Ismét mutatja a pontos időt a toronyóra

Új toronyóra került a székely­ud­var­helyi belvárosi unitárius templom tornyára, ezentúl megbíz­hatóan és pontosan jelzi az idő múlását. A templomban további tatarozási és korszerűsítési munkát is terveznek, újakra cserélik a nyílászárókat és a tetőszerkezet javítását is tervezik a tavasszal. A nagyszabású munkálatot takarítás előzte meg a tetőtérben.

Új toronyóra került a székelyudvarhelyi belvárosi unitárius templom tornyára. Az egyházközség azért döntött az új óraszerkezet vásárlása mellett, mert a régit bár többször is megjavíttatták, mégsem működött megfelelően, és közel egy évtizede már, hogy csak díszként szolgált a templom tornyán. Simó Sándor unitárius esperes, a belvárosi unitárius egyházközség lelkésze megkeresésünkre elmondta, egy nagyváradi cégtől vásárolták az új szerkezetet, amely GPS-kapcsolattal rendelkezik, így műholdon keresztül tudnak állítani. Ennek köszönhetően az október végi óraátállítás is észrevétlenül történt meg, többé már nem kell a toronyba felmászni ezért. Az új óra vásárlásához hozzájárult Hargita Megye Tanácsa is, az összeg 80 százalékát biztosította, a fennmaradó részt az egyházközség fedezte.

További felújításokat terveznek

Tavasszal a templom tetőszerkezetét újítanák meg, pontosabban kicserélnék a cseréptartó léceket, új cserepeket tennének a régiek helyére, de a csatornahálózatot is lecserélnék, akárcsak a nyílászárókat. Ezek felújítása már el is kezdődött. Mivel védelem alatt álló műemlék épületről van szó, ezért kicsit körülményesebb, hiszen csak a megfelelő engedélyekkel rendelkező vállalat végezheti el a munkát. A javítások egy részét pályázati pénzekből fedezik. Simó Sándor elmondta, két pályázatból és a hívektől érkező adományokból igyekeznek megvalósítani a korszerűsítéseket. A Hargita Megye Tanácsa műemlékvédelmi programjára benyújtott pályázatukra 60 ezer lejes támogatást nyertek, ebből a nyílászárók felét tudják korszerűsíteni. Ebből az összegből a kisebb ablakokat cserélik ki, a három nagy régi ablak megmarad és az ajtókat is újakra cserélik. A templom tetőszerkezetének javítására a vallásügyi államtitkárságnál pályáztak sikeresen, onnan kétszázezer lejes támogatást nyertek. A felújítás teljes összege azonban meghaladja a hatszázezer lejt. Mindezek mellett az elmúlt időszakban kicserélték és a régiekhez hasonló, de teljesen új zsalugáterek kerültek a nyolc toronyablak mindegyikére.

Takarítás előzte meg a tetőcserét

Két ízben is közmunkát szervezett az egyházközség, hogy megtisztítsák a torony belsejét és a padlást. Erre azért volt szükség Simó Sándor unitárius esperes elmondása szerint, mert régebben, amikor javításokat végeztek a templom tetőszerkezetén, a törmeléket fenn hagyták a padláson. Ugyanakkor a madarak is beköltöztek, amelyek szintén sok szemetet, ürüléket hagytak maguk után. Másfél évvel ezelőtt vásároltak egy madárriasztót és lezárták az ablakokat. A felgyülemlett hulladékot a közmunkák során sikerült letakarítaniuk. Több mint 15 ezer kiló szemetet gyűjtöttek össze két nap alatt, 28 ember munkájának köszönhetően. Az összegyűjtött hulladékot ipari lift segítségével hozták le a magasból.