Hirdetés

Ismertették a helyi gazdákkal a következő időszakban elérhető uniós agrártámogatásokat

Csíkszeredai állomásához érkezett a Startoljunk rá! – EU-s mezőgazdasági pályázatok körútja. Vincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselő hétfő délelőtt a Jakab Antal Tanulmányi Házban ismertette a helyi gazdákkal a következő időszakban elérhető uniós agrártámogatásokat.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 5 perc
Ismertették a helyi gazdákkal a következő időszakban elérhető uniós agrártámogatásokat
Csíkszeredában sokan érdeklődtek a Startoljunk rá! – EU-s mezőgazdasági pályázatok körútja iránt Fotó: László F. Csaba

Hat megyében, kilenc helyszínen ismertetik az erdélyi gazdákkal a következő időszakban elérhető uniós agrártámogatásokat. A Startoljunk rá! – EU-s mezőgazdasági pályázatok körutat Vincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselő kezdeményezésére indították. A hétfő délelőtti eseményen a képviselő is jelen volt, aki a támogatások európai keretét és a közös agrárpolitika mibenlétét ismertette. 

Az esemény házigazdája nyitóbeszédében úgy fogalmazott:

Vincze Loránt képviselő több rendben felszólalt, harcolt a vidékfejlesztési és mezőgazdasági kérdések ügyében Brüsszelben, annak érdekében, hogy a kisgazdaságokat, azokat a gazdaságokat, melyek versenyképesek, jobban támogassák.

Rámutatott: a találkozóval is a gazdák tevékenységét igyekeznek segíteni, támogatni.

A körút csíkszeredai állomására szép számban érkeztek érdeklődők, gazdák, hogy a 2023–2027 között érvényes pályázati lehetőségekről értesüljenek. Elhangzott: tavaly decemberben lépett életbe Románia új agrárstratégiája, amelynek alapja az Európai Unió közös agrárpolitikája. Ekkor Vincze Loránt EP-képviselő és partnerei, Könczei Csaba és Magyar Lóránd Bálint parlamenti képviselők, a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület, valamint a Pro Agricultura Egyesület útmutató kiadványt jelentetett meg a 2023 és 2027 között érvényes pályázati lehetőségekről. Az útmutató kiadvány címe: Startoljunk rá! – EU-s mezőgazdasági pályázatok. 

László F. Csaba

– Az európai uniós támogatások lehetőséget adnak arra, hogy a gazdák és a gazdaság fejlődhessen, ezáltal pedig egyre jobb legyen ezzel az ágazattal foglalkozni. Ezeket a lehetőségeket meg kell fogni, ha pénzt adnak, el kell venni és úgy hasznosítani, hogy az valóban a közösségek javát szolgálja – hangsúlyozta Vincze Loránt. A képviselő kiemelte:

annak, hogy az Európai Unió támogatja az agráriumot, két célja van. Az egyik az európai polgárok ellátása élelmiszerrel, mert sokkal célszerűbb, ha az élelmiszert az unión belül termelik meg, ugyanis így kaphatják a legjobb minőségű és legkedvezőbb árú termékeket. A másik cél a mezőgazdaság mint ágazat megtartása, hiszen nagyon fontos, általában az európai gazdaságban, az a rész, ami a mezőgazdaságot jelenti.

Az Európai Unió részéről érkező támogatások tehát kiegészítik a gazdák jövedelmét, illetve lehetővé teszik a különböző fejlesztéseket és azt, hogy megérje ezzel az ágazattal foglalkozni. Ezek mellett a KAP, vagyis a közös agrárpolitika mibenlétét is ismertette. Elmondta: a közös agrárpolitika a leghosszabb ideje működő uniós szakpolitika, melynek célja, hogy megfizethető, biztonságos és kiváló minőségű élelmiszerekkel lássa el a fogyasztókat, hogy megfelelő életszínvonalat biztosítson a mezőgazdasági termelők számára, illetve hogy óvja a természeti erőforrásokat és a környezetet.

Számunkra a fiatal termelők, a fiatal gazdák támogatása is lényeges.

Ennek a támogatási formának a megtartása és a megerősítése egyaránt célunk, hiszen azt szeretnénk, hogy maradjon gazdálkodás a következő nemzedékekben is, és a vidéki élet olyannak maradjon, amilyennek ismerjük, de fejlődjön azokból a pénzekből, amelyek a rendelkezésre állnak – fogalmazott Vincze Loránt.

László F. Csaba

A kiadványbemutató körút csíkszeredai állomásán Haschi András-Péter, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) igazgatója, Tamás Ervin pályázatíró szakember, Romfeld Zsolt, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság (DAJ) Igazgatója, illetve István Róbert, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság (DSVSA) ügyvezető igazgatója adott elő. A jelenleg aktuális kiírásokat a rendezvényen a megyei mezőgazdasági hivatalok képviselői ismertették, a megyei APIA és a Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynöksége (AFIR) munkatársai pedig az üzleti tervre alapozott beruházási támogatásokkal, illetve a közvetlen kifizetésekkel kapcsolatos konkrét információkat osztották meg a hallgatósággal.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!