Ismét megúsztuk a vesztegzárat

A vesztegzárról Rejtő Jenő regénye jut eszembe, amikor a bubópestis megbetegedés ürügyén a vesztegzár alá helyezett Grand Hotelbe zárt válogatott társaság – minden rendű és rangú szélhámos – rejtélyes eseményekbe keveredik. A kényszerű bezártság nyomasztó hatására a hotel szinte minden lakója valamilyen komikus helyzetbe kerül, hogy azután az óriási kavarodásban lelepleződjenek az igazi bűnözők és egymásra találjanak az igazi szerelmesek, illetve a Banánoxid nevű találmány vegyi képletének hivatott tulajdonosai, illetve őrzői is.
Korántsem ilyen humoros viszont a székelyudvarhelyiek helyzete, hisz a napokban már kétszer ijesztettek meg azzal, hogy karantén alá helyezik a várost. Ez bármelyik pillanatban bekövetkezhet, ha megnő a koronavírussal fertőzöttek száma. Borzasztó még a gondolata is annak, hogy lezárhatják a várost, a település bejáratainál pedig rendőri, csendőri ellenőrzőposztokat állítanak fel, ahol a fertőzésveszélyre figyelmeztetik az érkezőket. Ha ez megtörténik, a lakók csak indokolt esetben hagyhatják el a települést, ehhez írásos nyilatkozatot kell bemutatniuk. Aggasztó lenne, ha bezárnának minket, és nem hagyhatnánk el a város területét. A bezártságnak amúgy is számos negatív vetülete van, elég sok áldozatot követelt a tavaszi karantén ideje alatt.
Amikor néhány nappal ezelőtt Bukarestből érkezett a hír, hogy városunk a vesztegzár várományosa, a közegészségügyi hivatal szakemberei vállalták értünk a felelősséget. A Civilek a Közéletért Mozgalom tagjai is megszólaltak az ügy kapcsán a közösségi oldalon. Amint fogalmaztak, a vesztegzár semmilyen eredményt nem hoz, gazdasági kárt viszont annál többet okoz. Remélték, hogy kitart a kellő bölcsesség végig, mielőtt indokolatlan drasztikus döntéseket hoznának, viszont ehhez a lakosság fegyelmezettségére is szükség lenne. Úgy vélik, míg városunk lakossága a járvány elején példát mutatott más településeknek, az elmúlt időszakban lazult a fegyelem, s lankadt a kedv is a szisztematikus munka végigvitelére, a második, erősebb hullámra való felkészülésben.
Míg tegnapelőtt olyan hírek érkeztek hozzánk, hogy csökkent városunkban az esetszám, így haladékot kaptunk a vesztegzár bevezetését illetően, tegnap ismét rossz hírek jöttek: két hétre karantén alá kerülhet a város, de aztán ismét megúsztuk. A továbbiakban rajtunk is múlik, hogy ez így maradjon.
Az udvarhelyi kórház tegnapi átirata szerint súlyosbodott a kórházban kezelt beutaltak állapota: csupán tizennégy személy tünetei enyhébbek, százhuszonheten viszont továbbra is súlyos és középsúlyos állapotban vannak. Emelkedett az intenzívterápiás osztályon kezelt páciensek száma is: tíz fertőzöttet látnak el ezen az osztályon, közülük kilencen lélegeztetőgépre szorulnak. A Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság legfrissebb jelentése szerint további huszonhárom olyan székelyudvarhelyi lakhellyel rendelkező személy koronavírustesztje lett pozitív, akiknek állapota nem igényel kórházi ellátást. Ők otthoni elszigetelésbe kerültek.
Viselkedjünk felelősségteljesen az elkövetkező napokban is, nincs most helye a hőbörgésnek, hisz egymásra vagyunk utalva. Legyünk türelmesek, előbb-utóbb csak jóra fordul a helyzet.

Nagyálmos Ildikó