Ismerkedés gyógynövényekkel

Nagy az érdeklődés a gyógynövények felhasználása iránt | Fotó: Caritas Vidékfejlesztés

Átfogó gyógynövényismereti képzést tart a Caritas vidékfejlesztési ágazata Gyergyószentmiklóson. A füvesasszony-képzés rendkívüli népszerűségnek örvend, a nagy érdeklődésre való tekintettel második alkalommal tartják idén: a képzés résztvevői saját gyógynövénykeveréket állíthatnak össze és fűszerecetet készíthetnek el.

Közkívánatra újabb füvesasszony-képzésen lehet részt venni holnap a gyergyószentmiklósi székhelyű Caritas Vidékfejlesztés szervezésében. A gyergyói térségben termeszthető gyógynövények felhasználási módjait előtérbe helyező egynapos képzést augusztusban indították útjára a szervezet munkatársai, de a nagy érdeklődésre való tekintettel holnap megismétlik azt.
– Korábban is voltak hasonló képzéseink, de akkor főként a gyógynövények termesztésének mikéntjére helyeztük a hangsúlyt, ugyanakkor a gazdasszonyképzés kereteiben is volt szó a gyógynövényekről. Most az igényeket figyelembe véve elsősorban gyógy- és fűszernövényeink gyűjtéséről, tárolásáról, felhasználási módjairól fogunk beszélgetni, ötleteket, recepteket is adunk a résztvevőknek – tájékoztatott a képzés kapcsán Köllő Réka, a Caritas Vidékfejlesztés munkatársa, a képzés szervezője.

Fotó: Caritas Vidékfejlesztés

A képzésre jelentkezők holnap délben a gyógynövénykutatás fontosabb történelmi állomásait ismerhetik meg Köllő Réka bemutatásában, majd a tangazdaság udvarán lévő, 33 magasított ágyásba ültetett gyógynövényeket megtekintve, interaktív beszélgetés során ismerkedhetnek azokkal. A négyórás képzés részeként a jelenlévők összeállíthatják saját gyógynövényes csokraikat, majd a tangazdaság konyhájában saját fűszerecetet készíthetnek, a meglévő receptek alapján.
– Reneszánszát éli a gyógynövények használata és termesztése vidékünkön: van, aki hozza gyermekkorából a gyógynövények szeretetét és nagymamájától a tudást ezek felhasználására, most visszatanulja ezeket az ismereteket. Bőven vannak olyanok is, akik az alapoktól kezdenek ismerkedni a gyógy- és fűszernövényekkel, felismerve, hogy felgyorsult mindennapjainkban mennyire fontos a természethez való kapcsolódás, az általuk termesztett növények hozzáadott értéke – osztotta meg gondolatait a képzés népszerűsége kapcsán Köllő Réka. Hozzátette: a jövőben is folytatni szeretnék ezeket a képzéseket, kiemelve a gyógynövények felhasználásának széles tárházát, a betegségek megelőzésében betöltött szerepüket.

Boncina-Székely Szidónia

: an accessible web community