megye Tanácsa is hozzájárul.
– A lelkészi lakás ugyan nem műemlék, de a templom közelsége miatt műemlékövezetben van, a falu többi, hagyományos építésű házával, melléképületével együtt – mondta a lelkésznő. – A 19. század közepén épült lakást az utóbbi évtizedekben eléggé elhanyagolták, de reményeink szerint a tavaly tavasszal elkezdődött munkálatok idén annyira haladnak, hogy legalább be tudjunk költözni, ugyanis november óta, amióta Énlakára jöttünk, albérletben lakunk. Az alig 120 egyházfenntartót számláló közösség tagjai többnyire nyugdíjas, idős emberek, az egyházfenntartási díj még az önköltségeinket sem fedezi, nemhogy az építkezést. Ezért fontos, hogy minél több sikeres pályázatunk, segítőkész támogatónk legyen. Tavaly tízezer lej támogatást kaptunk a megyei tanácstól, aztán év végén ismét ugyanennyit.
A lelkésznő hangsúlyozta, hogy a falu testvértelepülése, Budapest V. kerülete a Csíki Műemlékvédő Egyesülettel karöltve évek óta látványos és felbecsülhetetlen értékű értékmegőrző, -megóvó munkát végez Énlakán. Ennek szellemében Albert Homonnai Márton építész és társai tervekkel, szakmai tanácsokkal, útmutatá-
sokkal segítik a papilak szakszerű javítását is.
– Célunk, hogy a lelkészi lakást eredeti állapotába állítsuk vissza, restaurálva a nyílászárókat, megőrizve a régi formákat, színvilágot, mégis a mai kor igényeit is kiszolgálva – tette hozzá Nagy-Mátéfi Tímea.
Az idén ismét sikeresen pályáztak a megyei tanácsnál, ugyanakkor a helyi közbirtokosság is hozzájárul a javításhoz, és remélik, hogy újabb pályázatok leadásával sikerül fedezni a lelkészi lak felújításának több tízezer lejes költségeit.